Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

KONSTIGA HUNDAR

2015-07-03

Torsdagen var en dag med högsommarvärme på 29 grader och sol från en klarblå himmel. En klass 1 varning var utfärdad för äldre människor och Husse och Matte funderade över var gränsen för denna varning ansågs gå. Vid en trafikolycka skulle de båda troligtvis beskrivas som ett äldre par i sjuttioårsåldern....  "Äntligen slipper jag frysa!" utbrast den några år äldre grannen.

Husse och Matte upptäckte att nyköpt parasoll och äldre parasollfot inte var kompatibla, varför de drog iväg till Arninge och Rusta, där den sista parasollfoten i sten blev deras. En sen buffélunsch inmundigades innan hemfärden.

Hundarna väntade hemma och stugan öppnades för korsdrag tvärs igenom. Ytterdörren ställdes upp och parasollen fälldes upp. Här fanns många valmöjligheter för hundarna att uppnå så bra komfort som möjligt en varm dag med välkommen vind. Husse och Matte slog sig ner i trädgårdmöbeln framför huset i skuggan av ett stort parasoll och med en karaff kallt vatten. Läsande tidningar och slappande och mående gott. Lite glass blev det till fikat. Semester och siesta!

Så vad gjorde hundarna?

Intog sina gamla invanda liggplatser. Sol eller inte sol! Högsommarvärme eller inte. Här skall jag ligga. Här brukar jag ligga. Typ. Modji på översta trappsteget till verandan, Násti uppe på verandan och Aili på tunet ovanför bäcken. Samtliga i gassande sol och flämtande och inte särskilt avslappnade. Med de låg kvar. Matte spolade betongplattorna i skuggan med vatten och ropade på hundarna. Tre skeptiska hundar kom på tillsägelse. Lade sig ner på tillsägelse. Reste sig och gick tillbaka till solen så snart Matte avlägsnade sig. "Vi vill ligga i solen Matte!" Násti är 12 år gammal och får räknas in i kategorin äldre hundar/individer som påverkas mer av hettan än yngre. Matte undrade om Násti började få sämre omdöme? Aili är snart två år och saknar erfarenhet. Men Modji? Hon är 6½ och borde väl begripa att detta var idiotiskt! Varför valde hon att inte lämna sin vaktposition på det översta trappsteget, när hon såg ut att plågas av värmen? Så småningom uppsökte hundarna trots allt skuggan av parasollet och kröp in under trädgårdsmöbeln på det aningen svalare gruset. Bara för att så snart de kylts av lägga sig i solen igen....  Polara vallhundar?! Kanske de vet att ta vara på den värme som erbjuds!

Matte tvingade Násti till slut att bli duschad svalt under magen och i ljumskarna samt att stå i svalt vatten en stund. Sedan gick Násti ut och torkade i solen. Vatten att dricka finns tillgängligt både ute och inne, men inte drack de nämvärt trots värmen. Matte har dock för vana att vätska upp hundarna med maten och serverar den soppliknande vid höga temperaturer.

Den varma dagen blev en varm kväll och Husse tog hand om hundarna och gick en skogspromenad, medan Matte tog hand om blommorna och vätskade upp dem. Samt destruerade hela gräslökruggen som var invaderad av tjockt med stora bruna sniglar. Äckelgöra!

Hundarna ville sova på verandan, men Matte ville inte vakna så fort någon katt eller rådjur promenerade förbi. Varför ytterdörren stängdes och fönster öppnades. Familjen gjorde kväll med korsdrag genom huset och uthärdlig temperatur i stugan.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)