Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SPECIALSÖKKURS

2017-05-10

Måndagen blev åter en dag med typiskt aprilväder, där byarna av snö, blötsnö och hagel avlöste varandra, ihop med en kraftig och isande kall vind. Matte hade planerat att ta en promenad upp till sjön och i skogen där omkring, men kommen halvvägs med vinden rakt i ansiktet och i byar som fick Matte att borra ner ansiktet i halsduken valde Matte en annan väg för sig och hundarna. På vägen runt i området nådde inte den nordliga vinden från Ishavet Lapskflocken med samma kraft. Ytterligare lite utomhusvistelse blev det trots vädret. Matte hade en del att pyssla med i trädgården och lite senare fick hundarna en skogspromenad med Husse.

Tisdag.

Samma väder denna dag. Matte missade precis bussen och fick stå i kanten av ett stort och mycket blåsigt fält och vänta på bussen in till stan. Hundarna och Husse lämnade hon bakom sig i den lilla stugan i skogen, där det var betydligt behagligare. Dagen tillbringade Matte sedan i stan med att bli fotad i botten av sina ögon, för att få besked om huruvida synen kan skärpas med brillor eller ej. Det har sina sidor att bli gammal. Alla skavanker och åldersrelaterade åkommor kan inte åtgärdas dessvärre. Syn och hörsel blir utslitna. Husse tog under tiden med de tre Lapska på en långpromenad i skogen.

På kvällen lämnade Matte hela flocken hemma i stugan för andra gången denna dag. Kursen i specialsök startade på Vallentuna BK med ett teoripass. Matte ser mycket fram emot att gå denna kurs med Aili! Något nytt! Med tidigare hundar har Matte gått valpkurs och fortsättningskurs med dem alla. En kurs i "hundpsykologi" med Huskyn blev det också. Utöver räddningskurserna har hon med olika hundar gått kurs i sök, spår, tävlingslydnad, rallylydnad och agility och nu skall det bli en kurs i nosework som inte får heta nosework utan måste heta specialsök tydligen. 

Första uppgiften blir att anskaffa fem stycken pizzakartonger modell mindre och kursen kommer att pågå med uppehåll vissa veckor för egen träning hemma, med statuskoll vid kurstillfällena. Avslutning med ett "doftprov" i form av "provapå" sker i slutet av juni. En fortsättningskurs börjar sedan efter sommaren. Matte räknar med att både hon och Aili får en god grund att stå på med detta upplägg. Ingen helgkurs således! Aili får ju som första hund i flocken inte gå någon räddningskurs. Hon får detta i stället och Matte får lära sig något helt nytt. Kunskaper som sedan kan förmedlas till Husse och användas på  alla familjens hundar.

Märkligt är dock att det tydligen råder monopol på rätten att arrangera prov och därmed kostar det 450:- att göra ett officiellt doftprov. Ett godkänt doftprov är nödvändigt för att få tävla och detta papper (ett stort  A-4 ark) på att ett godkänt doftprov gjorts måste medföras till alla tävlingar. SKK och inte SBK håller i trådarna när det gäller specialsök. Om Matte har förstått och uppfattat allt korrekt. En ny värld öppnar sig för en gammal hundtant. Spännande.

Antal kommentarer: 4

2017-05-10 12:27:42 - Christina, christina.mikkelsencm@gmail.com

Specialsök var något helt nytt för oss också men kul tycker både hund och jag! Och som sagt alltid kul att lära sig något nytt.
Christina

2017-05-10 21:02:29 - Marita

Mánnu får också prova nytt, haft vårt andra pass på viltspår och det klarar han galant fast han äter hellre korv än en gammal rådjursklöv ;)

2017-05-11 09:10:28 - Marianne

Visst är det roligt att få prova på nya saker efter många år med hund! Tur att nyfikenheten finns där ännu, för att låta hundarna lära sig nyheter! :D

2017-05-15 10:04:47 - Cecilia

När grundaktörerna är egen företagare blir prissättningen därefter... och anmälningssystemet till tävling & doftprov lämnar en del att önska, för den som är van smidiga sbktävling.
Fantastiskt rolig aktivitet (äntligen nosarbete fritt från lydnadsmoment!) men tävla känns omotiverat till de priserna. När vi är mätta på allt annat, kanske...
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)