Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HUSSE och MATTE DROG...

2015-07-08

Tisdag.

Två gånger om året tar Husse och Matte en tripp till Mariehamn, med vändande båt tillbaka. Nu var det dags. Husse har semester och det finns tänkbara hundvakter i närheten så här års. Dagens väderrapport bestod av en kulingvarning, men från Kapellskär till Mariehamn går båten mest inomskärs och endast en kort stund över öppet hav. Vid ett tillfälle kunde man se på horisontlinjen att båten rullade kraftigt, men den styrdes snart upp och tog vågorna inte full så mycket från sidan. Dessa resor bygger på att passagerarna äter mycket mat och handlar mycket sprit. Biljetten kostar 15 kronor fram och tillbaka inklusive buss från Stockholmsområdet. Kommer man längre ifrån så kostar den exempelvis 35 kronor inklusive bussresa från Borlänge! Nästan gratis alltså. Med matsäck och ett hårt grepp om plånboken kan man således göra en dagstur genom skärgåreden för en spottstyver.

Husse och Matte reser inte för att ha matpacke med. De reser för att äta gott och helst buffé, samt för att shoppa diverse i taxfree. Så mycket blir det inte, då armarna inte räcker till för större bördor.

Att resa så här i semestertider är något helt annat än att resa på våren eller på hösten. Nu var båten full av barnfamijer, tillsammans med de pensionärsgrupper som frekvent färdas över Östersjön på dagsturer. Det var roligt att se ungarna välja mat själva och bara ta sådant de gillade. Det var mindre kul att se dem bli osams om vilket godis som skulle inhandlas på hemvägen när de var trötta och tårarna var nära. En mormor/farmor lutade sig mot kundvagnen och suckade högt, men förmodligen ohörbart för dem det berörde: "Sååååå himla viktigt kan väl det där med godis inte vara, när det tar så förskräckligt lång tid att kunna bestämma sig!"

Buffén var riklig och framför allt alla förrätterna var inspirerande och goda! Mycket fisk och många grönsaksrätter. En anpassning till sundare ätvanor. Liksom efterrätterna. Varmrätterna var som vanligt och rätt tråkiga. Några få rätter. Köttbullar, lax, stek som skars upp vartefter enligt önskemål, samt ytterligare någon rätt. Ett vegetariskt alternativ. 

Hundarna fick gå en rejäl promenad med Husse i skogen under förmiddagen, medan Matte tog hand om diverse inne i stugan. Samt i trädgården, där den kraftiga vinden fick de allt högre och tyngre rosengrenarna att vika sig av både väta och vind. De måste bindas upp! Därefter lämnades hundarna ensamma med radion på och även om inte de visste, så visste Matte att i halvtid skulle de släppas ut ett tag på tomten. Även om ingen granne skulle störas, så är det skönt att veta att hundarna knyter sig och håller tyst när de lämnas ensamma hemma. De sover inte djupt, håller vakande öron öppna, men de kopplar av och vilar. Trygga hundar i trygg miljö. De är tre stycken och kan stötta varandra. Även om det inte innebär att de får lämnas ensamma längre än en ensam hund. Mänskligt sällskap kan inte ersättas av andra hundar!

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)