Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

INTERVALLTRÄNING

2015-11-17

Måndag.

Mitt på dagen tog Matte med sig hundarna på en timslång träningstur. Eller hundpromenad med fokus på motion. För både hundarnas och Mattes välbefinnande. En Matte närstående person hjälper andra med sin simträning och intervallträning är bra oavsett vad man håller på med för att nå välbefinnande och förbättrade resultat.

Intervallträning blir det per automatique om man promenerar med hundar som tillåts stanna och nosa på vissa bestämda ställen och inte på varenda grässtrå. Men nu tog Matte sin powerwalk ett steg längre. Hundarna fick värma upp sig och Matte genom att nosa och gå på toaletten den första biten. Matte ökade gradvis takten och satte fart på toppen av sin förmåga. Gick de första knappa två kilometerna sedan så fort Matte kunde och hundarna travade på. En svag uppförsbacke med mycket dofter för hundarna fick bli en långsam sträcka med nedvarvning. Därefter fullt ös ett längre stycke med ökad puls och svettning. Så ner i puls en sträcka och lite hundnosande och pinkande. Åter en längre sträcka med fullt ös och så höll Matte och hundarna på och växlade tempo i en timmes tid, med nedvarvning den sista biten från grannens infart. Långa sträckor där Matte gick så fort hon kunde och hundarna travade fint, varvades med kortare sträckor i vanligt lugnt promenadtempo med nedvarvning hela tiden. Uppförsbackarna användes som extra belastning och det var bara i den första backen hundarna fick lite tidningsläsande!

Tränar man med intervaller, kvarstår effekten av motionerandet ytterligare en stund efter det att man avslutat träningspasset. Bonusträning och förbränning alltså! Att gå mycket fort är lika effektivt som att springa, men skonsammare mot knän och med höftprotes får man inte springa. Så då får man gå så fort man kan i stället för att få motion! Sverigen är ett land där man i större utsträckning än i andra länder använder sig av olika dieter för viktnedgång. Det finns bara en diet/viktminskningsmetod som Matte tror på och det är MMMM-metoden. Mindre Mat Mer Motion. Gäller även för hundar för att hålla vikten! Ack så viktigt och dessvärre allt mer nödvändigt när både hundar och deras ägare blir tyngre och tyngre! Hundövervikt är ett lika stort problem som att vi människor tar efter USA och blir allt tyngre och tyngre!

Matte vill inte att Lapskflocken skall räknas in i de överviktigas skara. Varken de två eller fyrbenta i flocken. Trots allt har man ofta ett val. 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)