Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

UTEGÅNGSFÖRBUD/filmlänk - renskötare 1949

2019-02-09

Fredag.

När Husse kom tillbaka efter att på morgonen ha gått med hundarna till brevlådan och tillbaka, utbrast han spontant: "Du får inte gå utanför tomten i dag! Förresten, du skall inte gå ut över huvud taget!" Sagt med emfas. Orsaken var att han själv och hundarna haft svårt att ta sig fram på vägen som var som en slirig, moddig och isig smet att sig fram på. Is i botten och ett tjockt lager smör ovanpå. Typ. Vägen plogades aldrig när snön föll och nu töar femton centimeter packad snö med en botten av is. Direkt ovanför ytterdörren begav sig nu en halvmeter snö med kompakt is i botten över kanten vartefter och isklumpar som jättestenar föll spradiskt ner på trappstegen. Då det även regnade kändes det inte lockande att gå ut oavsett. Hundarna sätter sig gärna på trappen och det var nu förenat med livsfara. Husse begav sig kort senare iväg hemifrån med bil. Matte och hundarna höll sig inne i stugan hela dagen. Ute växte snö- och ishögen intill husets alla väggar, i samma takt som det tjocka vita täcket på taket försvann. Det dundrade i marken när jättesjoken med is tog mark. En förtvivlad granne hade på morgonen skjutsat en familjemedlem hemifrån och vågade nu inte ge sig ut igen, då vägen i området varit hart när omöjlig att köra på. Bilen halkade hit och dit mellan plogvallarna och familjemedlemmmen ville bli hämtad senare på dagen. Visste Matte möjligen om vägen var plogad än? Det visste inte Matte, som höll sig inomhus och inte hade sett eller hört traktorn. I en FB-grupp visade det sig att många väntade på plogning för att våga bege sig ut. Husse återvände hem efter några timmar och bekräftade det andra larmat om. Vägen var näst intill oframkomlig.

Hundarna höll sig dock gärna i uterummet med full uppsikt över hela framsidan, inkluderat vägen. Matte passade på att göra lite nytta i stugan och vilade sedan genom att titta på denna film som ligger på SVT Play.

En film från 1949 om renskötare och deras nomadliv med renar och hundar.

 Klicka på länken nedan:

Från vinterviste till sommarfjäll Svensk långfilm från 1949.

 

Dokumentärfilm av Stig Wesslén som påbörjades 1942 och avslutades först sju år senare. Filmen dokumenterar jokkmokkssamernas nomadliv och följer människornas och djurens vandringar över Lapplands enorma vidder.

 

 
 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)