Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VERANDAHUNDAR

2015-04-22

Måndagen och tisdagen fick hundarna i stort sett tillbringa helt och hållet instängda på glasverandan. Med full uppsikt över vad som hände framför näsan på dem.

Matte mötte upp "Grävaren" som anlände med sin minigrävmaskin klockan sju på måndagmorgonen. Grävmaskinen var så liten, att när Matte delade med sig av foton på den, i full fart med att gräva upp framför huset, fick en fråga tillbaka: "Har du varit på Stor och Liten och handlat?" 

Grinden ställdes upp och grävmassorna lastades i en minidumper och sedan pågick arbetet hela dagen. Gropen framför huset började visa vad som dolde sig under marken. Berg, berg och mera berg. Bra för att gjuta plint stadigt men INTE  för att lägga ner en WC-tank.....

Ett telefonsamtal till snickaren med information om läget och att bygget av det nya rummmet snart kan starta var nedslående. Hälsan var inte vad den borde och operation väntar. Inget byggande i sommar. Han ringde runt och Matte ringde runt och resultatet blev att alla snickare har upp över öronen med jobb sedan det blev känt att rotavdraget minskas från 50 till 30 procent vid nyår. 

Måndagen och tisdagen förflöt på samma sätt. Det grävdes och kördes ut jordmassor framför ytterdörren. Innan jobbet startade i ottan rastade Matte hundarna i skogskanten. Hundarna måste sedan hållas instängda på glasverandan för att inte vara i vägen. Vid lunchuppehållet fick de helt kort vara ute på tomten.

Matte var ombedd att hålla sig i närheten som byggbas för information om exakt hur hon ville ha urgrävt för tillbyggnad, ingång till huset och utökad uteplats. Från klockan sju på morgonen till klockan nio på kvällen har Matte under två dagar jobbat nonstopp med att färdigställa sitt insyns/dammskydd mot vägen vid lekstugan, samt ommöblering av växter i trädgården. Utöver sökande efter en ledig snickare och långa diskussioner med Grävaren om hur man skulle gå vidare för att hitta tillräckligt djup för tanken. Visst grävande har Matte också varit behjälplig med för att klura ut bergkammarnas sträckning undr jorden.

När Husse kommit hem har han förbarmat sig över hundarna och tagit med dem på en skogspromenad. Den lilla grävmaskinen var inhyrd och måste användas maximalt. Därav de långa arbetsdagarna.

Middagarna har intagits vid niotiden och sedan har Matte slocknat i fåtöljen. 

Resultat av två dagars arbete med grävmaskin och dumper i trädgården:

All grästorv bortgrävd framför huset. Ett jätthål är uppgrävt med tre stora bergryggar likt tre valar i ett delvis vattnefyllt hål, där ett rum skall byggas till och där en tank skulle ha grävts ner. Sondning med spett nerbankat av skopan visade att ingenstans mellan huset och bäcken är det djupt nog för en lågbyggd WC-tank på en meter. En överraskning då bäcken flyter nedanför en låg slänt med gräsmatta/gammal sjöbotten på andra sidan. Sannolikheten för att berget gick ända fram till bäckfåran med stup ner var inte stor. Men det var just så det var.

Ingen snickare har tid att bygga. Mattes plank är klart. En enorm sten är uppgrävd och placerad som sittplats ovanför bäcken. Platt på två sidor och perfekt att slå ner rumpan på! De tre intill varandra liggande bergkammarna med vatten runt är riktigt fina! Men funkar dåligt som sovrum....  Snarare en lokal filial till Hakungekrossen. Kanon som miljöträning för knytt med flytväst!

Aili har fått mängder med bullerträning och hundarna har skött sig utmärkt. De har tittat på vad som hänt ibland och slappat däremellan. De har varit instängda men bakom glas och de har inte varit ensamma. 

Hur jobbet nu skall gå vidare vet inte Matte riktigt. Mer än att någon vattentoalett kan det inte bli, när det inte finns möjlighet att få ner en sluten tank. Förhoppningsvis blir det ett rum i alla fall. Någon gång.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)