Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄNINGSOMRÅDEN anmäler sig inte själva (foto träningsmiljö)

2018-01-19

Torsdag.

Husse och Matte får emellanåt frågan hur man får till träningsområden.

Dagen efter träningskvällen ägnades åt det som är runt omkring att kunna träna i olika områden. Med en varierad blandning av miljöer för hundarna att träna i. Utomhus såväl som inomhus. 

För att kunna komma in i den källare under en skola där träningsgruppen tränade på onsdagkvällen krävdes en nyckel. Först måste man ha tag i en vaktmästare för att fråga om just den planerade kvällen fungerar för träning, därefter måste en nyckel hämtas på plats. Dagen efter skall denna nyckel återlämnas och till detta ägnade Lapskflocken en del tid under torsdagen. Avståndet från den lilla stugan i skogen till mer civiliserade trakter är några mil, enkel resa. Här har gruppen tränat i väldigt många år nu och det har varit möjligt tack vare en god kontakt från början genom Husses jobb. Några liknande ställen har testats men övergivits, då det visat sig finnas råttgift utlagt. Násti hittade en gammal kartong i ett hörn och smakade eventuellt lite. Ilfärd till djursjukhuset för Matte och Násti och allt avlöpte väl. Mycket spelar in när man söker träningsområden.

Under hösten kunde gruppen träna några veckor i återstoden av Husses jobb som var under rivning. Hela kommunalhuset i Täby monterades ner för att frilägga mark för bostäder. Ett nytt kommunalhus är byggt. Husse kände till byggnaden och ytterligare en person i träningsgruppen engagerade sig och tog kontakt. Det krävdes en del ringande hit och dit och framför allt kontakter för att möjliggöra träning i en byggnad som höll på att rivas. Säkerhetsaspekterna vägde mycket tungt. Kontakter igen. 

Under åren har några områden använts kontinuerligt för både kurser och träning, men staden växer och marken är för värdefull för att fortsätta vara industritomter eller liknande. Här skall byggas bostäder och därmed upphör tillgängligheten för hundträning. Det finns inte längre ekonomi för att ha en massa "skräp" liggande spritt i en avlägsen del av ett inhägnat område. Det rensas och stora områden delas in i småbitar som hyrs ut för containerförvaring. Där rök ännu ett område för träning. Brandövningsfält som varit bra träningsområden måste flytta och byggas om med omhändertagande av allt "spill" och kostnader skenar. Privata aktörer vill ha betalt timsvis för nyttjande. 

Det är en ständig jakt på nya träningsområden  och man blir lätt "miljöskadad" och ser träningsmöjligheter överallt. Men ofta orealistiskt långt hemifrån på en resa någonstans. Där det tidigare har varit en platsansvarig fysiskt närvarande, är kontaktpersonen nu en person någon annanstans i landet och många hyresgäster måste tillfrågas och svar dröjer för att rinna ut i sanden med ett slätt NEJ som svar. Det känns som om man inte orkar bry sig när man inte har en fysisk kontakt med en person som frågar om tilträde för hundträning. Lokalt får man ett ja, men det skall förankras uppåt och där går det i stå. Det är inte alls lika lätt som för tjugo år sedan.

Ett ständigt letande är det för att få till områden att träna räddningssök på. På hemvägen på torsdagen svängde Husse och Matte in på en adress där en omdisponering av mark och byggnader är på gång, för att få tag i någon ansvarig att kontakta ansikte mot ansikte. Stor skylt med KONTOR på fasaden, under en ännu större skylt med ett företagsnamn, men sedan anonyma och låsta dörrar. En person utanför hade gett ett visst hopp. Ett mer öde ställe fick man leta efter, men man kan ju alltid gå in på nätet.

Att hitta nya träningsställen finns alltid i bakhuvudet, när Husse och Matte är ute och kör i trakterna kring Stockholm. Områden finns, men det är ofta för många beslutsfattare längs vägen och ingen vill/vågar ta ansvar, trots bifogade papper från myndighet.

Exempel på mycket bra träningsmiljö.

Klicka för större bild.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)