Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HUNDÄGARE OCH HUNDÄGARE

2024-03-04

I dag för 14 år sedan föddes Nástis andra valpkull - med Mánnu, Signe, Lihkku och Idja.

Ett stort GRATTIS till Signe och Lihkku som i dag fyller 14 år!

Mánnu nådde vägs ände och fick somna in för en tid sedan. En mycket fin kille som fick lugn och ro i sitt andra hem. Tack Marita för att du tog så väl hand om honom! Signe och Lihkku lever sina pensionärsliv i härliga hundflockar, där de levt sedan sedan de lämnade barndomshemmet. om Idja vet varken Matte eller någon annan någonting alls. Tyvärr. Hon flyttade till Nederländerna som valp och sedan bröts kontakten. En kull med friska fina och sunda valpar.

Lördag.

Flocken tillbringade några timmar utomhus och hemma med lite av varje som behövde göras. Husse for till Friskis och Svettis och Matte sågade knäckta stammar och röjde bland buskarna kring det staket mot vägen, som nu skall bytas ut. På utsidan växer jättestora syréner av olika slag och stora mängder blöt snö hade satt sina spår. På insidan har Matte planterat olika buskar som insynsskydd och där behövde det röjas inför staketbygget. Dima tackade ja till en ny pinne att tugga på! När Matte producerade pinnar till Dima på löpande band var det inte roligt längre, så då gick han och grävde upp en rabatt bakom Mattes rygg...  Husse kom hem och tog hand om Mattes pinnar och många andra pinnar som han själv åstadkommit. Tidigare i vinter föll en jättbjörk i tomtgränsen - på grannens tomt, men där kommer den att få ligga tätt inpå snickarbod, vedbod och carport om inte Husse tar hand om den. Grenarna svepte utmed Mattes bil, men carporttaket skyddade och den jättelika stammen och kronan missade med en hårsmånen släpet strax intill. Att kapa de yttersta grenarna och ta hand om dem gick bra nu när snön smält. Husse for till tippen med ett första lass.

Innan flocken drog sig in i stugan tog Matte en kort promenad med hundarna och som avslutning sköljdes Dimas jordiga tassar och ben av i ett vattenfyllt dike.

Söndag.

På tidiga förmiddagen dök det upp två olika inlägg i den lokala FB-gruppen om lösa hundar på vägarna. En hundägare med tidigare attackerad hund var topp tunnor fly förbannad efter att andra dagen i rad ha stött på en stor lurvig okänd hund. En ung hund som inte hade något att göra och hakade på den hund, som hade extremt dåliga erfarenheter av att stöta ihop med en lös hund på promenaden i området. Hundägaren undrade var hunden hörde hemma och ingen visste. Det visade sig sedan vara en pubertal jättehund av någon boskapsvaktartyp och en av två som nattetid bor i hundgård och för oväsen och stör närboende. Kort efter dök en ny bild på en stor svart hund upp och ägaren efterlystes. Inga svar kom och den som stött på hunden kopplade upp den och tog hem den, lämnande sitt telefonnummer på FB. Även detta en yngling som dragit iväg hemifrån.

Sedan uppstod en debatt. En ilsken sådan med starka känslor, ocj mycket frustration; mellan hundägare som är innerligt trötta på att stöta ihop med okända hundar  springande lösa på vägarna och andra. Inlägget och alla kommentarer togs bort! Med hänvisning till reglerna för FB-gruppen. Några flyttar ut till ett fritidshusområde i tron att här gör man lite som man vill vad gäller hundar och annat. När många med den inställningen samlas i ett bostadsområde och många skaffade hund för första gången under pandemin får det uppenbarligen konsekvenser. Styrelsen i samfälligheten har påpekat att området är detaljplanerat och att hundar skall vara kopplade i området. Det har varit ett flertal hundattacker och hundar har skadats mycket allvarligt. Allt fler tar bilen och lämnar sin bostad i skogen och hundpromenerar på annat håll. Många är rädda för och vid hundmöten. Märkligt många bryr sig inte. Hundar skall inte behöva koppel när man bor i skogen. Ansvarsfulla hundägare och ansvarslösa hundägare och hundrädda grannar. Krig blev det mer eller mindre.

Husse och Matt lämnade också området. Dock utan hundar och inte för att promenera. Det var dags att hämta in en fin julklapp i form av brunch på Vaxholms Hotell, tillsammans med Mattes yngste son med fru. Maten var god och utanför fönstret kom skärgårdsbåtar och gick i en strid ström. Gamal ångbåtar och nyare båtar. Många tar en dagstur inifrån Stockholm och andra bor i skärgården och åker in till Vaxholm och handlar. 

Matte hann ta en timslång promenad med hundarna, vid en tidpunkt då många var hemma och åt söndagsmiddag och vägarna låg öde! Så när som på en och annan som lämnade stugan och for hem till stan. Någon hörde av sig och undrade hur man gör en anonym anmälan till Länsstyrelsen, angående brister i hundhållningen.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)