Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HITTADE!

2023-11-21

Måndag.

Behovet av de saknade vinterbyxorna var inte skriande för stunden. Dock vore det trevligt att kunna klä sig aningen mindre skogsmulleaktigt vid besök i civilisationen vintertid och strängare kyla väntar. På hundpromenader hemmavid fungerar ett par varma överdragsbyxor fint! Inga byxbyten, bara ett värmande skal över hemmabyxorna. De där försvunna Haglöfsbyxorna, fyndade till ett mycket bra pris på outlet i Avesta, är perfekta för just det. Besök utanför reviret med krav (Mattes eget) på aningen snyggare och mer välsittande vinteroutfit. Dessa vinteranpassade byxor låg nu dolda någonstans. Undanstoppade i all hast, tillsammans med varma hundträningsbyxor för vinterbruk och varma vinterbyxor för trädgårdsjobbande och liknande.

Hundträning innebär för Matte oftast närkontakt med miljöer som kräver tåliga kläder. Kläder som kan komma i kontakt med konsistensfett och olika oljor, samt annat som inte går att får bort. Akta er för att få kranfett, använt på stora kranar, på kläder och hundtassar! Omöjligt att få bort. Visade hundtvätt gånger många en natt. Garderoben rymmer kläder för att skita ner sig mycket, inte så mycket och inte alls. Typ. Samt för mycket av det mesta....  Inte så mycket festkläder direkt; men lite fin-/snyggkläder. 

Husse for till Friskis och Svettis och Matte ansträngde sin hjärna till det yttersta för att komma på var hon i hast stoppat undan och lyckats gömma sina bra byxor. Lite uppvärmning av hjärnan fick det bli i ett hjärngympaprogram vid namn Lumosity. Allt är på engelska, vilket är bra bara det. Ett program som en av sönerna gav Matte för många år sedan. Månne han tyckte hjärncellerna hos morsan behövde lite stimulans för att hålla sig pigga.  Här kan man träna olika funktioner och denna morgon fungerade minnet på topp. En bra början på dagen.

Stärkt av detta resultat rev Matte ut samtliga byxor ur garderoben. För många så klart och inte dök de saknade upp. Matte blåstirrade rakt in och långsamt kändes situationen igen. Matte hade stått där med byxorna och hittat en ledig plats på en hylla bland tröjorna. Där hade hon lagt ifrån sig tre par ihopvikta byxor. Tillfälligt. I början av sommaren. Längst ner till höger. Där låg inga byxor nu. Matte lyfte på en nyköpt tröja; Som inte behövdes men var röd och fin. Där låg de tre paren saknade byxor. Lite inskjutna under andra tröjor och knäpp tysta. De var oerhört diskreta där de hamnat i fel avdelning och på fel plats rakt igenom. På tröjhyllan. Vilket himla dumt ställe att stoppa undan byxor på. Men när det begav sig låg de väl synliga rakt fram på hyllan. Ända till dess Matte täckte dem med en tröja som ville ha sin rättmätiga plats. Allt bara för att städtjejerna snart skulle komma och Matte ville få undan lite av varje för att underlätta städningen. Livsfarligt. De låg i alla fall inte i linneskåpet eller bland hundtäckena.

Upprymd av att minnet fungerade till slut och byxorna var hittade begav sig Matte ut med hundarna. Standardrundan har fått lov att utvidgas, för att promenaden inte tidsmässigt skall bli för kort. Matte går fortare nu än för ett år sedan. Dimas ankomst i flocken har fått Matte att promenera dubbelt så mycket som vad som var möjligt under Modjis sista år. När Modji närmade sig trettonårsdagen gick hon naturligtvis inte som sin dotter Aili. Farten fick anpassas. Mattes ben blev vana vid att gå långsammare. Att lämna Modji hemma och bara gå med Aili kändes helt fel. Sedan ett år får Aili och Matte länga på stegen igen och Mattes kondition har förbättrats tack vare Dima. En kille med fart och långa ben. Dimas ankomst har varit väldigt positiv för hela flocken. Friska fläktar och en glad skit som hänger med på allt. Matte känner sig yngre än för tio år sedan!

Efter många försök och med hjälp av godis fick Matte Aili att samarbeta. Att inte vända sig bort och blunda. Men varför fota sig själv egentligen....  För att visa hur fin sjal och mössa man kan handla från Jokkmokk! Mössa med reflexer!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)