Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ÖVNING I DALARNA FÖR LAG GÁTCHIS

2018-09-24

Fredag - söndag.

Fredag.

Lapskflocken från den lilla stugan i skogen packade bilen och for norrut. Målet var Borlänge och en övning som Lag Gátchis bjudits in till av Lapskfolk i Dalarna. Övningen skulle dra igång 9.30 och med flera timmars körning hade valet fallit på ankomst fredag kväll och övernattning. I Djurås fanns det fina stugor att hyra nere vid älven, så det gjorde Husse och Matte. En bekväm stuga med gott om plats för hundarna. Flocken anlände samtidigt med regnet och blåsten. En titt på väderrapporten gav dock lugnande besked och på lördagmorgonen skulle solen skina igen! Blåsigt skulle det vara och förmodligen skulle vittringar fara hit och dit, eller så skulle det bli helt idealiska vindförhållanden i förhållande till området. Som ännu var okänt.

Lördag.

En platsangivelse delades ut. Kvarnsveden, med ett övningsområde för räddningstjänsten var slutmålet och det gamla fabriksområdet stod till förfogande. Blåste gjorde det! Men inga stormbyar och solen sken. Där anslöt ytterligare två lagmedlemmar. Den ena som vikarie för den som var förhindrad för dagen. Träningsgruppen har två lag med Lapska Vallhundar anmälda till Lagtävlingen om en månad och nu fick en i "motståndarlaget" ett bra tillfälle till träning. Laget bestod alltså denna dag av två Lapska tikar och två Lapska hanar. Tiken Modji är certifierad räddningshund och likaså hennes kurskompis hanhunden Nemo. Nu fick de vara lagkamrater, till vardags är de träningskamrater. I det ordinarie laget ingick även Modjis dotter Aili och Modjis halvbror Lime (samma mamma, Násti).

Laget anmälde sig klara för insats, fullt utrustade, vilket innebar varselkläder/västar, hjälmar, stadigt på fötterna och sjukvårdsutrustning för hund och människa. Pannlampor och kompasser, papper och penna. Lagledaren mottog order och informerade sedan sitt lag. Den första övningen skulle äga rum i kanten av området som bestod av en tätvuxen gräs-/slyslänt mot staketet, en container, väggen till en byggnad och en blockerande vägg med en mörk och dörrlös ingång. Uppgiften var att skicka hundarna på sök och sedan rapportera antal funna figuranter i området, som inga hundförare fick beträda! Rapporteringen skulle ske medelst rapporthund. På ett block i ena fickan på en klövjeväska skulle antalet fynd skrivas ner och hunden som gjort söket skulle ensam avlämna resultatet ungefär tjugo meter bort till en funktionär. Som skrev om det var fel eller rätt och skickade tillbaka hunden till sin förare. Hund efter hund sökte och fyndade ett lite varierat antal figuranter, som ingen av förarna kunde se.

Det första resultatet blev tre funna figuranter. En bakom containern, en bakom den blockerande väggen uppför en slänt och en i ett buskage intill staketet. Svaret blev "fler". Varpå nästa hund fyndade samma figuranter plus en inne mörkret och resultatet "fyra" fick den hunden rapportera. För att bära tillbaka blocket där det stod "fler". ? Att få tag i figgar brukar ju inte vara lätt direkt! Modji skallmarkerade fyra gånger även hon. En inne i mörkret. Så skickades Aili som även hon gick ut fint och in i mörkret och nog tycktes det som om hon markerade på ett lite annat ställe där inne? Hur göra? Fem figuranter rapporterades och det var rätt. Men var det fanns två blev en chansning. I mörkret eller i buskaget vid staketet? Gissningen blev fel, men alla hundar gjorde fina sök självständigt med bra markeringar.

Svårigheten här för de fyra Lapska var ingalunda att lämna sina förare långt bakom sig och jobba självständigt. Även i mörker! Svårigheten var mer att få dem att lämna sina figuranter under skallmarkering, obelönade av figuranterna, för att jobba vidare och skallmarkera nästa funna figurant. Aili tränas med visselpipa och hon lämnade snabbt vid visselsignalen och sökte vidare. Det kan vara svårt att överrösta en ihärdigt skällande Lapsk. Tydliga avslut vid funnen figge underlättar även för hunden. 

Det här var en mycket nyttig och även mycket rolig övning! Tackar! Uppgiften krävde en hel del av varje enskild hund, som efter fynd inte belönades och förväntades söka vidare, samt avslutningsvis ikläddes en för tikarna jättestor klövjeväska som inte var anpassad och halkade runt, för att springa iväg och lämna ett block. Aili kände sig helt klart snedlastad och sprang sträckan snällt med mycket stark avdrift åt höger, där blocket låg i sin väska och tyngde ner. Hon tvekade aldrig utan gjorde vad hon skulle. Aili är en mycket ambitiös hund i det mesta!

Efter en fikapaus med genomgång var det dags för nästa uppgift. Hela laget trängde ihop sig i en bil och körde mot den bortre delen av området där ett tåg, ett flygplan och en och en halv buss skymtade ovanför en backe. Mitt i backen stod en bil och en kvinna låg blodig på marken med sin blodiga hund bredvid sig. Två lagmedlemmar tog hand om kvinnan och Husse och Matte tog hand om hunden. Sårskada i pannan på kvinnan och på hundens framben. När detta var klart och den osynliga ambulansen anlänt, måste laget bege sig vidare upp i området för att söka överlevande efter en större olycka. Man delade upp sig två och två och dleade sedan sökområdet mitt på. Sökarbetet började i centrum där en "explosion inträffat".

Aili och Nemo fick jobba i par, en certad hund i varje laghalva alltså, samt tik och hane. Nemo fick snart vittring vid en plåtbyggnad och markerade mot en vägg både inifrån och utifrån. Efter lite letande kunde en blockerad trapp skymta i mörkret och glipor runt rörgenomföringar. Varför en funnen människa i källarplan rapporterades. Ordern var:"stängda dörrar är stängda och får inte öppnas". Aili fick söka av flygplanet och Matte planerade ett varv runt. Rätt snabbt visade Aili intresse och vid dörren stod två "fotsteg" i metall, där Aili klev upp med frambenen. Därför bad Matte Aili att hoppa upp och in i planet, vilket inte var så lätt med stort avstånd till tröskeln. Men Aili är en ambitiös hund som sagt och tog sats och hoppade och stack sedan vidare in i planet där hon snabbt kom till markering. Ännu en saknad person var funnen. Nemo jobbade vid bussen och Aili fick göra ett kontrollsök bland krossat glas vid en trasig ruta. Ett bundet sök där Matte styrde undan Aili från det värsta området. Aili visade intresse, varför Matte kikade in i den stängda bussen och kunde rapportera ännu en fyndad människa. Liggande i mittgången ett stycke in.

Söktiden var ute och de båda laghalvorna sammanstrålade för rapportering. Husse tog med Modji och gjorde ett kontrollsök där en person misstänktes finnas i källaren och då trotsade Husse ordern och klev över räcket och tog sig ner i källaren. Det var ju ingen dörr.... Med sig upp tog han den funna personen. Nu blåstes övningen av, då samtliga försvunna personer var hittade. Tack för ännu en mycket nyttig och rolig uppgift!

Nu behövde alla lite mat i magarna och en lunchpaus togs innan värdfolket fick lösa några uppgifter med sina hundar. Sök där förarna inte visste var figuranterna var gömda. Det blev träning i att läsa sina hundar och i att lägga upp taktik för söken.

Lag Gátchis hann göra varsina individuella sök med flera figuranter, innan dagen var till ända. En mycket givande och mycket rolig dag tillsammans med vänner och ett utbytande av erfarenheter med träningstips och annat.

Vilken lyx att bli bjuden på detta! Nu spånar vi på ett upplägg för att kunna bjuda igen.

Söndagen började tidigt med avfärd till en brukshundklubb där ett MH skulle hållas. En av värdfolkets hundar från trakten skulle testas. En tidigare bekantskap och en ung grabbhalva som bara är som grabbar är, när det är fullt ös och man är en Lapsk grabbhalva med visioner! Med hela livet framför sig och med hela världen att undersöka! En kille helt i Husses och Mattes smak. Vad han visade upp var just detta. En härlig hund med nyfikenhet på livet! En positiv attityd till det mesta och  sammanfattningsvis en glad skit. En kille med möjligheter. Kul att se!

Hem for sedan Lapskflocken till sin lilla stuga i skogen och somnade ovaggade efter många härliga upplevelser under helgen.

Måndagen har tillbringats i relativ stillhet hemma. Hundarna har tuggat rejäla hundtugg i solskenet och blåsten och Husse och Matte har pysslat i trädgården.

 

 

 

Antal kommentarer: 3

2018-09-25 14:41:17 - Grabbhalvans husse

Tack för en trevlig helg och tack för alla värmande kommentarer om våran ”grabbhalva”!
Det ger oss mycket extra energi att arbeta vidare med honom.
Hälsa Larry att visselpipan är avdammad och arbetet har startat!

2018-09-26 09:52:05 - Marianne och Larry

Han är inte den första "slyngeln" som har en kärna av guld! Det är mycket lättare att styra upp en hund med visioner än att försöka få fart på en som saknar nyfikenhet och motor!;)(heart)

2018-10-08 13:32:03

Stannade ni inte och tittatade på Saiva, hon är väl en Runne valp som är en hane från er uppfödning?
//Marie
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)