Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FLYTTANDE HUNDAR

2015-06-28

Lördagen var vigd åt att hjälpa Mattes ena son att flytta. Medelst två bilar och grannens inlånade släp. Mattes utlånade bil har redan hjälpt till att flytta allt smått under en dryg vecka. Nu återstod det som var stort och tungt. Från Södermalm till Hässelby Strand. Från en minimal etta med trinettkök i rätt stökig miljö, till stor tvåa med stort kök och med klädkammare på totalt 70 kvm! Samt en stor balkong och hörnlägenhet med fönster i tre väderstreck. Två skilda världar! I bokstavlig mening. Fem minuter till tunnelbanan och inte många fler till strandbad i Mälaren. Modershjärtat klappade varmt.

Husse och sonen skötte bärandet och Matte höll koll vid bilen tillsammans med hundarna. Man kan inte alltid parkera lagligt med bil och släp vid en flytt och en vakt vid bilen och släpet är på sin plats även vartefter de fylls med säljbara ting. Hundarna tittade storögt efter den unga kvinna, hög som ett hus med manligt sällskap, som förde ett visst liv när hon passerade bilen på det så attraktiva Södermalm. Hon damp bara ner på gatan intill bilen och började kavla upp ärmen, när det manliga sällskapet drog henne på fötter igen. Men alla lägen på Söder är inte så attraktiva där begreppet SOFO gäller. Söder Om FOlkungagatan skall det vara! Inte Skanstull uppenbarligen. I bostadsbristens Stockholm får man ta vad som bjuds i form av bostad och äntligen skulle sonen få slippa blåljus utanför fönstret stup i kvarten.

För hundarna blev detta en mycket bra miljöträning, under den tid det tog att bära ner innehållet i den lilla bostaden. Några individer från samhällets skuggsida kom fram till bilen och ställde frågor om Mattes och hundarnas närvaro. Sonen lämnade bostaden med en lättnadens suck och färden gick ut ur stan över Tranebergsbron, längs Mälarens strandlinje. Solen sken och det blev bara grönare och grönare!

Vid trevåningsbyggnaden omgiven av grönt på alla håll, kördes bilen in framför porten. Här behövde inte Matte vara bilvakt. Här ställdes porten upp och bilen lämnades olåst under bärandet. Hanväskan kvar med hundarna i bilen strax under balkongen, med en stor syrénbuske lutande sig mot räcket. En idyll. Grannens väluppfostrade Rottishane vittrade in två löptikar i bilen och blev lycklig! Ville inte alls in i huset! 

När allt var inburet gick färden tillbaka till stan. Nu var målet Östermalm och ett lånat förråd på det "Öfre Östermalm". Hundarna kastades mellan kontrasterna i denna stad inom loppet av några timmar. Bil och släp parkerades relativt lagvidrigt, för nära hörnet, på Tyskbagargatan och Husse och sonen försvann in i en port. Sedan var de borta i närmare två timmar! Matte och hundarna hann se en hel del där i korsningen med Sibyllegatan nära Vallhallavägen. Mor och mycket ung dotter som kopior av varandra, på väg på något kalas med presenter i händerna. En vuxen dam och en mindre vuxen dam. Far och förskoleson på väg åt ett annat håll som uppklädda herrar. Två byggjobbare i takkanten utan säkerhetsanordningar. Gående på två plankor många våningar över gatan och utan hjälm och sele. Matte hade dem framför ögonen och kunde följa deras halsbrytande arbete med plåtarbeten kring takkuporna. Varför jobbade de en lördageftermiddag och varför utan selar och så minimal byggnadsställning? Svaret är nog tyvärr givet, där utländsk arbetskraft, icke fackansluten, utnyttjas in absurdum dessvärre. Hundarna utsattes för diverse oljud med polisutryckning och bussar passerande tätt intill. Bra träning även detta och de såg ut att "gilla läget" och föreföll sova.

Nästa anhalt var Myrorna i Hjorthagen med fullastat släp och här skänktes en del av bagaget till försäljning. Bil och släp lämnades sedan och hundarna fick följa med till pizzerian med uteservering. Hundarna blev populära bland stamgästerna och uppskattade uppmärksamheten! En promenad i denna grönskande del av Stockholm intill Lidingöbron, var ett välkommet avbrott för de tre Lapska! Som en mycket stadsnära förort uppe på berget. En liten enklav skild från övrig bebyggelse nedanför berget. 

Tillbaka till den nya bostaden som får betraktas som högsta vinsten efter åtta år i bostadskön i Stockholm. Där åtta år är kort tid i jämförelse! Hundarna fick pizzakanter och lät sig väl smaka och kunde från bilen sedan på nära håll följa bärandet en halv trappa upp till bostaden. Där dagens flytt fram på kvällen avslutades med fika i kvällssolen på balkongen. Med intressrade hundar strax nedanför.  Omgivna av välskött grönska. Vid avfärden glittrade Mälarens vatten mellan björkarna strax intill. 

Många intryck blev det för hundarna denna dag och de gick snabbt och knöt sig vid hemkomsten. Husse och Matte somnade i fåtöljerna och missade nog inte så mycket på TV-skärmen. Sommaar innebär repriser och vädret blir vad det blir.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)