Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÅKIG MATTE

2012-09-18

måndagen tog Matte en långpromenad med hundarna, genom det hösttomma området. Men helt tomt är det inte och många av de bilar som förs fram i området håller inte de angivna 30 km/t. Särskilt inte på de två längre vägarna som skär genom området med några raksträckor/fartsträckor. Matte och hundarna kom längs en av dem och en bit bort rusade plötsligt en stor svart hund rätt över vägen i full fart. Hundens matte kom en bit efter. Jycken for upp till hagen där två får går och glad i hågen kastade den sig mot fårnätet och satte fart på de vilande fåren. Fårägaren hade nog inte uppskattat vad som hände. Strax efter kom en bil i full fart där hunden just korsat vägen. Samma hund motioneras längs vägarna i området från en fyrhjuling. Hunden först, mitt i vägen. Man är olika rädd om sina hundar.

Alla är inte bekväma med att möta en stor svart hund som springer lös i full fart ett gott stycke ifrån sin ägare. Som med sin kunskap och erfarenhet borde ta mer hänsyn till omgivningen. Tycker Matte, som haft en extremt hundrädd person i sin nära omgivning under många år. För oss alla som är aktiva hundmänniskor är det viktigt att tänka på att åsynen av en hund väcker rädsla hos många och det spelar ibland ingen roll om hunden är kopplad eller till och med sitter instängd i en bil. Den KAN ju faktiskt komma lös eller ut på något sätt. Så ser den hundrädde på saken.

Familjens hundar är inte hundrädda. Men de uppskattar inte när en lös hund kommer rusande rakt emot dem. När de själva är kopplade och ute på promenad längs vägarna. Ett ojämlikt möte och lösningen är inte att alla hundar springer lösa längs trafikerade vägar för att underlätta hundmöten. Husse och Matte är rädda om sina hundar och vill inte få dem överkörda. Inte heller vara orsak till en trafikolycka på grund av att någon hastigt styr undan eller bromsar.

Resten av dagen uppfattades Matte som extremt tråkig och ovillig till samarbete av Modji. Matte har fått ge upp väntan på att bäckfåran skulle torka ut och underlätta rensning av botten och kanterna från diverse grönska. Nu var det definitivt dags att ta itu med detta jobb, innan vattnet blir för kallt. Så Matte tillbringade hela eftermiddagen i bäcken. Tillsammans med diverse djur som inte syntes. Här finns många iglar, grodor och paddor, samt en snok till och från. Vattnet gick nästan över stövelskaften och då och då skvalpade lite vatten in i stövlarna. Matte fick assosiationer till romanen "Årensningen" av Sven Delblanc.

Modji gav inte upp i första taget! Hon ville ha dragkamp med Matte och kom med apan, som med sina långa armar och ben borde fungera mellan bäck och gräsmatta. Rätt tänkt i och för sig, men Matte kunde inte samarbeta ändå. Då bytte Modji leksak och provade med den ena efter den andra, men Matte var lika ointresserad.

Några gånger måste Matte lämna vattnet och passade då på att kompensera den kampvilliga hunden. Modji är inne i en period då hon vill ha dragkamp med både koppel och leksaker och hon är helt sjövild! På "Lapsk Vallhund bilder" finns ett foto på Modji som litet knytt, när hon har dragkamp med kopplet. "Lapsk Kamphund" är titeln på bilden på sidan 2. Modji ser precis likadan ut i sitt beteende, som snart fyraåring. Men vadå? Mormor Gázzi är snart femton och får lekryck och jagar sitt barnbarn så att hon flyr till Matte!

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)