Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MAN TAGER VAD MAN HAVER

2019-11-27

Tisdag.

Husse for till bilbesiktningen med sin gamla bil och hoppades att en gammal VW Variant var av god kvalitet och ännu höll måttet, trots sina många mil och år på nacken. Erfarenheterna har varit goda och modellen har funnits i flocken i många generationer som lagom stor hundbil för två Lapska tikar.

Matte satte igång med att inventera skruvförrådet i "braatthaburken" i köket. Började där innan snickarboden uppsöktes. Hittade vad hon sökte för att äntligen få upp hyllan ovanför datorn. Lite mer ordning på alla papper som samlas ville Matte skapa. Fram med tumstocken och en blyertspenna för att markera var konsollerna skulle skruvas fast för en plan hylla. Två händer kändes en för lite med balanserande av hyllplan och fästanordningar och det lilla ärvda köksvattenpasset hamnade för högt för Matte att läsa av. Varför ett runt batteri fick agera som indikator huruvida hyllan låg plant eller ej. Man tager vad man haver och kom batteriet i rullning var det således inte plant. Matte vred och vände, mätte och markerade. Batteriet låg stilla och det kändes rakt. Skruvarna drogs i men väggskivan var förskräckligt hård, troligtvis en spånskiva och den lilla skruvdragaren för hushållsbruk var för svag. Bitsen bet inte och Matte tog till en vanlig mejsel och använde handkraft, vilket var mer effektivt, men Mattes räckvidd aningen för kort! Att flytta undan datorbordet kändes inte som ett alternativ. Matte valde att vänta in Husses armar.

Under tiden tog Matte med sig hundarna på julgransjakt på den egna tomtens skogiga baksida. De fick båda vistas lösa trots angränsande mindre skogsparti mot bakomliggande tomter och trots rådjurens daglig stråk förbi. Båda skötte sig fint och en tur togs runt en vintertom grannfastighet för konntroll att allt var i ordning. Inbrott förekommer då och då i jakt på i huvudsak spritflaskor vad det verkar. Modji och Aili skötte sig fint lösa med mängder med färsk rådjursdoft i näsorna och fick mycket beröm! Någon liten gran hittade Matte inte på den rätt välröjda egna lilla skogsmarken. Kanske om några år, då några lämnats för tillväxt. Braatthagranar!

Husse återvände till flocken och bilen var godkänd utan anmärkning i år igen! Vilken lycka! Matte fick hjälp med att dra den sista skruven fullt in i väggen och en slutkontroll gjordes med ett stort vattenpass innan hyllplanet kom på plats och fixerades. Bra blev det!

Hundarna lämnades sedan ensamma hemma några timmar, när Matte och Husse traskade över till en granne för eftermiddagsfika . Det är alltid intressant att diskutera seder i olika länder och vår badhuskultur känner sig alla inte bekväma med. Nakenheten i omklädningsrum och duschar är alla inte bekväma med. Husse bastar gärna och kläder förekommer aldrig i bastun. Märkligt för någon som inte vuxit upp i norden. Det är nyttigt att se saker från andras perspektiv. 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)