Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

OKÄNDA MUSKLER

2015-07-19

Lördag.

På förmiddagen regnade det, vilket inte hindrade Husse från att gå ut klockan 9 för att köra mer kross in på tomten. Av de fem ton som låg i en hög är det nu bara några kärror kvar. Matte ägnade sig åt den utvilade datorn till dess regnet upphörde. Men från klockan 11 var även Matte i farten med anläggningsarbeten. Dagens uppgift var att få de tjugo jättestenar som hämtats hem från torpets gamla stensamlingar, i form av nerrasade murar, på plats som kant melan rabatt och grusad gång. Det måste ske innan matjord kommer dit och innan bygget startar. Samt innan någon trampar ner kanten eller allt grus rasar ner i rabatten av allt regnande. 

Denna stenläggning är som ett jättepussel där stenar på ca 30 kilo styck och några på 50 kilo skulle passas in längs med kanten, så att det blev jämnt och snyggt och även så att de låste varandra. Matte stod i leran i rabattens botten och Husse stod på grusgången och stenarna vreds och vändes, byttes ut, passades in. Plockades bort och Matte grävde ur lite här och där. Stenarna passades in på nytt och hittade sin plats och rätt läge. Då tog Matte av leran i botten på på rabatten och "murade" ihop glipor i murverket där gångens sand kunde rinna ner och tryckte in lera där stenarna vickade för ett stadigt bygge. Kanten där altanen möter rabatten krävde lite justering och Husse kärrade mer kross. Matte formade och anpassade, fixade och donade med stenar på oliika vis.

Hundarna hade fått en tidig morgonpromenad med Matte, som vaknade i ottan efter att hundarna väckts av något och i sin tur väckte Matte. Under dagen inspekterade inspektorskan Aili med jämna mellanrum och i övrigt höll sig hundarna på verandan och kring uteplatsen i Husses och Mattes omedelbara närhet.

Under dagen gjordes en matpaus med varsin burk makrill och en kall öl och senare fika utan tilltugg. Efter sju timmars idogt arbete med tunga stenar och flera kärror kross för att färdigställa kanten, var rabattkanten klar och gången färdig. Matte placerade middagens kryddkorvar i solen för tining och Husse tände grillen. Sedan hart när somnade Husse och Matte likt små barn med huvudena i maten....  Varsitt litet glas Jaloviina kanske bidrog i och för sig.

Husse tog en sen kvällspromenad med hundarna i skogen innan skymningen föll och Matte klafsade runt på den helt vattendränkta gräsmattan och dödade sniglar i mängd. De hade även krupit upp i odlingslådan med jordgubbar! Där bären börjar mogna men möglar som kart i vätan. En liten halvmogen jordgubbe fick Matte. Några smultron i kanten mot berget hade sniglarna missat och dessa bär var mogna och fina. Tack, tack!

Nöjda och belåtna, med värkande kroppar, betraktade sedan Husse och Matte resultatet av dagens arbete innan läggdags. Men det är märkligt så många små muskler man inte visste att man hade! De gav sig till känna när de två gamla kropparna vilat i fåtöljerna en timme på kvällen. Många muskler i rumpan och benen har uppenbarligen vilat sig alldeles för länge. Byxorna sitter allt lösare. Snart är semestern slut och dagarna blir inte fullt så fysiskt ansträngande. 

Under förra veckan fick trots allt hundarna några raska långpromenader mellan regn, blixtar och dunder! Det glömde Matte skriva i går.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)