Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ALLA SKYLLER PÅ ALLA, foto

2020-12-15

Förklaringarna, eller snarare bortförklaringarna, avlöser nu varandra i media. Den ena utredningen efter den andra har "kommit fram till" varför så många äldre avled under våren i Covid-19. Endera är det trångboddhet på Järvafältet och liknande områden. Endera är det alla timanställda inom äldreomsorgen. Eller så är det ansvariga som läste råden från FHM som fan läser bibeln och inkluderade läkare i besökförbuden på äldreboenden. INGA BESÖK-SÅ FÅ KONTAKTER SOM MÖJLIGT. Endera var det brist på munskydd och visir. Som enligt viss personal visst fanns på plats - men inte fick användas. Endera var det fullständigt oundvikligt att smittan kom in på äldreboenden - då den miljön bara speglade livet utanför! Yttrat häromdagen i en intervju på Rapport.

I slutändan har vi det samhälle svenska folket genom allmänna val själva har valt att ha. De politiker "vi" valt. 

Nu protersterar facket. Nu protesterar lokala politiker. Nu protesterar  ansvariga för olika äldreboenden. Nu protesterar personal. Alla skyller på alla, alla protesterar och skyller ifrån sig och hittills har INGEN ENDA TAGIT ANSVAR FÖR ATT ÄLDRE SKICKADES TILL EN FÖRTIDA DÖD. UTAN EN CHANS TILL ÖVERLEVANDE OM MAN INTE HADE ANHÖRIGA SOM KRÄVDE ADEKVAT VÅRD OCH INTE "DÖDSHJÄLP" I FORM AV PALLIATIV VÅRD.

Coronakomissionen granskar. Ekot har granskat. 

Nu måste man stå ut med allt detta skyllande på varandra och alla bortförklaringar samtidigt som dödstalen åter rusar i höjden och äldreboenden är PRECIS LIKA DRABBADE SOM I VÅRAS!

Då väljer man att bortförklara med att merparten av de avlidna är män och över 70. Som om alla andra kan känna sig lugna?! SAMTIDIGT  förmedlar man att "nu är det inte bara de äldre som blir svårt sjuka! Även yngre dör i Covid-19 - så tag ansvar och håll avstånd. 

Så kom det där omtalade sms:et till alla med ett mobilabonnemang och om det tycktes det mycket under måndagen. Matte konstaterar bara att har man ingen dator eller smart telefon når man inte den websida detta meddelande hänvisar till. Många har inte det. Faktiskt.

Låter Matte förbannad? Hon kanske är lite less och önskar för ögonblicket att hon hellre hade haft sin stuga i något grannland i öster eller väster. På Åland verkar det fint och där finns en fin ruinstad samt goda träningsmöjligheter. Matte och Husse är trötta på att beskrivas som "sköra och utsatta och sådana man skall vara rädd om". Samtidigt som C-döden skördar många offer på äldreboenden. Igen!!!!!

 

På nyheterna klockan 08.00 i dag den 15.12.2020: "Överdödligheten bland äldre över 65 år fortsätter att öka. Under november 2020 dog fler än under någon novembermånad sedan 1918".

En tröst för ett tigerhjärta är att det såg värre ut i våras....

 

Söndag.

Luciamorgonen avnjöt Lapskflocken, som rekordmånga andra, med morgonfika bestående av lussekatt och pepparkaka , samt Luciatåg i Jukkasjärvi. I vardagsrummet hade Matte tänt många ljus och i mörkret utanför flammade ett par marschaller. En fantastisk Luciamorgon från SVT! Stort TACK!

måndagen tog Matte och de två Lapskdamerna en omväxlande långpromenad. På vägar mellan stugorna i de två intill varandra liggande fritidshusområdena, där hundarna gick kopplade. Två hundmöten klarade de beundransvärt obesvärat i full koppellängd och helt tysta. Idog träning ligger bakom! Powerwalk för motion och blicken framåt utan tempoväxling signalerar något annat än långsamt gående och inkortade koppel, när man möter andra hundar på promenad.

Komna ner till den lilla skogssjön släppte Matte sina båda hundar lösa för frihet ute på udden, som Matte nu inte når utan stövlar och det hade hon inga på sig. Vilket inte hindrar Modji och Aili från att vada ut genom gräs som står under vatten, för en stunds skrotande på klippan i ensamhet. När de kände sig nöjda återvände de klafsande genom vattnet till Matte och trion traskade vidare på klippor och hällar längs stranden. Men så måste den stövellösa Matte dra sig uppåt mot skogen för att kunna gå torrskodd och hundarna behövde inte styras om. De läste Matte och lämnade strandkanten även de. Inga kommandon, ordlös kommunikation med kroppsspråk. Lugnt och fint.

Klicka för större bild.

 

Tillbaka på stigen i skogskanten satte båda hundarna ner nosarna och visade Matte att här hade helt nyligen ett vuxet rådjur och ett ungt rådjur passerat. De nosade lite halvintresserat och var avsevärt mycket mer intresserade av kissmarkeringar uppe på grangrenarna längs stigen! Trots att de färska rådjursstämplarna följde stigen rätt länge även de. Många hundägare går gärna här. För Modji och Aili är spår efter rådjur vad de möter dagligen. Rådjuren går runt huset och i skogen tvärs över vägen. Modji och Aili har doften i nosarna så snart de går utanför dörren. Alla främmande dofter från passerande hundar på stigen vid sjön intresserar dem långt mycket mer!

Modji och Aili skötte sig lika fint som vanligt när de är okopplade här vid sjön. Höll ihop flocken och tog sig god tid att nosa på allt de upplevde intressant. Frihet under ansvar. Efter nittio minuters promenad och halva tiden utan koppel på hundarna, återvände trion till sitt revir. Där hämtades Husse och en såg och så bar det iväg tillbaka ett stycke för att gallra bort en av tre mycket tätväxande granar i vägkanten. Rakt under elledning och fiberkabel och där skall de bort förr eller senare ändå. En på ena sidan platt gran och perfekt för en hörnplacering! Årets julgran var fixad.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)