Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FULL ARBETSDAG

2024-01-15

Söndag.

Det var inte en vilosöndag och Matte helgade inte vilodagen. Alla julsaker skulle packas ner i kartonger och det ena ledde till det andra och i slutändan hade Matte varit i farten hela dagen; med en mycket kort fikapaus någonstans mitt i. Det började med att adventstakarna packades ner i sina originalkartonger för transport upp på vinden. Det är väldigt tacksamt att lysa upp mörka fönster några veckor här ute i skogen! Det lyser välkomnande i vedbodfönstret när man kommer hem och punschverandan ser inbjudande ut med ljus i sina höga fönster. Här ute finns ingen gatubelysning och endast en granne inom synhåll har någon ytterbelysning över huvud taget. Varenda litet enstaka julljus syns och lyser upp! Matte hade satt upp ett par ljusslingor som belysning närmast stugorna och en rotväxande liten gran hade fått julgransbelysning. Nu skulle allt packas ihop. Även de ärvda och antika små tomtarna från sin mors barndomshem skulle Matte packa ner för varsam förvaring. Samt rätt mycket annat när det kom till kritan. Som plockats undan men inte packats ner under fredagen. En lång hundpromenad och lite annat kändes viktigare då. Men nu måste julen städas undan totalt.

Ljusslingor har ofta en liten transformator och utan denna funkar ingenting. Så när en sådan liten svart klump saknades vid nerpackandet måste Matte hitta den. Senast hon kunde minnas att hon haft den i sin hand var utomhus och sedan dess hade det snöat. Matte försökte backa bandet och minnas. Allt under det att Husse dragit upp Dima på lekhumör mitt i det lilla vardagsrummet i den lilla stugan. Dragkamp. Husse väntade otåligt på att Matte skulle bli klar. Han såg fram emot en söndagsbrunch på en närbelägen ort, som definitiv julavslutning. Men inte förrän allt var undanplockat. Så han och Dima lekte tillsammans och väntade på Matte. Som tappat minnet och inte kom ihåg bättre var hon slarvat bort den lilla svarta klumpen, när mattorna flög i vardagsrummet.

Till slut blev det bara för mycket. Matte kom inte fram. Det är roligt när andra har roligt! Absolut! Men ibland blir det bara för mycket för den som har en uppgift att avsluta. Matte hörde inte längre vad hon själv tänkte. Matte skickade ut Husse för att rasta hundarna och passa på att leka utomhus. Så snart det blev tyst och lugnt i stugan återfick Matte minnet och gick och hämtade den där så viktiga detaljen för att få ljusslingan att lysa. Med ens var det kristallklart var den låg. Matte belönade sig själv med en fikapaus i total tystnad.

Klockan gick, Husse och hundarna var tillbaka och Husse var hungrig. Det var inte Matte. Som ville jobba på och fortsatte att röja rent i uterummet; efter det att julgranen fått bo där i ett jullandskap, som en installation över julen. Bordet var tillbakaflyttat och nu skulle det bli klart för att åter kunna sitta här och äta när den tiden kommer. Så som det var innan julhelgen.

När Matte väl var klar var det för sent att åka iväg och äta. Det var stängt. Hellre det än att ha ett oavslutat jobb vid hemkomsten. Varför Matte fick en sju timmar lång arbetsdag - men blev färdig. Någonstans var det värt allt jobb, för att kunna bjuda familjen på julstämning i den lilla stugan i skogen. Även denna julhelg. Men det dåliga samvetet för att hundarna inte fick någon promenad annat än rastning gnagde....

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)