Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

TJH (RH) SE UCH  GÁTCHIS GAZ-NÁSTI

Född den 14.4.2003 och hon fick somna in hemma dagen efter träning, efter en kortare tids svårdiagnostiserad ohälsa, 14 år och 3 månader gammal den 20.7.2017.

 

Reg.nr. : S 30204/2003

HD: B    AD: U.A.

Ögonlyst: U.A. 4.9.2007

Ögonlyst: U.A. 1.10.2009 

PRCD: A = normal-clear. Optigen 27.2.2008 Klicka för stor bild! -> 

Känd mental status - genomfört MH.

Násti är 47 cm. i mankhöjd och väger 14,5 kg. En vikt hon behöll livet igenom.

Násti har tränat räddningssök i hela sitt liv med stor lust! Från det hon var valp med hittaövningar och sedan blev hon certad räddningshund. Hon medverkade till att försvunna människor hittades på skarpa sök. Násti tränade med mycket stor glädje ända fram till dess hon lämnade oss. 

 

 

Utställning: SUCH 7.9.2008 i Högbo Bruk, 2 CACIB

Násti har tre valpkullar i Sverige.

 

Ägare: Marianne Neidhardt

 

NÁSTI är nordsamiska och betyder stjärna.

 

 Foto Larry Aletorn

 

Násti fick sitt namn, som betyder stjärna, i hopp om att hon skulle bli en stjärna! Det har hon blivit!

Násti blev godkänd räddningshund i juni 2007. Då hade hon och Husse gjort RHFU (RäddningsHundFörarUtbildning) på Räddningsvergets Skola i Skövde. Dessförinnan hade hon klarat slutprovet på kursen som berättigade till RHFU-platsen. Kursen pågick i 1½ år.

Innan inträdesprovet var det fyra "förträffar",  där de hundar valdes ut som skulle få gå vidare till inträdesprovet. Efter godkänt inträdesprov (inträdesprovet får endast göras en gång med samma hund) var det ett delprov under kursens gång. Ett s.k. SBK -1 prov som även det endast får göras en gång med samma hund. Kursen pågick till en början en gång i veckan men mot slutet endast varannan vecka. I övrigt låg det på hundförarna själva att träna sina hundar i sök och markeringar i "besvärliga" miljöer. Inte att förglömma konditionsträning! Dessutom måste hanteringen av karta och kompass läras in och tränas, samt första hjälpen och hjärt-lungräddning.

Den 7 september 2008 fick Násti sitt utställningschampionat och kan numera även titulera sig "Svensk Utställningschampion". 

Násti är väldigt duktig på att använda sin näsa. Redan som mycket liten valp, visade hon intresse för att spontant hitta människor. Hon visade också tidigt att hon är en bra spårhund. Eftersom planen var att hon skulle tränas till räddningshund, fick spårträningen vänta. Det hade varit dumt att lära in sök och spår samtidigt. En Lapsk Vallhund mognar sent och Násti har inte varit något undantag. I gengäld är det inte ovnligt med Lapska Vallhundar som blir 15 år.

Násti är en tänkande individ med stor integritet! Hon är mycket signalkänslig och en bra träningsmetod med Násti är operant inlärning och klicker. Hon är relativt förarmjuk och när man någon gång tvingas säga till på skarpen, ser hon oerhört förvånad ut. "Inte kan väl någon bli arg på mig?!"  Hon vill gärna vara sin Husse och Matte till lags, men det blir en hel del: "Jag skall bara....!" 

Násti älskar att ta sig fram i ruiner och rasmassor. Miljörädsla vet hon inte vad det är, men hon är inte våghalsig som sin mor och bror. Hon har inga problem med att gå ner i långa kolsvarta kulvertar och söka, eller att arbeta självständigt långt borta från Husse. Samtidigt så älskar hon att sitta i hans knä framför brasan på kvällen. Hon är en mycket stor personlighet.                                                                                               Bilder→

 

    Tillbaka