Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

 REKORD!

2019-07-26

Onsdag - torsdag.

Matte ber om ursäkt för och hoppas på förståelse för en lite haltande rapportering från valpflockens vardag i värmen. Datorn fick sova hela torsdagen. På onsdagen var hettan ett faktum och Matte slet med att få till skugga för valparna och samtidigt möjlighet för vinden att fläkta trots skuggningen. Matte fäste gamla lakan i parasollen och flyttade trädgårdsmöblerna i hagen och täckte hit och dit och flyttade runt med solens gång från morgon till kväll. Valparna skall ha vatten men får inte dricka hur mycket som helst. Det är kul med vatten! Kisset får inte bli för utspätt och de får inte bli mätta av vattenfyllda magar, men så klart måste de dricka, när de inte längre diar mer än lite sporadiskt några få gånger per dygn.

Husse tog med Modji och tränade tillsammans med valparnas pappa Nemo med sin matte på onsdagkvällen. I bergtäkten fläktade det skönt och skugga fanns från skogen, varför hundarna hade det fint den tid de vilade i bilarna. Men med bara två ekipage närvarande så här i semestertider, blev det inte så mycket bilvila när förarna inte skulle figga åt andra! Modji och Nemo är jämngamla och kurskompisar från räddningshundutbildningen för många år sedan. De bjöds på en skojövning tillsammans  där båda hundarna sattes på ett kvarkommando och Husse och Nemomatte gick iväg och gömde sig på olika ställen i ett område med mycket "byggskrot". När båda var på plats ropade Husse högt: "Sök!" Absolut ingenting hände! De båda gömda förarna låg där, tämligen förvånade! Både Modji och Nemo satt kvar där de blivit tillsagda att stanna! Då tog Husse visselpipan till hjälp och på en visselsignal rivstartade Modji och Nemo och viss förvirring uppstod! Båda hundarna hittade båda förararna var för sig, men vem skulle man markera först och vem skulle markera vem och stämningen blev rätt uppsluppen! Som väntat redde de ut situationen och i slutändan fäste Nemo på sin matte och Modji på Husse. Uppgiften bjöd hundarna på lite omväxling, vilket är viktigt när man tränar! Oavsett vad man tränar. En bra träningskväll blev det således! Trots att bara två ekipage kunde närvara och trots värmen.

På torsdagmorgonen satte en av valparna ett rekord i stugan! Samma boardskiva har fungerat i dörröppningen till köket för alla valpkullar, ända till dess de vid åtta veckors ålder flyttat hemifrån. En fyrtio centimeter hög skiva, vars höjd varit ganska lätt att kliva över och bekväm för valpmamman att hoppa över. När valpmaten skulle ställas ner på golvet fanns bara tre valpar i köket, till Mattes stora förvåning! Matte hade svårt att tro sina ögon. Var fanns nummer fyra???  Matte kastade en blick mot Aili som också gärna ville ha mat och stod på andra sidan skivan i hallen. Där fanns valp nummer fyra! På väg ut på tomten.....  Aili serverade ingen mat. Hon ville ha mat! En mycket självständig och nyfiken liten tjej, som redan på djursjukhuset började visa vad hon gick för, närmade sig nu den öppna ytterdörren och fem trappsteg ner hade säkert inte vållat henne några problem - om hon hunnit dit. Nu gjorde hon inte det som tur var. Ett rekord var satt! Första valpen någonsin som tog sig över skivan vid nyss fyllda fyra veckor.

Här är valparnas mamma Aili med sina kullsyskon en vecka äldre och de höll sig kvar innanför ännu en tid. Men Adji lärde sig så småningom att häva sig över först av syskonen. Födda i oktober uppstod aldrig problemet med en uppställd ytterdörr och rymningsrisk ut och ner till bäcken, strax framför ytterdörren. Nu finns en femtio centimeter hög skiva i öppningen och Mattes höftproteser får utvidgad smidighetsträning. Aningen avundsjukt såg Matte nyligen sin yngste son utan problem kliva över kompostgallret in i valphagen! Med gallren på högkant.

Klicka för större bild.

 Under torsdagen steg temperaturen till 29 grader och Matte hängde upp en silverduk som solskydd i det ena stora parasollet. Flyttade allt med solen och var tacksam för den stora eken intill mot söder. Valparna sov mycket men lekte en hel del och höll sig då i skuggan. De var i valphagen hela dagen och utmed marknivå fläktade det en del. Inne i stugan var det lika varmt men stillastående. Valparna åt sina måltider trots värmen och Aili beöskte dem en gång under dagen och då fick de dia medan hon stod upp. Fukteksemen är nästan utläkta nu. Valparna fick vara ute i den behagliga kvällningen med bara tjugo grader ända till klockan tio när det serverades en sista måltid inne i köket. Stugan var då utvädrad med alla fönster öppna. 

Modji bar under dagen sin kylväst, Aili låg långa stunder inne under bordet med fläkten i taket påslagen och ett kyltäcke över ryggen. Valparna hade två "kylmadrasser" under trädgårdsmöbeln och de uppskattade underlaget helt klart och anväde dem att ligga på.

På sena kvällsrastningen var Ailis avföring äntligen helt normal! Nu skolas magen långsamt över på dietfoder, skonsamt mot magen, på burk innan hon åter får äta valpfodret.

Antal kommentarer: 2

2019-07-26 09:52:19 - Eva

(inlove) vilka roliga sök och vad roligt för hundarna. (star)

2019-07-26 16:30:31 - Ylva

Kul träning för Modji och Nemo:)! Men rekordhållaren, hur lyckades hon ta sig ut redan nu? Vad ska det inte kunna bli av en så viljestark och rymningsbenägen liten tjej :D
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)