Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HUNDÄGARE OCH HUNDÄGARE

2023-05-21

Att Dima tränas för att inte rusa till staketet och tokskälla på alla som passerar på vägen utanför, har väl framgått rätt tydligt här. Han sköter sig allt bättre och kan nyfiket springa ner och stå tyst och stilla och betrakta många av de passerande. Men ibland dyker någon hund upp som Dima inte kan låta bli att skälla på. Lite eller ibland mycket tyvärr. Allt hänger dock inte på Dima själv! Stannar man som hundägare upp och låter sin egen hund stå där och titta på Dima, eller till och med låter hunden gå ner i det djupa diket och sedan ända fram till staketet i ett flexikoppel som verkar sakna broms, blir det lite tufft för Dima; som inte kan låta bli att gå i skall. Stannar man utanför staketet mitt för Dima och börjar träna sin egen hund att gå fot och att sitta på kommando och liksom aldrig kommer förbi Dimas revir, har han också väldigt svårt att låta bli att skälla.

Mitt framför näsan på Matte och Dima hände detta häromdagen: Matte jobbade i trädgården nära staketet och Dima var med och kollade vad Matte gjorde. En ung tjej dök upp med sin lilla trubbnosade hund rätt som det var och Dima blev överraskad. Hans fokus låg på Matte och plötsligt stod någon bakom ryggen på honom. Dima snodde runt och Matte fick tyst på Dima efter några skall. Tjejen valde nu att köra ett lydnadspass på vägen. Hennes lilla hund skulle absolut sitta stilla intill hennes sida och titta på Dima och Matte. Allt under det att hon åtskilliga gånger och högt nog så att Matte hörde, upprepade till sin egen hund: "Dumma Dima! Dima är DUM! Dummma Dima!" Sedan gick hon vidare. 

En äldere kvinna med en medelstor omplacering kom förbi. Dima höll inte tyst och hunden på vägen tog ett jättesprång över diket och in mellan syrénerna för att möta upp Dima i positiv anda. Den äldre kvinnan var ytterst nära att falla handlöst. Matte fick tyst på Dima och hundarna ville hälsa på varandra. Matten på vägen talade om för sin hund vad hon tyckte om gigantiska oannonserade långhopp rakt åt sidan och Matte förklarade för Dima att bara tysta hundar får hälsa på varandra. De två mattarna blev stående där med sina hundar och hundsnackade en stund. Trevligt snack och de båda hundarna skötte sig fint. Belöningen blev att de till slut fick morsa på varandra mellan de glesa staketbrädorna. 

Dima skäller inte på andra hundar av andra orsaker än att han blir så upphetsad och ser andra hundar som potentiella lekkamrater. Dima är inte aggressiv! Han är en explosiv och intensiv slyngel, nyfiken på allt. Inklusive hundar som passerar hans revir på vägen utanför staketet. Dima är glad! Positiv! Nyfiken och vill vara älskad av alla. Det såg den äldre damen med den medelålders omplaceringen lite mindre än Dima. Det såg inte den unga tjejen med den plattnosade lilla kompakta hunden. Dima är inte alls dum. Dima är jättesnäll. Men en glad skit på ett och ett halvt år, för vilken andra hundar kan bli lite upphetsande. Någon ser en jättedum och elak stor svart hund. Någon annan ser en sjövild tonåring som bara vill hälsa och leka. Det finns hundägare och hundägare och ännu inget krav på hundkunskaper när man blir hundägare. 

Lördag.

Matte har börjat förbereda sitt lilla växthus för att ta emot några gurkplantor av olika sorter, samt ett par tomatplantor. Dima var med och kollade som vanligt. Han muddrade lite i bäcken och kollade djurlivet där, medan Aili överblickade reviret från den parasollskuggade altanen. Mot slutet av dagen  fick flocken besök av en son med fru och Dima blev lika tokglad som Aili! Dima som varit reserverad mot okända människor till en början har nu inlemmat Mattes söner i flocken uppenbarligen. Trots att Dima inte hunnit träffa dem så många gånger. Sonhustrun bjöd Dima på gräsmattelek med en boll som råkade hamna i bäcken! Medan sonen tog hand om några små gurkplantor som skall få växa sig stora i en annan trädgård. Ett kort besök och Dima och Aili blev besvikna när beökarna vände hemåt så snabbt! Dima stod vid grinden och tittade när bilen rullade iväg.

Nu var det dags för Matte att ta med hundarna på en promenad i området och så här dags låg vägarna rätt öde. De flesta var nog hemma och åt middag. Matte valde hundpromenad före egen middag. Huvudsaken var att hundarna fått mat i sina magar!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)