Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MÁNNU & CAANA har tillverkat knytt!

2014-05-28

tisdagen fick Matte äntligen det glädjande beskedet att familjens hanhund, Gátchis Juoksanáste Mánnu, som bor i Norge, har parat Njarga Caana som kommit på besök från Danmark.

Mánnu ägs av Matte och bor hos fodervärd i Norge.

Länk till tikägaren Katja finns på förstasidan.    www.bierje.dk   Vid valpintresse går det även bra att vända sig till Matte och Husse.

Både Mánnu och Caana är hundar som gillar att jobba och har även gjort mycket bra ifrån sig i utställningsringen. Precis som Mánnus mamma Násti.  Mánnus kullsyster Signe / Gátchis Juoksanáste Lahji finns på Västkusten och även hon har visat att hon har både brain and beauty. Spår och utställning - Svensk utställningschampion. Kullsystern Gátchis Juoksanáste Lihkku bor i Nederländerna och är Internationell utställningschampion som sin bror och utbildas till räddningshund.

Mánnus kullsyster Signe har en kull på tre valpar tillsammans med Caanas kullbror Njarga Calmmo.  Samma linjer således. Sonen Ivan bor kvar hos sin mamma på Rävrackans kennel och är Husses favorit! En härlig och frammåt grabb!

Klicka för större bild.

 

Vid den lilla stugan i skogen var det kallt på tisdagen. Ruggigt kallt med en bitande vind som var mycket kraftig. Tio grader. Matte avstod allt trädgårdsarbete och tog med sig hundarna och köpte nya skor. Gamla krokiga ankfötter och slitna leder behöver väl stötdämpade skor för hundpromenerande. Även om Matte går "moppepromenader" med hundarna, så går Matte även en hel del på sina fötter. Även kortare hundpromenader. Då gäller det att vara välskodd.

Matte är ingen vän av för stark värme och gnäller inte. Hundarna uppskattade mycket att det var svalt! Modji och Aili fick tokryck och lekte vilda leker på gräsmattan! Underbart att se! Násti tycker att dotterdottern är lite för på för närvarande. Aili nyps! Hon nyper även sin Matte. Små nyp i gäddhänget eller motsvarande på insidan av låren. Gör ont! Hur sjutton vet hon att det är där det gör som ondast?! Men det är klart, det är där det hänger och är lätt att nypa i.....  Násti har börjat hålla sig alltmer till Matte. Från att ha varit väldigt mycket Husses hund. En gradvis förändring när hon även säger till Aili mer bestämt. Jättebra fostran och det behövs! Två tanter trivs tillsammans och ser de yngre härja. Matar kanske inte änderna, men fikar i solen i varandras sällskap.

Husse tog med hundarna på en skogsrunda på kvällen.

 

Antal kommentarer: 1

2014-05-30 11:01:15 - Anna, www.raika.se

spännande, håller tummarna för att dte blir valpar :)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)