Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SKARPT SÖK FRÅN BÅT

2016-03-29

Annandag Påsk-måndag.

Vinden hade mojnat sedan söndagen och kunde knappt anas, solen sken. Hundarna fick en kortare promenad i skogen på morgonen och sedan lämnades Násti och Aili hemma i stugan.

Modji fick följa med Husse och Matte och bilen packades med flytvästar till alla tre och extra kläder. Dagens uppdrag bestod i att från båt söka av ett givet område. I och kring Stockholm finns det väldigt mycket vatten och väldigt långa sträckor av kajer och stränder. Här bor väldigt många människor och totalt anmäls 7.000 personer försvunna årligen i landet. Många kommer tillrätta av sig själva, men inte alla. En del vill bli hittade men inte alla.

Husse, Matte och Modji plockades upp av en mindre öppen båt. Matte och Modji tog plats i fören, vända framåt för sök och Husse satt bakom och hjälpte till att läsa Modjis reaktioner. Modji debuterade i båtåkande som sju månader gammal, då hon fick åka ribbåt med Sjöräddningen i 35 knop. Vilket hon gillade mycket! Bilder finns på annan plats på denna hemsida. Modji är helt oberörd av båtåkande och hon gillar vatten. En förutsättning för att söket skall fungera från en båt i rörelse. Nu ställde hon sig på förtoften med bakfötterna och framfötterna placerade hon på relingskanten i fören. Som en galjonsfigur stod hon där och vittrade mot vinden. Till en början var farten hög på transportsträckan, men när båten nalkades det angivna sökområdet sänktes farten. Ett stopp gjordes vid några bryggor för sök till fots på bryggorna. Här låg isen ännu kvar på sina ställen.

När båten gick närmare land på ett ställe visade Modji ett ökat intresse och när den lade till lyftes Modji i land. Varpå hon omedelbart drog iväg längs vattnet och jobbade med stor intensitet. Platsen noterades.

Söket gick vidare och en paus behövde göras för vila. Matte hade suttit med korslagda ben i fören länge och Modji hade jobbat intensivt med nosen för inhämtande av information. Samtliga behövde sträcka på benen. Varför en glasskiosk längs ett promenadstråk fick bli viloplats en stund. Många var ute och promenerade denna soliga helgdag och trion med hunden väckte viss uppmärksamhet. Samtliga iklädda varselkläder och flytvästar och Matte med ett sittunderlag försett med bälte hängande baktill.

Efter pausen jobbade Modji med två förare och båtförare vidare och närmade sig det intressanta området från en annan vinkel, med vinden från annat håll. Nu stod två fiskare vid varsin ände av det intressanta partiet och detta till trots visade Modji samma reaktioner som tidigare. Efter att under transporten från glasskiosken ha vilat sig på durken med ryggen mot vinden, fångade hon en vittring och klev åter fram i båtens för. Lutande sig ut över vattnet med kraftigt arbetande nos. Människorna på stranden var inte föremål för hennes intresse.

Modjis reaktioner avrapporterades och söket avslutades efter närmare fyra timmar i båten.  Husse och Matte tog en fika vid bilen och sträckte på benen innan hemfärden. Modji rastades och fick ett stycke torkat kött som proteinbar efter sin finfina arbetsinsats. Många kameror hade höjts på land när båten med den lilla bruna hunden i fören passerade.

Hemma väntade resten av familjen och dagen avslutades i ljuvlig eftermiddagssol hemma på tomten.

 

Antal kommentarer: 1

2016-03-29 21:30:14 - Saivi

(heart)(inlove) Stolt dotter (star)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)