Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

PRIORITERINGAR och VALPARNA MED PÅ TRÄNINGEN, foton

2019-08-02

Som med så mycket är det en fråga om prioriteringar. Mattes datortid är begränsad för det mesta, så pensionär hon är. Framför allt sommartid när trädgården är ett intresse utöver hunderiet. Med en kull valpar som Matte har ambitionen att ge en bra start i livet minskar tiden för annat. Med en valpmamma som också skall ha måltiderna fördelade på flera gånger varje dag, med medicinering däremellan och inte samtidigt, minskar tiden än mer för annat. Med valparna i köket och sovande hela nätterna sover även Matte gott! Varför orken räcker till ganska mycket, när det inte är över tjugofem grader och sol. Men ibland räcker inte tiden till att skriva här i dagboken. Matte har då prioriterat att fixa foton i Photoshop åt Husse, som berättar på FB om träningar och Ailis och valparnas tillvaro. Matte har också prioriterat att fortlöpande informera de nya hem som väntar på valparna, om hur valparnas liv fortskrider i barndomshemmet och hur deras mamma mår. Ett sätt att knyta ihop valparna med sina nya mattar och hussar. För ömsesidig flockkänsla den dag flytten sker!

Onsdag.

På förmiddagen fick alla valparna sina klor klippta när de var halvsovande. De är starka nu och väger en del! Starka viljor har de också! Násste visade tidigt vad hon ville och hon ville inte alls ut ur valplådan bara så där! Hon ville upp i Mattes famn och gosa! Hon har fått upptäcka resten av huset och nyfikenheten var stor! Mattorna var buskul! Hon försökte vända på de flesta! Hennes tre syskon uppförde sig alla exakt likadant till Mattes stora glädje, när de också fick fritt fram i stugan! Nyfikenheten var stor och de traskade alla från rum till rum och nosade runt överallt. Olika underlag blev det verkligen. Ett sälskinn framför kaminen, ett fårskinn framför altandörren och trasmattor, ullmattor och en mycket populär ryamatta i övriga stugan. I valprummet = köket och matrummet är det vinylmatta och klinker. Altandörren kan man titta ut genom även som liten valp och var deras första tid tillbringats kände de igen och kröp upp i Ailis och Modjis biabäddar, som nu står där valplådan stod. Lill-Nemo hittade den fäll som de legat på i köket och som skall tvättas! Bakom ett draperi som döljer tvättmaskinen. Alla valparna använde sina nosar och lokaliserade de vuxna hundarnas favoritplatser, samt fodertunnan i duschrummet! Även några tappade torrfoderkulor! Härliga valpar!

På sena eftermiddagen for hela flocken till bergtäkten där valparna tillverkades. Nu var det träningskväll och Aili skulle äntligen få mental stimulans i form av ett kort kopplat sök på bara hundra meters gående på plan mark, i kanten av miljöområdet. En figurant låg utlagd och Aili skallmarkerade överlycklig och belönades med sin middag i form av valpfoder.

Klicka för större bilder.

Alla valparna var med för miljöträning och fick åka bil "öppet" för första gången. I transportväska har de fått onödigt mycket träning i bilåkande med alla turer med sin mamma till djursjukhuset. Nu var det bäddat med biabädd klädd med stora badlakan i bakskuffen och några mjuka leksaker fanns med att tugga på. Modji och Aili fick ligga i baksätet och resan var inte lång. Men en stopp skulle göras på vägen för att hämta ut alla registreringsbevis som SKK fixat på rekordkort tid! Valparna de bara sov och sov där bak i bilen. Inte ett pip på hela resan.

Efter 45 minuter var flocken framme och det var dags för valparnas middagsmål. Det serverades i lite olika plastbyttor avsedda för förvaring, vilket inte bekom detta matglada gäng. Får de bara mat så spelar serveringen ingen som helst roll! Rätt attityd!

 Valparna fick sedan en och en sitta i en liten ryggsäck som Matte bar på sin mage. När de vuxna hundarna jobbade i området med sina förare, fick småttingarna se och höra och känna dofter från sökområdet. Spännande! De tittade alla mycket uppmärksamt och nosarna var i gång hela tiden!

 Modji fick ett frisök med fyra figuranter att hitta och det gjorde hon som vanligt mycket rutinerat och bra.

Valparna låg tysta och vilade i bilen när de vuxna hundarna jobbade och grundlade förhoppningsvis goda vanor! Kvällen blev ingalunda sen med smått i bilen och när de kom hem fick de busa loss i sin valphage! Full rulle var de på hela gänget, som varit i stillhet i flera timmar. När de fått sitt sena kvällsmål somnade de snabbt. 

Under torsdagförmiddagen smälte valpfolcken sina intryck från kvällen innan och somnade om efter frukosten. Eftermiddagen spenderade de i valphagen och vädret var ljuvligt med arton grader, lite sol och lite vind. Ytterligare en halvpall var ditlagd, snett över den andra, för obalans och kul tyckte alla att detta var! Aili och Modji fick varsina uppletanden i stugan och de är för smarta för att få till någon längre aktivitet, om man inte tänker till lite extra. Det gjorde Matte uppenbarligen inte.

Matte gömde en liten bit kokt kyckling åt Aili. Längst in i sitt sovrum, under fårskinnet framför altandörren. Aili släpptes in från uterummet, tog vittring, konstaterade varifrån Matte just kommit och stack genast iväg till vänster och till sovrummet där hon hittade kycklingbiten, krafsade bort fällen och åt kycklingbiten. Klart. På två röda. Snopet.

Modji fick leta efter en hundgodis i form av en liten tandborste, hanterad av Mattes kycklingdoftande hand. Den gömde Matte intryckt på den låga fönsterbrädan i vardagsrummet. Åt andra hållet i stugan alltså. Modji släpptes in i hallen, tog vittringen från var Matte kom ifrån och gick direkt till höger in i vardagsrummet, där hon snabbt bestämde sig för området kring fönstret. Fyndade och åt. Klart. På två röda. Något gjorde Matte helt klart fel, när hon ville aktivera sina två vuxna Lapska Vallhundar. För att de skulle få lite vuxentid med Matte. Det blev det förvisso, med tryck på lite....

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)