Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SLÄKTMÖTE

2014-04-27

Fredag.

Matte gick en kortpromenad med hundarna på morgonen och inväntade sedan att frosten skulle försvinna från tomten och en högre temperatur skulle uppnås.  Hundarna fick sedan vara ute och Matte höll sig sysselsatt med lite av varje. För att mitt på dagen lämna hundarna hemma och åka ner till centrum och fixa håret. När Matte kom hem hade yngste sonen lånat brorsans bil och satt på tomten och väntade, tillsammans med hundarna som han släppt ut. Solen sken och alla föreföll ha det bra. Lite fika i trädgårdsmöbeln passade utmärkt. Matte medförde bakelser. Aili ville vara med, men fick inte. Längtansfulla blickar skickades mot bordet.

På kvällen längtade Aili inte bara. Hon tog för sig av bröd som Husse medfört från jobbet och placerat på köksbänken. Matte gjorde som med tidigare mattjuvar. Ställde en uppfälld musfälla framför frestelserna. Två gånger under kvälllen slog den igen och vem som orsakat detta var solklart. Men en envis hund är en envis hund och på lördagmorgonen försvann osten på Mattes nyligen iordninggjorda ostsmörgås. "Himlen ramlade ner" över osttjuven som togs på bar gärning och skickades ut ur huset. Time out. Utesluten ur flocken. De vuxna hundarna serverades sin mat som vanligt i köket och mattjuven Aili fick äta i ensamhet på glasverandan. Situationen löstes upp genom att alla hundarna sedan släpptes ut på tomten.

Lördagen tillbringades på Hakungekrossen. Tillsammans med Ailis syster Saivi och hennes kompis S. från Dalarna samt Nástisönerna Epic och Lime med träning. Sju Lapska Vallhundar på träning tillsammans. Tre generationer Lapska från 6½ månad till 11 år. En liten kennelträff i träningsmiljö. Husses och Mattes umgänge med utflyttade valpar sker gärna i denna miljö, där man lätt kan se vad resultatet blivit av avelstänkandet.

Aili fick starta träningsdagen med att fritt få umgås mes sin syster bland grushögarna. Något de båda uppskattade mycket!

Modjidottern Saivi har aldrig varit på denna plats tidigare och visade nu mycket tydligt att hon inte på något sätt avvek från sina släktingar i orädsla för miljön. Där hon utan att tveka tog för sig och klättrade upp på en stor maskin via en brant och öppen metalltrapp. Hon sprang in i mörka tunnlar och hon studsade över sprängstenblock. Gick på skramlande galler. Med stor självklarhet och säkerhet. När Saivi fick gå ett par vindstigar visade hon ett bra figurantintresse, motor och beslutsamhet. Hon löste uppgiften galant och Husse och Matte blev väldigt glada när de fick se Saivi i arbete. En orädd hund  som gillar att jobba och är social även mot människor hon aldrig träffat. Modji och Kirous kan vara stolta över sina barn.

Saivis kompis norrifrån är inte nära besläktad. Hon har varit på Hakunge tidigare och även tränat på annan plats med Husse och Matte. En hund som tränar skogssök till vardags. Hon fick gå några vindstigar och fick också göra ett par frisök. Även hon en tjej som gärna jobbar i lite stökig miljö och inte räds vare sig sprängstenblock eller maskiner. En duktig tjej och härligt att se henne jobba.

Nástisönerna gjorde bra ifrån sig och att lura Epic gick inte. Hans matte ville ha svårigheter och hon ville inte veta hur många figuranter som var utplacerade. Belöning delades ut till samtliga och endast en person gömde sig i området. Övriga försvann på annat håll utanför sökområdet. Men vinden vred och vände på sig stup och kvarten och var dessutom byig, så inte var det lätt! Matte och Limehusse hade pappersremsor till hjälp och flyttade sig kontinuerligt långt utanför sökområdet. Allt för att inte bli hittade. Hukade till slut ett stycke upp mot skogen. Men nog fick Epic vittringen ändå. Vinden hade vänt igen. Han drog iväg från sökområdet till hans mattes frustration och skallmarkerade jättebra. Men skallet var stationärt och inte ett drevskall, så en lite lugnare matte anslöt till sin hund och sökte sedan vidare i området. Där bara en person var fyndad. Fler var inte gömda. Det är inte lätt att sluta jobba i detta läge och känna sig säker på att hunden hittat alla som är gömda i området. Men sluta måste man och då dök saknad person upp borta vid bilarna. Snyggt jobbat och bra träning på att läsa hunden.

Aili fick gå vindstigar på olika ställen under dagen. Modji och Násti fick frisök. Alla hundarna skötte sig bra.

För att hundarna inte skulle sitta i bilen hela dagen släpptes alla utom Násti ut tillsammans för umgänge. Minglade gjorde alla utom Matte uppe på en stor hög med sprängstenar. När förarna gick upp följde hundarna efter. Även de unga systrarna. Matte klarade inte miljön och Násti sällskapet. Det blir för vilt med alla unga hundar som jagar varandra och Matte vill inte att Násti skall lägga sig i och vara polis.

Fikapauser blev det och de är viktiga! Detta var en sommardag med 18 grader i skuggan och här gassade solen hela dagen. Vinden var svag. Men inte märktes det på hundarna på minsta sätt. Som alla var alerta och tog för sig när det bjöds. Inga slöfockar här inte! Äventyrslekplats för de minsta och kul träning för de äldre. Arbetslusten var stor.

Avslutningsvis fick hundarna åter umgås tillsammans på de stora ytorna och gissa om de sprang! Dammet yrde och både Aili och Saivi var rätt förändrade i färgen när de lekt klart. Saivi kallades som knytt "Den lilla svarta". Med sin korpsvarta och glänsande päls. Nu var hon snarare viltfärgad.

En gemensam middag med asiatisk mat avslutade dagen i Brottby. Lite eftersnack.

TACK ALLA FÖR EN HÄRLIG DAG!

Antal kommentarer: 1

2014-04-27 17:21:58 - Saivi m flock

Stort tack för en toppendag Brottbyflocken med släkt! Jätteskoj att få träffa Elina o Epic o såklart fina Lime! Vilket härligt gäng ni är alltså! Stort tack för att vi fick tillbringa en härlig dag med er alla! Många Kramar Saivan som bara varit liiite lugnare idag .:P(inlove)(inlove)(flower)(flower)(flower)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)