Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FOSTERRÖRELSER (foto från söndagen)

2019-06-10

Söndagen bjöd på ett mer arbetsvänligt väder, även om vindstyrkan kändes aningen överdriven.

Lapskflocken drog iväg till Torpet för att ägna sig åt lite fysisk aktivitet och samtidigt snygga till i "den stora hundgården". Aili inledde besöket med att mycket målmedvetet ila iväg upp till lillstugan och in under den. Lyaletande börjar bli aktuellt. Men hon kom snart ut därifrån, då gamla takplåtar på marken och en rulle överbliven pemslang ihop med lite annat, kanske inte var en bra miljö att föda i. Ett klokt beslut tyckte Matte, som avsiktligt försökt försämra miljön där under för lyabyggande. Redan när det var aktuellt för Ailis mormor Násti. In under det lilla bostadshuset kom hon inte heller, då Násti från början valde utrymmet som lya. Med en byggnad i en slänt blir utrymmet under kilformat och omöjligt att få ut en ovillig hund från. Därför omgärdas husgrunden av stora stenar och fårnät. Dit kunde Aili inte heller komma in. Ville hon förbereda en lya så fick hon göra som mormor. Välja den stora och täta granen i bakkanten av tomten. Eller söka sig in under bordet eller en säng i stugan.

Efter att båda hundarna hade inspekterat reviret helt allmänt och kollat vad Husse och Matte hittade på, sökte sig Aili, sin vana trogen, till platsen under matbordet på glasverandan i stugan. Matte hade öppnat fönster i tre väderstreck och spetsgardinerna fladdrade i blåsten. Här inne var det svalt och fläktade skönt i korsdraget, varför Modji rätt snart anslöt och kröp in i hörnan bakom läsfåtöljen. Även om det blåste kraftigt ute så blev effekten större med korsdrag genom stugan och ute var det förvisso svalare, men ännu tjugo grader.

Husse tog fram gräsklipparen och mest var det nog maksrosblad som behövde klippas ner, på gången från grinden och upp till stugan. Matte tog eltrimmern och breddade infarten från den lilla grusvägen som slutar vid huset intill, innan en traktorväg tar vid in i skogen. En infart mellan två tomter och upp till den egna grinden. Även här var det mycket maskrosor som behövde klippas ner, för att synliggöra stenar och stubbar. Matte rensade även rent ett gammalt stenparti, där en vacker pion nu började sträcka på sig.

När Husse och Matte sedan intog viloläge på altanen med fika, dök två hundar upp som från ingenstans. Aili sträckte ut sig och ville bli klappad på magen och båda hundarna genosöktes efter fästingar. Här i kustremsan finns de i mängd! Matte hittade ingen på hundarna, däremot en som kröp på det egna bara benet. Fosterrörelser känns nu mer frekvent hos Aili och hon har breddat sig tydligt i nedre delen av revbensbågen. Hon har vaknat ibland på nätterna och harklat lite. Det trycker på lungorna. Hon är påtagligt hungrig och får nu valpfoder för rätt sammansättning för knytten. Hon får även lite av varje för tillvänjning av olika födoämnen hos knytten från början. För att undvika allergier.

När dagens pensum klarats av, bara njöt Husse och Matte av lugnet vid Torpet. Inte en massa trafik tätt inpå huset med helglediga, som anlägger avlopp och bygger till och nytt med stora tunga transporter stup i kvarten. Att bo i ett fritidshusområde så nära Stockholm har sina sidor. Gradvis förvandlas det till villaområde. Även om detaljplanen inte tillåter större hus. Å andra sidan höjs värdet på marken när fler flyttar ut permanent och arbetsplatser flyttar längre ut från Stockholm. Torpet är ett underbart ställe för hela flocken att dra sig tillbaka till.

Klicka för större bild.

 

Hem for Lapskflocken sedan inte direkt. En avstickare gjordes med färjan ut till Ljusterö och Walles bakficka vid torget. Här serveras en fantastisk "scampi indienne"! Husse valde "spagetti carbonara" som inte går av för hackor den heller. Under den korta turen ut till ön öste regnet oväntat ner! För första gången på länge var det inte ett alternativ att sitta ute och äta. En bra avslutning på en arbetsdag. 

När hundarna lite senare ätit sin middag var Modji på lekhumör och för andra gången på kort tid möttes hon av en ambivalent dotter. Som ville leka - men ändå inte och fick skällfnatt i stället. En överslagshandling där känslorna kom i konflikt med varandra. Ville men något tog emot. Några knytt som mer och mer gör sig påminda kanske?

 

Antal kommentarer: 1

2019-06-10 17:08:09 - Ylva

Så spännande för finaste Aili att uppleva det här för första gången(heart)(heart) och spännande för oss som följer utvecklingen(inlove)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)