Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ÅT RÄTT HÅLL...

2017-06-29

Torsdag.

En vecka har gått sedan Mattes öga opererades i gula fläcken. En vecka med hopp och förtvivlan och mycket oro. En nödvändig operation för att rädda synen på ögat och det började fint med en nöjd läkare och god syn efter två dagar. Så vaknade Matte och allt var som en dimma med mängder med svarta flagor simmande omkring i det nyopererade ögat. Mattes bästa öga var totalt utslaget och kvar fanns bara att lita på det som varit lite sekunda från början. Värre blev det nästa morgon och världen såg ut som sedd genom en klick grodrom. Nästa dag ingen förbättring och det enda seende ögat började bli övertrött. Så ock Matte som tillbringat en halv söndag på akuten. Så har det fortsatt och läkaren ändrade några dagar till några veckor i väntan på god syn.... Oroligt minst sagt.

Hundarna har Husse fått promenera denna vecka. Matte har tagit det mycket lugnt.

Dock for hela flocken iväg på tisdagkvällen när Aili skulle avsluta noseworkkursen med ett test och lite övningar. Matte kunde inte köra själv så därför följde Husse med. På doftprovet med tolv kartonger chansade Aili och bommade först med en blinmarkering, för att sedan skallmarkera rätt kartong fint. Hon var dock i gott sällskap och endast en av de sex kursundarna fick godkänt på det inofficiella "luktprovet". Varför instruktören kände sig lite tveksam till sin egen insats. Men hon blev gladare när hundarna visade helt andra resultat på de olika uppvärmningsbanorna och på den avslutande övningen, samtliga utomhus. Aili var klockren både på rampen med burkar, raden med hinkar och banan med många plastpuckar placerade i en ojämn rad.  Avslutningsvis var en grupp vardagsföremål utplacerade och i två föremål fanns doft. Redan på väg till banan med hinkar hade Aili dragit snett iväg och visat Matte var doften fanns! Mycket tydlig var hon utan att ha varit satt i arbete. Dit ville hon! När det sedan var dags hade instruktören bekräftat att i den ihoptrasslade flexislangen låg doft, samt på den liggande stegen. Vilket Aili nu åter visade mycket fint. Men för alla utom en hund var kartongerna ine alls lika roliga att söka igenom. Helt olika resultat presterade de inne med kartonger och ute med diverse olika föremål i olika former av uppställningar.

onsdagen skymtade ett hopp när Matte kunde se grannhusen på andra sidan vägen igen med det opererade ögat.

På kvällen tränade Lapskflocken i en bergkross med stora ytor att jobba på. Deltog gjorde familjens tre Lapska tikar och två Lapska killar. För Aili och Modji var upplägget detsamma med två figuranter placerade i samma område av jättelika stubbar, som samlats ihop mitt på grusplanen. Hundarna fick vittringen på den sida där det var som svårast att ta sig in till den lilla stubbfria platsen, i centrum av detta gytter. Därför måste de lösa problemet genom att släppa vittringen och ta sig runt området för att komma in. Två figuranter var placerade nära varandra bland en samling containrar. En högt uppe och vittringen slog ner i en låg och öppen container, där en annan figurant låg gömd. 

Aili och Modji löste uppgiften likartat. När de skallmarkerade figuranten nere i den öppna containern ställde de sig mot kanten och skällde även uppåt mot figuranten ovanför. När den första figgen belönat jobbade de vidare och ställde sig under den högt placerade figgen och skällde fint och vägledande. En av figuranterna i stubberiet kom de fram till genom att springa runt och ta sig in, den andre tog de sig fram till genom att hoppa/klättra över en mängd stora stubbar med rötter vräkta över ända. Riktiga klätterapor kan de Lapska vara! Räddningssök passar fint för många av dem, då det kräver i stort sett samma egenskaper som inom renskötseln. För hundarna blir denna form av träning berikning. De får använda sina förmågor och de får visa vad de går för!

Násti fick ett sök i lina där hon fyndade fyra figuranter gömda i marknivå inom sökområdet. Hon förstår inte att hon inte längre kan ge sig in och klättra på mängder med kullvräkta stora stubbar med rotsystem. Därför får hon söka i "säkerhetslina".

Avslutningsvis fick alla utom Násti köra en kapplöpning. En sträcka uppmättes och hundarna släpptes en och en och klockades. De två killarna slog Modji och Aili och Modji överraskade med att slå sin dotter med några tiondelar! 

Tack alla  för en trevlig träningskväll, en kväll med utmärkt väder för hundträning. Inte för kallt och inte för vamt och vinden var precis lagom!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)