Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

AILI UTMANAR

2015-06-13

Fredag.

Aili är nu under sitt andra löp i en utvecklingsfas. Hon är 20 månader gammal och testar gränserna kontra framför allt sin mor och mormor. Mattes och Husses gränser testas lite mer i smått, som för sakens skull. Men så är Matte inte på långa vägar lika tålmodig som Násti och Modji!

Aili skulle må bra av en tydlig åthutning lite då och då. I stället väljer både Násti och Modji att ignorera Ailis utmaningar och ducka till Aili ger upp och går vidare. Aili trycker till dem och stoppar dem och får ingen som helst respons. De duckar och går vidare. Då provar hon att morra. Framför allt mot sin mormor. Som låtsas inte höra. Men Násti väljer trots allt att hålla sig undan när Aili är för stursk och gör kanske rätt i det. Då hon nyligen blev omkullsprungen av en sjövild Aili, som drog igång Modji på vild jaktlek. Skaderisk på en äldre hund. När det gäller Násti blandar sig Matte i slynglafasonerna! Aili måste respektera sin mormor! Villkorslöst. Násti får inte knuffas undan för att Aili vill bli hälsad på först. Násti skall inte behöva kliva åt sidan för Aili. Vare sig fysiskt eller mentalt. Modji väljer att ignorera sin dotters fasoner och inte bara Aili ser hennes mors och mormors olika kroppsspråk när de ignorerar henne. Násti har en lägre kroppshållning, viket för Aili innebär förhandlingsläge. Modji väljer att vare sig se eller höra, gör Aili genomskinlig och det vet Aili är inte förhandlingsbart. Bara vuxet övertygande och självsäkert. Aili får inte förminska sin mormor och få henne att känna sig underlägsen, så därför lägger sig Matte i och hjälper Násti att vara tydligare mot dotterdottern.

Av någon anledning är det i denna ålder som många hundar tvingas lämnas sina flockar. Slynglar och slynglor straffar ut sig. Aili behöver informeras om, konsekvent, att hon inte kan styra och ställa som hon vill med övriga flockmedlemmar. En kunskap som innebär trygghet framöver.

När det gäller skvallerträningen så har Aili börjat visa att hon vet vad som gäller, men inte alltid håller sig till korrekt beteende....  Många gånger blir hon sittande på bäckslänten och bara tittar på dem som passerar. Duktig Aili! Så rätt som det är kommer någon hund eller person som hon inte kan avhålla sig från att kommentera med något enstaka skall, eller en utskällning vid staketet. Den vita Bulldoggen är inte populär.

I oktober fyller Aili två år och tanken på att hon som tvååring skulle kunna bli mamma känns lätt absurd. Aili är inte vuxen nog.

Matte var ignorant mot alla sina hundar och lämnade dem hemma efter morgonpromenaden. Själv for hon till centrum för lite ompyssling. Fick ett stygn bortplockat, blodtrycket kollat och håret fixat. Skämde bort sig med en fantastisk räkmacka med mängder av räkor och ingen majonäs för 59 kronor på ICA:s lilla servering. En nyttig, kalorisnål, mättande, god och billig räkmacka! Vilken kombination!

Hemma väntade mer trädgårdarbete med gräsklipparen och således ett motionspass i sommarvädret. Svetten rann och Matte tröttade ut sig. Gräset blev fint. En bra kombination även det. Hundarna älskar när gräset är nyklippt och rullar sig vällustigt. 

Första sommarkvällen med fönster öppna åt alla håll, för att få ner temperaturen inomhus. Hundarna valde bort biabäddarna vid läggdags och spred ut sig på golvet. Efterlängtad sommar.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)