Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VARFÖR?

2016-02-15

Söndag.

Familjen delade på sig för en söndagspromenad. Var och en efter sin förmåga! Husses tå smärtar och därför tog han en behaglig skogspromenad på mjukt underlag i strosaiskogentempo med Násti. Som ostörd fick nosa var hon ville och hur mycket hon ville längs "Mopperundan". En runda genom gammal granskog på fuktig och nu genomblöt mark, via en myrkant av norrländsk karaktär och vidare på tvärs över nord-sydliga bergåsar. Upp och ner mellan bördig mossmark över karga och kala bergknallar med glesa och senvuxna tallbestånd.

Matte tog en powerwalk med intervall och tillät Modji och Aili bara att stanna och nosa längs den korta sträcka där Matte hade normalt promenadtempo. I övrigt älgade Matte på så fort hon kunde i gåtempo. För uppnående av puls och hetta i kinderna! Aili är i markeringspinkarstadiet inför löp och nu fick det bli "piss-on-the-run"! En barnlek i jämförelse med hur de arma slädhundarna hade det under upptäcktsfärderna i Arktiska områden. Där dräktiga tikar födde i selen och avkommorna slukades av efterkommande i spannet. Grymt och en krass verklighet. Där hundfabriker utomlands inte står så långt efter i grymhet och det är en gåta att upplysta svenskar köper dessa insmugglade hundar och därmed håller verksamheterna i gång. Varför?

Enligt DN i dag ökar den organiserade hundsmugglingen till Sverige. Enligt veterinär Anna Lindgren kan förtjänsten för kriminella krafter vara 30 gånger på en hund från en valpfabrik! Jordbruksverket och Tullverket gör bedömningen att endast 10-20 % av illegalt införda sällskapsdjur upptäcks! Anna Lindgren, veterinär på Jordbruksverkets enhet för sällskapsdjur:"Vi upplever att den organiserade verksamheten för att tjäna pengar på utländska hundar, framför allt valpar, ökar. Många upptäcks när ägarna måste söka veterinär. Många av hundarna har parasit- och infektionssjuksomar med sig."

De mest populära raserna kan säljas för 20.000-25.000 kronor och är ofta sjuka. "Det senaste tillvägagångssättet är att försöka få in djur utan id-märkning, för att sedan försöka få valpen id-märkt i Sverige. Då kan man sälja dem ännu dyrare, eftersom de framstår som svenska djur." Enligt Anna Lindgren. Försäkringsbolagen är enligt A.L. inte jättesugna på att bekosta behandlingar om det framgår  att hunden är insmugglad.

Så länge svenskar vill ha insmugglade hundar kommer valpfabrikerna att finnas. Så varför köpa insmugglade hundar? Varför köpa så kallade gatuhundar från andra länder, när man vet att det inte alltid går rätt till och att intyg och stämplar förfalskas? Där "gatuhundar" föds upp med fri parning i valpfabriker-stora hägn. När man vet att det finns flera organisationer i Sverige som förmedlar hemlösa svenska hundar? 

Matte har åter fått anldening att undra över varför Lapsk Vallhund efterfrågas som, köps och säljs som en hund lämplig för "den aktiva familjen som gärna vistas mycket ute i naturen!"   Som inte är intresserad av annat tillsammans med sin hund än att gå ut och promenera i skogen på helgerna! I bästa fall en vecka i fjällen på sommaren!

Varför i hela friden har Lapsk Vallhund av många kommit att betraktas som en hundras lämplig som renodlad sällskapshund?! ALLA hundar skall få gå ut och gå på annat än asfalt!!!

Alla hundraser är däremot inte avlade för och lämpliga för tuffa arbetsuppgifter under tuffa förhållanden!

Förstör inte för farmtiden genom att köpa och sälja en bra arbetsras som en renodlad sällskapshund. Att få tag i en bra Bruksschäfer är inte enkelt numera. Det går snabbt att urlaka en ras på dess goda arbetsanlag, genom att avla fram hundar som lämpar sig väl som lätthanterliga sällskapshundar, med moderata behov av motion och mental stimulans och i avsaknad av motor och arbetslust.  Genom att inte testa föräldradjurens arbetsegenskaper och mentalitet. Genom att haka upp sig på att Lapsk Vallhund beskrivs som en "lugn vallhund". Vilket den är i jämförelse med en Border Collie! Vilket den behöver vara för att kunna koppla av och vila inför nästa långa arbetspass under tuffa omständigheter med höga krav på goda arbetsprestationer!

En lugn vallhund får inte förväxlas med en hundras lämplig som enbart soffpotatis. Utan andra krav på livet. Lugn och liggande i soffan efter ett väl utfört arbete med sin förare är en helt anna sak.

Matte oroas för rasens framtid när signaler om efterfrågan på och förväntan om att få en skogspromenadhund når fram. Som uppfödare får Matte förfrågningar om valpar som kommer att få som enda sysselsättning att gå ut på promenader. I bästa fall i skogen ibland.

"Lapsk Vallhund - rasen för dig som gillar att gå i skogen!"

VARFÖR BLEV DET SÅ GALET? I stort sett alla hundraser gillar att gå i skogen. Mattes Dvärgpudel älskade skogen och fjällen.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)