Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

PASSADE PÅ ATT NJUTA!

2022-02-21

Matte skriver lite med hjärtat i halsgropen. Vinden tar i allt mer i mycket kraftiga vindbyar rakt in från havet och snön vräker ner sedan en timme nu. Snökanon! På radion rapporteras om allt mer snö på vägarna och på sina håll kaos i morgontrafiken längs Roslagskusten och söderut. Lamporna har blinkat några gånger. Matte har tappat upp vatten och Lapskflocken är förberedd. Strömavbrott vore inte oväntat.

Söndag.

Dagen började mulet och med minusgrader. Husse och hundarna kom tillbaka från morgonpromenaden med en jättebunt blöt reklam och lokaltidningar sedan maj månad och fram till nu! Men ingen morgontidning. Någon hade inte varit ute vid sin stuga på länge och någon hade tömt sin överfulla brevlåda på allt innehåll och lagt detta i Lapskflockens låda! Varför ingen morgontidning fått plats när tidningsbudet anlände. 

Mitt på dagen kom det utlovade solskenet, men mycket försiktigt. Matte tog med hundarna på en promenad i området, där vägen bitvis kändes säker med tillkörd ny snö på gammal is. Men bitvis hade endast någon enstaka bil passerat och gick man i snön åkte man kana på snösjoken över isen under! Spåren i snön vittnade om en och annan halkande fotgängare före Matte. En fot hade glidit iväg liksom på egen hand i de i övrigt regelbundna spåren i snön. Matte gick som på råa ägg - mycket försiktigt! Även Modji kände av att underlaget var oförutsägbart.

Lagom till när Matte och hundarna kom tillbaka till reviret sken solen med full kraft, mot söderväggen vid vedboden! Matte hämtade ett renskinn och slog sig ner i smideshammocken och njöt! Modji och Aili slog sig ner i närheten i solen och föreföll njuta äve de! Efter en stunds slappande hämtade Matte ut några mattor för vädring och rengöring, lagda upp och ner på snön. Lite snöskottning och lite plock av nerblåsta kvistar blev det även. Innan Matte åter slog sig ner och njöt lite mer av solskenet med hundarna.

Solen doldes av lite tunna skyar och en björk fullhängd med isprismor som glittrade i solen. Motljuset blev magiskt och Matte fotade lite här och där i trädgården. Alla träd och buskar var fulla med glänsande iskristaller! En magisk julaftonkväll för länge sedan var träden fulla med iskristaller som klingade i vinden, när Matte gick ut för att ge sin häst natthö. Månskenet över snön gjorde pannlampan överflödig. Ljuset och ljudet den kvällen sitter ännu etsat i minnet.

Klicka för större bilder.

Vedbodväggen hamnade i skugga och eftermiddagsfika drack Husse och Matte sittande på trappen, där solen ännu flödade en stund. Det gällde att passa på att njuta inför måndagens snö och blåst.

Solen försvann och det var läge att dra sig inomhus. Modji gick direkt och sökte upp mattan som inte fanns och rullade besviket ihop sig på halkskyddet. Som var det enda som var kvar framför braskaminen. En braskamin som var mörk och kall och inte alls spred någon värme så som Modji förväntat. Stugan var relativt utkyld, då ingen eldat sedan förmiddagen. Modji såg verkligen rätt ledsen ut där hon låg ensam i vardagsrummet.

 Matte hämtade in mattorna och tände en brasa i kaminen och det var säkert inbillning och bara Matte som brydde sig, men nog såg Modji lite gladare ut! Omgivningen gjorde stor skillnad för ögat. Hunden låg på en matta och i kaminen sprakade elden. Hunden såg nog inte så annorlunda ut. Matta och eld eller inte.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)