Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

UTSLAGNA HUNDAR

2016-08-26

Torsdag.

Dagen började sval och behaglig och övergick i behaglig värme. Matte och hundarna tog en rask morgonpromenad och tillbringade sedan dagen hemma på tomten. 

Hela förmiddagen var det molnigt och till och från föll det regn. På eftermiddagen steg temperaturen till 25 grader och luftfuktigheten ökade dramatiskt. Det var kvavt, det var tryckande, enstaka molnsjok signalerade åska, men ingen upprensning av luften skedde. Luften var som ett omslag av fuktig fetvadd runt kroppen. Om nu någon mer än Matte minns fetvadden över inflammerade öron? Som inte blev ett dugg bättre av den behandlingen. Som i och för sig inte heller gjorde någon skada vad Matte vet.

Svetten rann om Matte även när hon var i stillhet. Trots allt blev lite trädgårdsrensning avklarad, med tryck på lite. Matte pustade. De arma hundarna pustade och önskade att de hade kunnat svettas! Ingen vind fläktade. Fukten pressades ner i lungorna och Matte hostade, Násti harklade och alla hundarna såg allmänt sjuka ut där de låg utslagna. I skuggan blott och bart kunde man tro! Men de tokiga hundarna valde även att ligga i solen på trappen och på altanen till och från! Vad nu det skulle vara bra för?! Jo för kontrollen av vägen då. Modji och Aili kände plikten kalla. Násti förlitade sig helt på den övriga flocken. Stängde av liggande i gruset under den bastanta och skuggande gamla trädgårdsmöbeln i trä.

Den kvava och tryckande och vindbefriade värmen var jobbig. För både Matte och hundarna. Det blev inte ens korsdrag inne i stugan. Allmäntillståndet såg inte så särskilt lysande ut vad gällde hundarna. De teg och led i total stillhet. Med slutna ögon. Tvätten som hängt uppe på strecket under taket på lillstugeverandan torkade inte. 

Matte har inga planer på att besöka tropikerna. Däremot lockar östra Grönland och Färöarna. Svalbard och Spetsbergen återvänder Matte gärna till! Fuktig värme är tung att andas.

Husse anlände sent efter att ha tävlingsdebuterat i golf! Jobbet ordnade en tävling och den ägde rum på den närbelägna golfbanan, där även lunch serverades. Svetten rann om alla deltagare som gick niohålsbanan två varv. Kvavt! Stönade Husse. Som ändå var nöjd och vann en fint dekorerad T-tröja. Duktig Husse!

Natten till i dag, fredag, var en tropisk natt med sjutton grader ute och tjugofyra i Mattes och hundarnas sovrum. Trots öppet fönster! Hundarna bytte plats ideligen. Biabädd - utsträckt på golvet, så bädden igen en kort stund. Dunsande ner på golvet och tassande omkring höll de Matte, som sover lätt numera, vaken och uppmärksam på ljud från Násti efter tia-attacken för en tid sedan. Några få timmars sömn blev det trots allt. Både Husse och Matte sov dåligt och svettades som två klimakterietanter. Vilket inte är kul att vara! 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)