Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FÖRSTA ADVENT

2021-11-29

Söndag.

Matte var först uppe som vanligt och fick fart i kaminen, så att det började bli varmt i stugan när resten av flocken vaknade. Första ljuset tändes i adventstaken och saffransbulle åts till kaffet. När Husse och hundarna hämtat tidningen på morgonpromenaden. 

Ett lokalt gårdsbryggeri har öppet på söndagar för direktförsäljning och hittills har det inte blivit av att åka dit. Men nu skulle det ske. Sortimentet har utvidgats och kan numera fås även på det lokala Systembolaget. Under sommaren har Havtornssodan med hög andel bär druckits på olika serveringar och den gillade både Husse och Matte. Lapskflocken begav sig alltså iväg till Roslagens Brygghus på förmiddagen. Beläget mitt emellan flockens båda revir och bara en kvart hemifrån. Här var det full rulle och ur kylen plockade Matte ett urval av sortimentet med bland annat Julmust berikad med björnbär och öl spetsad med enbär. Spännande smaker!

Vidare for flocken till närbelägna Wira bruk. En gammal Vallonsmedja med ett gammalt tingshus där man kan få mat i magen eller fika. Denna söndag passade det fint med en "jullandgång" och julöl. Efter måltiden fick Modji och Aili en uppskattad promenad bland de gamla husen i byn och här fanns många nya dofter från fast boende hundar och många besökande hundar. Byn lever och här bor många året runt och fler sommartid. Besökarna innifrån Stockhom är många på helgerna, året runt.

Tillbaka i reviret fanns en del att göra utomhus för Husse och Matte. Modji stannade ute en stund och tuggade i sig av nerfallna bär från Aroniabusken och lite annat och okänt för Matte. Aili drog sig tillbaka till sin pilkorg i uterummet, där dörren stod på glänt. Båda hundarna såg rätt tacksamma ut när deras människor äntligen var klara och det var dags för fika i stugvärmen. Saffransbröd och toscakaka för de tvåbenta och tuggpinnar för de fyrbenta. Serverat till tända ljus och en sprakande brasa. Någon mer utevistelse blev det inte, då dagsljuset försvunnit när kaffet var urdrucket.

Ljusen i trädgården tändes och vackert blev det med frostig mark, månsken och stjärnhimmel. Temperaturen sjönk snabbt och vid läggdags var det nio minusgrader. Julkänslan börjar infinna sig.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)