Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄNING MED SVÅRA VITTRINGAR

2018-12-13

Onsdag.

Just som Lapskflocken körde hemifrån för kvällens träning en knapp timme bort, började det snöregna. Slask! Men kvällens träningsplats på en industritomt erbjöd några olika möjligheter till träning under tak. Stora förrådstält och en förrådsbyggnad där porten står öppen. Torrt, ofta upplyst och med svåra vittringsförhållanden. Vittringen från en varm människa stiger uppåt. Är det mycket högt i tak och det fnns en öppning ut mot kyla och vind kan det bli svårt att förutsäga hur vittringarna kommer att färdas. De stiger upp mot taket och faller ner längs väggarna, samt påverkas av draget från den öppna porten. Vittirngarna sveper även längs med väggar horisontellt och utefter golvet därmed görande det ännu krångligare att förutse hur hundarna kommer att fånga vittringarna och lokalisera vittringskällorna. Avhängigt av draget utifrån, förändras förhållandena under ett träningspass flera gånger och den ena hunden kan få helt andra sökförhållanden än den andra.

Tränade denna kväll gjorde två Lapska tikar, två Lapska hanar, en Springerkille och en Goldenkille. Goldenkillen fick vara "störningshund", kopplad i området när flera av hundarna sökte. 

Aili fick ett sök med fyra figuranter gömda i de två stora förrådshallarna, med två i varje och vittringarna skulle komma att blanda sig med varandra. Matte kände till de olika legorna/gömställena då förhållandena var så knepiga. För att undvika felbelöningar och felstyrning medelst sitt kroppsspråk. En Lapsk läser sin förare! Blir man stående, låser fast, på en punkt tar hunden det som en intäkt för att just där kan det finnas någon gömd! Vilket, när det blir svårt, i sin tur kan leda till en felmarkering för att tillfredsställa föraren.

Den första figuranten lokaliserade hon direkt när hon närmade sig den öppna porten utifrån bilen. Direkt till vänster om porten i ett hörn, bakom ett skymmande dörrblad, stod en person. Aili löste uppgiften fint och trängde sig in bakom alla hinder och skallmarkerade samt belönades. Hon samlades upp av Matte för att inte hamna i samma urflippade och överladdade Duracellkaninläge som vid förra träningen här! Aili sattes ner för att i lugn och ro fånga och sortera vittringar. INNAN hon skickades ut på fortsatt sök! Viket resulterade i ett strukturerat sök under total tystnad. Där hon fångade vittringen från figuranten i lådan uppe i ställaget! Hon jobbade på den exakta vittringskällan en stund och nöjdade sig snart och skällde på avstånd rakt upp mot gömstället. Snyggt jobbat och Aili belönades av figuranten som klättrade ner med hjälp av en stege.

Nu var den första förrådshallen tom på folk, så när som på Goldenekipaget vid ena väggen. Aili fick en ny vittring och tog sig snabbt in i den andra hallen där hon direkt fyndade den första figuranten längst inne i ett hörn, bakom en mängd liggande, staplade klädskåp i plåt. Efter markering och belöning vände hon om och var medveten om den andra vittringen som hon just passerat. Efter lite ringande runt ett separat liggande skåp, spikade hon även den vittringen. Stående på bakbenen på en lastpall skallmarkerade hon fint mot dörren, som utgjrde locket, under vilket figuranten låg inklämd med hjälp av ett skohorn och vaselin. Eller hur det nu gick till? Samtliga hundar fick snarlika upplägg och alla gjorde mycket bra ifrån sig! 

Kvällen var ung och hundarna bjöds en ny utmaning! Att fullvuxna karlar går att knyckla ihop i små lådor är bekant vid det här laget. Men att det fungerade med dessa pallkragar på en lastpall som gömställe var beundransvärt! Det gick till och med att lägga ett lock över alltihop och den fyndade filten behövdes inte. På locket placerades en person och övriga träningskmpisar stod framför och skymde lådan. Hundarna skulle markera personen gömd i lådan och de skulle ignorera alla runtom. Vilket skulle vara en svårighet, men inte alls var det för det här rutinerade gänget, som varit med om situationen förr. Alla hundar konstaterade snabbt att lokalen var helt tom förutom gänget vi lådan. Där sorterade de mycket snabbt bort synliga vittringar och trängde sig förbi allt lös folk som blockerade lådan. För att sedan markera mycket bra mot locket på lådan! En snabbt avklarad och mycket enkel övning visade det sig.

Aili var som vanligt mycket ambitiös och noga i sitt arbete och hoppade för säkerhets skull upp på locket för undvikande av missförstånd. Hon ville ha fram personen under fötterna! Det var hon mycket tydlig i att förmedla! Modji gjorde på sitt vis med ålderns rätt! Hon sökte sig snabbt fram till gruppen vid lådan, scannade av läget och drog vidare! Hon tog chansen att springa lite extra när tillfälle bjöds på stora ytor inomhus! Hon sökte inte direkt, utan låg i en flytande trav lite runt och hit och dit. Låtsades nog mest. Till slut återvände hon raka vägen till lådan och skallmarkerade direkt figgen under locket. Hon var fullt medveten om sakernas tillstånd redan från början, men ville suga på karamellen lite extra! Jättebra! Eftersom hon behöver röra mer på sig för närvarande. Modj (Muodji) betyder leende på samiska! Hela träningsgruppen log åt Modjis sätt att utnyttja situationen till lite extra spring.

Tack alla för mycket givande träning och skönt var det att slippa snöblasket utomhus!

Klicka för större bilder.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)