Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

KRIGSKYRKOGÅRD? HALLOWEEN....

2019-11-01

Torsdag.

På nyheterna meddelades det på torsdagen att det nu var det fastslaget att sommaren 2019 i Sverige var ovanligt kort. Hösten kom ovanligt tidigt och vintern kom med -24 grader i norr häromdagen. I oktober månad. Matte minns dock väldigt varma dagar när Ailis knytt föddes och första tiden i valplådan. Inte var det något problem att hålla den kullen varm inte! Värre var det när Ailis mamma Modji och hennes lilla bror föddes den första december för snart elva år sedan. Matte stoppade in stora tumvantar i värmande päls hos dem, när deras mamma Násti skulle gå på toa eller ville vila sig lite från sina två barn.

Väldigt varmt hade Ailis valpar det även när de intog sin äventyrslekplats i valphagen. Matte hade fullt sjå att skugga valphagen när solen under eftermiddagarna låg rakt på. Valparna var inte gamla när de lärde sig att söka skugga och att lägga sig på de två kyldukar som Matte erbjöd dem i skuggan under en bänk.

Onormalt betraktas det inte som att det snöar i trakten i slutet av oktober. Naturens skiftningar ger omväxling i tillvaron och varken Matte eller Husse längtar som pensionärer till Portugal, Spanien eller Thailand. 

Lapskflocken drog ner till Vallentuna Centrum där Husses nya glasögon var klara. Fler ärenden fanns att uträtta och besöket skulle avslutas med en lunchbuffé. Där vad som serverades inte stämde med vad som stod på listan över maträtter och det slutade med att Husse som redan tagit för sig fick äta ensam. Som många andra har Matte valt bort rött kött, då magkänslan säger nej därtill. Man skall inte stoppa i sig sådant som magen inte mår bra av. Mattes mage mår bättre utan rött kött och vid nästa invändiga koll vill Matte få godkänt. Att man i stället för kyckling kunde få OXFILÉ enligt den generöse kocken, imponerade föga på Matte. Som gärna tittar på "Lyckomaten" med Tareq Taylor.

De soliga timmarna rann undan snabbt och hem kom Lapskflocken i tid till eftermiddagsfika och solens försvinnande bakom skogens rand av grantoppar. Modji och Aili hann vistas ute ett tag tillsammans med Matte och Husse tog med dem på en ganska lång skogspromenad innan mörkret föll. Matte har inte köpt någon pumpa och gjort den till en fin lykta dagen till ära - Halloween. Med många minusgrader nattetid skulle den bara ha frusit sönder med en gång.

I morgon - lördag kommer det att vara en hundpromenad med halloweentema i Vasaparken i Stockholm. Med utklädda hundar. Bland annat som dinosaurier.....  Har någon frågat hundarna? 

Varför frågar en reporter? Jo som något ingen annan gjort och för att samla in pengar till en organisation för hemlösa hundar i olika EU-länder. "Helt ok om hunden är bekväm i sin dräkt" enligt organisatören. Ändamålet helgar medlen kanske.

 

Nu tände Matte lyktor och marschaller framför huset för spridande av lite vänligt ljus. Makabert kändes det när det i en trädgård på vägen hem under eftermiddagen hade ställts upp ett flertal överdimensionerade vita träkors, som vore det en krigskyrkogård!? Att det i ett träd hängde vita T-tröjor på galgar som spöken? var betydligt lättare att acceptera för Matte. Som upplevt förluster av nära och kära just vid den här tiden på året. Varför vill man få en villaträdgård att se ut som en märklig krigskyrkogård? De stora vita korsen i villaträdgården kändes aningen makabra faktiskt. Ny ägare till huset och helt nya "dekorationer" på tomten. Matte har inget emot firandet av Halloween med pumpor och ljuslyktor och lite skräck, så länge det finns ett gott omdöme med när man firar. Att det är en rent komersiell "högtid" är en annan diskussion. Matte firar hellre Allgelgonadagen genom att tända ljus och pynta familjegravarna på lördagen.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)