Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SNÖ, VARJE DAG

2012-12-14

En skvätt varje dag. Även på torsdagen måste Matte ta till snöskyffeln för att få undan den senaste nattens tunna påspädning på snötäcket. Inte sedan 1998 har det varit så mycket snö i dessa trakter före jul. Det vet Matte, eftersom Mormor förde en väderdagbok där sådant står antecknat. Matte tog tumstocken och mätte tjockleken på snön på bänken framför huset. 45 cm snö visade sig ligga där. Då har snölagret sjunkit ihop lite varefter. Modji är 46 cm över manken och Násti 47 cm. De har det inte helt lätt när de skall ta sig fram i terrängen och snön inte bär. Det snackas hela tiden om att det ALDRIG kommit så mycket snö över Stockholm på så kort tid! Jo, 1998 gjorde det det.

Barnvagnsförare skriver insändare om att det är omöjligt att ta sig fram på oplogade trottoarer. Matte med många andra satte miniskidor under hjulen och det fungerade jättebra. Att spänna hundar framför pulkor och skippa vagnarna var också vanligt. Även inne i Stockholm när plogsvängen inte hann med. Matte lät familjens Husky dra det yngsta barnet och satte på sig skidorna för bättre framkomlighet på Kungsholmen på 1970-talet. Ett tips till handfallna Stockholmare. För handikappade är det däremot ett problem med all snö som inte forslats bort från trottoarer och vägar och blockerar framkomligheten i stan. Enorma snöhögar finns överallt. Tacksamt för media!

Modjis löp är ännu ett litet ?, men nog var det en mycket svagt färgad fläck på pappret, när Matte gjorde morgonkollen på torsdagen. Matte vill ogärna missa en enda dag med annalkande helg och planering med parning. För säkerhets skull beställdes tid för progesteronprov, den sista dagen då labbet har öppet innan helgen. Denna gång behövs inga panikköpta biljetter till Finland till högsta tänkbara pris i alla fall! När Nástis J-kull (Mánnu, Signe, Lihkku och Idja) blev till var det annorlunda. Svindyr blev resan, men den blev av! Parning i snöstorm på Nyårsafton. Långt från Åbo. Men det var det utan tvekan värt! Så fina de blev knytten!

Matte gick en kort rastningsrunda med hundarna och lämnade dem sedan åt sitt öde. Nu måste Matte tänka lite på att det är julafton snart och några få julklappar skulle inhandlas. Men längre än till Arninge gick inte färden. Där var det lugnt och behagligt med gott om plats på parkeringarna och i butikerna. Snön föll över nejden och bidrog till lagom mycket julstämning. Men att hitta äkta Gränna Polkagrisar var tji! Söner är söner hela livet och traditionen bjuder en polkagris på julafton. Om än inte i en julsocka vid sängen längre....  Även 40-åriga barn vill ha det som det brukar vara när det lackar mot jul!

På hemvägen genom skogen, föll snön ymnigt och var vägbanan tog slut och plogvallen började, var inte helt lätt att se. Rätt som det var syntes varningslljus på håll och där låg en bil nerkörd i diket. Matte stannade och kollade läget, men tjejen i bilen var OK och väntade på hjälp. Strax efter mötte Matte en traktor. Undsättningen var nära. 

Husses och Mattes samtal vid matbordet har ändrat karaktär sedan familjen började samarbetet med Missing People. Sannolikhetskalkyler för det ena och andra. Var skall man söka? Hur har den försvunne personen tänkt? Ofta är det tragedier bakom ett försvinnande. På lördag gör Lapskfamiljen och Missing People ett nytt försök att hitta den man som saknas på Mälaröarna, sedan förra onsdagen. Familjen måste få ett avslut. Snö, hårda vindar och trafikproblem väntas. Igen.

Detta får gå före den planerade turen till Vettershaga, för att hämta en julgran på den egna tomten. Man gör sina prioriteringar.

Antal kommentarer: 2

2012-12-16 11:00:09 - Anette och två lapska

Jag är mycket tacksam att ni gjorde Finlandsresan, har ju ett av resultaten här :) Idag har vi(Jag Ivan och Signe) gjort vindövningar ute och uppletande inomhus. Tänker att vindövningarna, då jag låter hundarna få spontan vittring på föremål ute, är bra förberedande för sök så småningom. Bra träning för bruksets uppletande, är det definitivt :)Spår tränar vi ju flera gånger i veckan...

2012-12-16 16:44:57 - Marianne

En idealisk valpköpare med andra ord! TACK! (flower)(inlove)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)