Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SOMMAR! (foto)

2018-05-15

Måndag.

Känslan av sommar är kompakt! Nu har alla träd blivit gröna kring Lapskrieviret! Några även vita! De två häggmislplarna slog ut på söndagen och på måndagen var de översållade av fullt utslagna blommor intill staketet mot vägen! På slänten mot bäcken blommar tätt stående gula påskliljor, stora röda tulpaner, vita pingstliljor och blå pärlhyacinter! De nästan slåss om utrymmet och jobbet med att få ner varje enskild lök i den hårda sluttande marken var väl värt mödan! 

Solen steg snabbt, Hundarna snokspanade rätt länge på förmiddagen, men drog sig sedan in i skuggan eller även in i stugan. Ailis favoritplats är under bordet och med korsdrag  genom hela huset var det en väl vald plats i den tjugofemgradiga värmen. Dagen tillbringades för hundarnas del både ute och inne och i vila och aktivitet omväxlande. Bäcken lockar! Snokspanande är intressant! Men snokarna lever lite farligt när de lägger sig och solar på gräsmattan, då hundarna är väl bryska när de vill ha fart på dem. Två somrar i rad har Modji lyckats sprätta upp den stackars mätta och dästa snoken, när hon krafsat på den för att få fart på den. Hon ser genuint ledsen ut när Matte tvingas begrava resultatet i skogen.

Matte tog på sig stora hatten gjord av snören och den skyddar både knoppen och ansiktet samtidigt som den släpper igenom luften. En bredbrättad halmhatt - men "virkad" av snören. Sedan kärrade hon otaliga hinkar med vatten för att få unga och nyplanterade växter att överleva och ta fart. Efter en kort bananochvattenpaus med lite nötter som erterrätt satte Matte fart med att beskära rosor. Enträget jobbade hon på i ensamhet och trasslade ut långa rosrankor utan att skada sig själv. Visande prov på uthållighet i arbete, självständighet och problemlösningsförmåga. Lapskägare blir som sina hundar? Eller skaffar hundar efter hur de själva är snarare. "Sådan herre sådan hund!"

Timmarna gick och Husse jobbade på sitt håll med att köra allt möjligt trädgårdsavfall och annat till tippen och införskaffa reservdel till släpet.

Hundarna hade fått en tidig promenad till brevlådan och fick senare en skogspromenad med Husse medan Matte snigeljagade. I övrigt var de nog rätt belåtna med en dag hemma efter en aktiv långhelg.

På kvällen dök myggorna upp när Matte satt på bryggkanten och tvättade fötterna i den porlande bäcken. Göken kokooade i skogen och bakom huset kuttrade ringduvorna ikapp med koltrastens sång.

SOMMAR!

Klicka för större bild.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)