Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄNING I VARGMÖTET

2014-08-21

onsdagen tog Matte det ganska lugnt under dagen. Hade inte så mycket val då något hakat upp sig och gåproblemen var lite jobbiga. Familjen skulle träna på kvällen, så Matte sparade sig gärna. Hundarna rastades på morgonen och sedan fick de roa sig själva på tomten mellan skurarna. Matte satt bredvid och tittade på. Även denna dag lekte Násti och Aili intensivt på gräsmattan medan Modji avundsjukt sprang runt dem. Sedan var Násti nöjd och Aili fick härja med sin mor ett tag. Full fart är det på dem alla tre nu! Härligt att se!

På kvällen tränade familjen tillsammans med Lime med sin husse och hans lillmatte med kompis. Många figgar blev det! Tack tjejer för att ni är med och leker med oss!

Med bara fyra hundar som skulle träna, kunde var och en få lite större sök denna kväll. Lime fick söka ordentligt i området för att samla ihop sin flock igen! Både utomhus och inomhus. Dessutom gömde sig Matte en gång till när hon hittats nästan genast när Lime startade. Lime visade väldigt tydligt för sin husse att han skulle bromsa upp och inte fortsätta runt hörnet på byggnaden! Bra gjort Lime! Matte hade nämligen gömt sig längst inne i ett hörn, en vinkel på byggnaden. Tätt in mot väggen, intryckt bakom en hög hylla med järnskrot. Det upptäckte Lime rätt lätt. Matte som trodde vittringsförhållandena skulle bli väldigt knepiga där inne i hörnan av den höga byggnaden.

Násti visade även på träningen att hon är i toppform! En smidig gammal dam klättrade över en mängd föremål för att komma fram till sina figgar som låg högt uppe i olika plaströr nära varandra. Tjejerna hade båda trycks sig in i samma rör! Hon fick även söka tomt i en del områden. Násti visar i arbete att hon har stor rutin och säkerhet och stor arbetslust ännu! Med endast ett öga och med drygt elva år på nacken. Modji fick ett likadant sök som sin mor och jobbade lite annorlunda, men löste uppgiften utan problem även hon. Násti och Modji kompletterar varandra mycket bra på skarpa uppdrag.

Så var det Aili! Som kan vara lite okoncentrerad och splittrad hemmavid, men som när det kommer till träning är taggad till tusen! Härligt att se! När det är träning är Aili synnerligen koncentrerad, fokuserad och hörsam! Samarbetar mer än gärna! Hon sitter stilla och kvar på begäran innan start. Hon lyssnar på Matte och är följsam i arbetet, men tar även egna initiativ. Även denna kväll tränade Matte Aili med en figge i taget. En figge gömde sig två gånger och en annan figge gömde sig två gånger. Så fyra små sök fick Aili med vittringen serverad rakt i vind och med en störningsfigge synlig framför legan och rakt i vind även den. Aili skall strunta i den figge som stretchar och beter sig och koncentrera sig på den vittring som hon inte kan se. Även störningsfiggarna varierade. Tanken är att Aili skall få två vittringar samtidigt mer eller mindre i en enslinje, men hon skall bara bry sig om och leta efter den person vars vittring är mer "hemlig" och osynlig. Matte har en plan och utbildar Aili på lite annorlunda sätt än hur tidigare räddningshundar har utbildats. Kul att prova nya vägar. Man måste våga testa, för det kan ju inte bli mer än fel och då får man göra om. 

Aili visade på onsdagkvällen att poletten börjar trilla ner. J Matte blev glad! Tack alla för bra träning! Figurantarbetet är det som allt står och faller med!

 

Antal kommentarer: 1

2014-08-21 13:57:37 - Saivan

Snyggt jobbat sis! Märks att man ligger i lä....(flower)(heart)(star)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)