Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

IBLAND LIKSOM STANNAR TIDEN

2016-05-09

Fredag.

Husse och Matte tog med hundarna till Norrtälje i det fina sommarvädret. Efter det att Matte hittat vad hon sökte som födelsedagspresent till en av sönerna, tog Lapskfamiljen en gemensam promenad genom de äldsta delarna av staden kring ån. Stegen ledde upp på berget och den fina Bergstugan! Med en fantastisk utsikt över stan och Norrtäljeviken inmundigade Husse och Matte en fantastisk pinfärsk torsk med vitvinsås och potatismos smaksatt med västerbottenos. Hundarna fick en vattenskål och togs som vanligt mycket vänligt och positivt emot. 

En somrig promenad ledde sedan tillbaka till bilen, förbi trädgården där den stora Magnolians jätteknoppar när som helst skulle slå ut! I hamnen är det mesta nu rivet, men en karaktärsdanande silobyggnad har lämnats. Här skall en helt ny stadsdel helt trendriktigt växa fram. Varje stad med en strandlinje skall nu ha en egen "hamnstad/strandstad", trots hot om högre vattennivåer i framtiden. En ekvation som den på matte rätt usla Matte inte får ihop.

På lördagmorgonen stannade tiden.

Matte fick ett sms från en nära anhörig på bilresa i Europa. Resan hade tagit en ände med förskräckelse och personen hade under natten körts in till sjukhus med ambulans. Nu väntade en akut operation och tillståndet var allvarligt. Akut allvarlig sjukdom var orsaken. Inte bara tiden stannade. Det kändes som att livet stannade. Grundorsaken till vad som hänt var okänd och provsvar kommer att dröja i två månader. Matte fick hjälp från olika håll med att få fram information och fick användning för språkkunskaper som inte nyttjats sedan skoltiden.

Samtidigt valde de nya grannarna att göra ett otrevligt och aggressivt besök hos Lapskflocken, överlämnande ett papper med en massa märkliga paragrafer om olika lagar. Andemeningen var att informera om att oavsett eldningsförbud och störning av grannar så var de i sin fulla rätt att elda när, var och vad de ville. Om någon kände sig störd var det en subjektiv upplevelse av en enskild individ och berörde inte dem! ? Dessutom hade de utbildning (enligt ett litet kort) som garanterade att de kunde släcka eld. Alltlså gällde inga eldningsförbud för dem. Besiktningsprotokoll på MC:n visades upp. Inga fel på den! Men protokollet visade inget om förarens sätt att hantera sin MC nattetid, med rusning av motorn....

Tonen var synnerligen kaxig och de hade en översittarattityd mot det i deras ögon uppenbarligen "gamla gaggiga paret" som var vidrig. Matte orkade inte lyssna på skitsnacket och bad paret lämna tomten. Men mer kommer säkert enligt vad som sades.

Kombinerat har helgen sedan gått i orons och sorgens tecken. Oro för framtiden. Den allvarliga sjukdomen och boendet. Inte mycket sova, ingen hunger. Uppgivenhet. 

För att komma ifrån en stund drog Lapskflocken till torpet och satte på vattnet. Njöt av alla vitsipporna i skogsbacken och Koltrastens sång. Inga jobb utfördes. Husse och Matte orkade inte. Vattnet fick räcka. Hundarna var loja och njöt av sommarvärmen, utspridda i skuggan bland vitsipporna.

Men hem måste man. Trots nya grannar som inte förefaller må riktigt bra. Husse och Matte kände sig väldigt gamla och trötta. Trampade på, ledsna och mycket oroliga.

Innan familjen gjorde kväll på söndagen hade kontakt etablerats med den i utlandet strandade och svårt sjuka familjemedlemmen.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)