Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ALTANHÄNG

2020-02-25

Måndag.

Efter en förmiddag i stugan i väntan på att frosten skulle försvinna efter en vintrigt kall natt, begav sig Lapskflocken ut vid lunchdags. Då hade solen äntligen nått fram till flockens eget revir. Då hade veden i gjutjärnskaminen lyckats höja inomhustemperaturen från sexton till tjugo grader. Man sover gott när det är svalt i sovrummet! Elelementen används bara som reserv. Det blir rätt mycket "back to basics" när man bor permanent i ett fritidshusområde utan kommunalt vatten och avlopp. På rätt liten yta men med stora ytor natur inpå knuten. För den som var med under den gröna vågen på sjuttiotalet känns mycket bekant igen. Allt fler flyttar åter ut i skogen. 

Matte ägnade lite tid på förmiddagen åt att beställa en festklänning på nätet, att nyttja på sonens bröllop i vår. Visst letande i butiker har Matte ägnat sig åt, men hittade inte rätt stil för en tant som inte känner sig som en tant. Expediterna och Matte tyckte lite (läs väldigt) olika. Nu chansar Matte när något tilltalande och användbart dök upp. Men när klänningen visas på en mycket ung kvinna med storlek 34 enligt uppgift, får man förvänta sig något helt annat på en sjuttioettårig gumma med storlek 42 ....  Man vill ju inte att sonen skall behöva skämmas, så det känns rätt viktigt att det blir bra trots allt.

Solen sken, det var några få plusgrader och riktigt skönt ute! Matte tog med hundarna på en promenad i området och lät dem sedan vara ute på tomten. Själv ägnade Matte lite tid åt trädgården och plockade i rabatterna och planerade för kommande odlingssäsong. Solen låg på mot söderväggen och vinkeln på altanen, varför hundarna valde att ligga där och ha koll över hela vägen ett gott stycke söderöver. Matte valde att göra dem sällskap så småningom. Hundarna fick ett jättestort oberett renskinn att ligga på från Runnes renhjord. Ailis kullbror Runne jobbar med renar i nordligaste Norge. Matte tog ett mindre och berett renskinn och satte sig på i en bekväm stol. Här blev Matte och hundarna kvar ganska länge! Bästa platsen längs hela vägen i rådande väder! En södervägg i vinkel, vindskyddat och ombonat. Här tänkte Matte till ganska noga, när hon lekte arkitekt och ritade sitt eget sovrum. Altanhäng har det blivit mycket, framför allt vår och höst, när det är för kallt och skuggigt på alla andra ställen på tomten.

Fotot är från mars 2018, då det såg mer vintrigt ut kring stugan, där det nu är barmark och vårblommorna börjar titta upp.

Klicka för större bild.

 

Antal kommentarer: 1

2020-02-25 18:15:32 - Anneli med LVH

Härligt med altanhäng ;)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)