Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MATTVÄTT

2015-03-31

Måndag.

Dagen präglades av tvättande av en nyinköpt mindre ryamatta.

Som tur var stämde beskrivningen att fibrerna i mattan var sådana att de stötte ifrån sig smuts. Men lös hundskit??? Matte lyckades med hjälp av stora mängder hushållspapper av den icke porösa och mer sammanhållande sorten, liksom lyfta upp de två stora blafforna med skit och de droppar som hamnat lite här och där. Sedan började tvättandet. Med ytterligare stora mängder papper, varmt vatten samt stallsåpa. Matte jobbade frenetiskt och systematiskt med att liksom dra skiten nerifrån och upp, för att förhindra att det som turligt nog låg liksom uppe på luggen skulle dra sig neråt. För att inte få mattan dyngsur, då etiketten visade: vatten - BIG NO! tvättade Matte sin ryamatta i omgångar med bara lite vatten och lät den både vädra, torka och lufta på glasverandan och framför kaminen växelvis.

Sent på kvällen hade Matte använt kallt vatten med sköljmedel några gånger och äntligen kändes Mattan återanvändningsbar. Den arrangerades över stolarna i vardagsrummet för att plantorka framför kaminen. Mattes artrosdrabbade högertumme hade vid det laget fått fullständigt nog av skrubbande, gnuggande, gnidande och torkande.

I övrigt var Matte ute med hundarna i duggregn och krattade och spolade vatten där spillda fågelfrön låg spridda på olika håll i trädgården. Sedan letade Matte rätt på kompostgaller och ett armeringsnät och en gammal stängselstolpe och spärrade av hörnet under den sista granen i tomtgränsen. Hit in till fågelbordet på stolpe skulle inte en enda hund kunna ta sig! Inte ens genom att hoppa över bäcken från gräsmattan! När marken inte är frusen längre skall fågelbordet flyttas. Ännu ett tag får det stå kvar och marken är hur som helst förorenad med fröspill som Matte inte kommer åt med krattan. Ställningen för talgbollar och jordnötter flyttades utanför staketet och upp i backen bakom huset. Tvår sura hundar, Modji och Násti i nämnd ordning där Modji är mest begiven på fröspill, drog sig tillbaka på glasverandan. Aili hittade ett urätet gammalt märgben att roa sig med.

Matte tog sedan med hundarna på en promenad och vartefter övergick duggregnet i ösregn för att under kvällen bli snö! Typiskt aprilväder i slutet av mars.

För att göra något annat än hundrelaterade sysslor tömde Matte både sin garderob och klädskåpet och gjorde en genomgripande rensning. Tvättmaskinen kördes igång. En kasse till återvinningen och en stor väska till sommarens lokala loppis där vinsten går till världens barn. Visst var det lite "fukt i garderoben", men konstigt nog var en del tröjor för stora numera! Nej, Matte har sorgligt nog inte krympt nämvärt. Modet har ändrat sig och Matte behövde uppdatera garderoben en aning. Hundträningskläder för skitiga träningsområden och för lite mer ordnade förhållanden och trädgårdskläder och fritidskläder i största allmänhet är inte vad som känns optimalt i mer sociala och festliga situationer. Alla dessa olika klädbehov! Men föralldel, en del kör träningsoverall rätt av i alla lägen. Vilket Matte tycker skulle vara praktiskt och utrymmesbesparande. Men mindre kul.

När kvällen kom var Matte rätt nöjd med att ha fått en hel del gjort och körde av bara farten ytterligare en tvättmaskin från garderobens inre. Vittvätt som behövde lite fräschör.

Hundägande kan även vara att inte vakna när en akut nödig hund behöver gå ut. Hundägande kan även vara att rengöra en ryamatta från en omgång från en överansträngd hundmage. Nu är i alla fall möjligheten till fågelfröätande eliminerad.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)