Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HUNDTÄTT I RIMBO

2019-10-04

Första torsdagen i oktober.

Den dagen äger Rimbo marknad rum sedan urminnes tider. Rimbo ligger en halvtimme med bil från Lapskflockens revir.

Här har Matte och Husse miljötränat sina unga hundar sedan urminnes tider. Liksom många andra. Nu var det dags igen för en marknadsdag så här på förhösten. Regnade gjorde det hemma och regnade gjorde det med stor säkerhet i Rimbo också. Matte kollade diverse olika väderprognoser och vad det verkade skulle tidiga eftermiddagen bjuda på uppehåll mellan skurarna. Så iväg for Husse och Matte klockan tolv.

Med lite lokalkännedom hittades en möjlighet till parkering intill en byggnad centralt, där ungdomar tog betalt och hänvisade till en plats någonstans på den inte alltför stora gården. Lokala föreningar av olika slag passar på att ta vara på möjligheten till inkomster. Kaffe fixade de också till den som ville ha. Redan på den korta promenaden in i marknadsområdet, som sträcker sig längs flera gator mellan villor och flerfamiljshus i centrum, syntes några hundar på väg till marknaden.

Så här dags på dagen var det pensionärer och barnlediga som dominerade på gatorna. Påtagligt många hade med sig hundar, fler än annars upplevde Husse och Matte. Hundar av alla de slag! I alla storlekar och brukshundar så väl som sällskapshundar, jättestora och pyttesmå. Den Engelska Mastiffen i sällskap med Hjorthunden var de största och en Pappillon den minsta. En Rottismatte hade vissa problem att styra upp sin trevliga hund och synka riktningen de var  på väg i, med stopp och tvåhandsryck i selen. Kanske hade ett halvstryp förenklat hanteringen, men det är sele som gäller för många nu. Även på väldigt tunga hundar med egna agendor tydligen. På valpar och följsamma hundar är det kanske ett mer lyckat val. En matte med minihund hade löst promenerandet smidigt. När hunden blev trött i benen tidigare än sin matte, eller riskerade att bli nertrampad, fick den åka i en liten hundsulky. Smidigt! Noterbart var att under de sammanlagt tre timmar som Matte och Husse långsamt strosade längs gatorna hördes INTE ETT ENDA HUNDSKALL! Å andra sidan såg inte Husse och Matte en enda Lapphund. Ingen enda hund sågs uppträda otrevligt på minsta sätt mot någon annan hund. De flesta var rutinerade i miljön och ignorerade alla andra hundar. Det såg påtagligt trevligt ut med så många sociala och avslappnade hundar samlade på gatorna i Rimbo denna eftermiddag.

En eftermiddag då det bara kom en enda skur och solen sken till och med lite då och då. En hel del fanns att välja på när hungern gjorde sig påmind och varsin Langoz fick det blir på stående fot. Utan att något gick till spillo vid ätandet. En balansakt att klara av! Husse hittade vad han sökte, på Rimbo marknad köper man kallingar och strumpor, samt lite godis. Aldrig mer kommer han att lockas att köpa oliver i lösvikt! Ett fjolårsmisstag och de verkade kosta en tjuga styck?! Matte fick med sig rökt lax från Karlstad och lite rökt ost och stropwaffels från Nederländerna, samt en kofta i alpackaull från Peru. Finsk lakrits, färsk från lakritsstaden Borgå i Finland, är ett måste på marknaden. En låtsasresa i världen med souvenirer inköpta i Rimbo. Klimatsmart! En frisk fläkt från världen utanför och allt måste inte vara typiskt svenskt.

Hem kom Matte och Husse till sina två Lapska, som inte fått förstöra statistiken med tre timmar utan att enda hundskall på marknaden. Modji har väl lättare att knipa än sin dotter, som efter en sommar i isolering hemma med valpar blivit lite ljudligare än önskvärt. Matte jobbar på det. De har båda varit med på marknader både här och där i många år nu och det är trots allt enklare att gå bland mycket folk och äta och shoppa utan hund.

Lagtävlingen närmar sig och man går nu ut med att det ännu går att anmäla lag! Det brukar vara fullt med tillåtna åtta lag månader i förskott och det är först till kvarn som gäller. Fler än vad som ryms inom ramen brukar vara intresserade. Men landet är långt och tävlingen går i Skåne. Deltagande lag kan för dagen se fram emot pallplaceringar! Så om någon vill anmäla ett lag til lagtävlingen för sök- och räddningshundar nästa helg är det fritt fram! Enda krav är enligt uppgift att man är medlem i SRhF! Information finns på föreningens hemsida under "Lagtävling 2019". Medlemsavgiften är inte hög med 150 kronor.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)