Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

UT I SOLEN!

2015-02-10

måndagen tvingade Matte sig själv till att äntligen ta tag i den hånade och totalt nergjorda ritningen/bygganmälan som Matte för en knapp månad sedan diskuterade på kommunens byggnadskontor. Den som en handläggare på en "öppethuskväll" vänligt tagit emot och dessutom berömt. Matte vet nu att i andra kommuner i området väljer man att hjälpa sina invånare med ritningarna och även själva korrigera en del fel, för påskyndande av ärenden.

Så tänker man inte i Vallentuna Kommun. Där hånar chefen den som ber om hjälp. Med ett överlägset leende får man veta att man "faktiskt inte vill förstå" samt att man med sina frågar gör chefen mycket irriterad.

Ett märkligt förhållningssätt kontra kommuninnevånarna som bekostar chefens lön.

Bara tanken på att ta tag i detta har fått Matte att skjuta upp eländet. Men familjen behöver ett sovrum till och det är Mattes jobb att fixa detta. Att göra om hela husritningen även avseende befintlig byggnad och tidigare ägares omflyttningar av väggar, för att göra sportstugan till ett permanentboende. Så nu tillbringade Matte drygt halva dagen med tippex, blyertspenna, suddgummi, linjal, rödpenna, sax och klister. Måste klippa isär originalritningen och flytta om husdelar på ett nytt A3- ark för mer utrymme emellan dessutom. Trots att ingen lag anger att någon måste anmäla till kommunen att man slår ihop rum eller sätter upp nya väggar! Varför husritningen såg ut som när huset byggdes på sjuttiotalet och nu ansåg chefen att det var nödvändigt att Matte gjorde om HELA ritningen så att den stämde överens med husets nuvarande utseende. När Matte bara vill rita till 11.2 kvm.......

Matte mätte rummen, mätte på husritningen, målade över och ritade till. På centimetern korrekt enligt skalan där en centimeter är en meter. Pillgöra och blyertspennan hölls nyvässad. Millimeterpassning. Exakt väggtjocklek måste anges liksom fönsterfoder.

Mitt på dagen gjorde Matte paus och tog med hundarna ut på en solig långpromenad i det snötäckta området. Lyckades koppla bort tankar på övernitiska och dryga, oförskämda tjänstemän/chefer. Mycket tack vare det underbara vädret och mötet med en avlägsen granne. Som bytt två höftleder och där utfallet blev 50% hellyckat och 50% mindre lyckat. Matte har haft tur. Det finns inga garantier vid så stora ingrepp.

Solen flödade över tomten under eftermiddagen och Matte och hundarna blev kvar ute i ytterligare ett par timmar. Matte fikade under arbetet med snön som fallit under natten och en del is. Som uppmuntran och peppning av sig själv, började Matte i tanken rita ny karta över ingången till huset. En del av en nu väl uppvuxen rabatt med ärvda växter måste flyttas, stigen mot huset ändras och en WC-tank skall ner, om det går på grund av berget.

Om ritningen godkänns....  Matte fortsatte arkitektfuskandet när solen gått ner.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)