Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

EN I FLOCKEN

2019-11-11

Missa inte att Hundsports läsare har 20% rabatt på skor och kängor från Icebug. Koden finns i senaste numret av tidningen. Dyra men bra skor blir billigare. Livförsäkring. Både Matte och Husse är beroende av dubbade skor, boende vid en isgata vintertid.

Söndag.

Lite läskigt tycker en del hundägare att det är, att man så snabbt kan ersättas av någon annan. Att den trogna hunden så lätt kan flytta över sin trofasthet till  någon annan. Att någon annan så snabbt kan ta över lojaliteten och bli den som är viktigast i den egna hundens liv.

Men vänd på det!

Är det inte väldigt skönt samtidigt att en hund så snabbt kan inlemmas i en ny flock? Ty sig till och känna trygghet i någon annans sällskap? Förutsatt att hunden får ett liv snarlikt det den är van vid gällande aktiviteter och kärlek. Hundkunskap och tankar och metoder i hunderiet. Arbetande hundar, ofta vallhundar har lättare att knyta an till en ny flock, när deras vardag med träning och aktiviteter och jobbande hålls på en för hunden igenkännbar nivå. Den följer den som kommer med kul förslag till aktiviteter. Om kontakten hund människa blott och bart rör sig om promenader tillsammans, får man jobba lite mer på att naturligt få hunden att knyta an till en ny koppelhållare. Hundar är flockdjur och den som fixar maten och den som hittar på kul grejer får rätt lätt hundens sympatier och blir en ny ledargestalt/initiativtagare för hunden.

Söndagen var Hálles fjärde dag i den lilla stugan i skogen. Den fjärde dagen i en hundflock med två erfarna hundtanter och Matte och Husse som kontinuerligt haft hund, var och en på sitt håll, sedan tonåren. I över femtio år alltså. Hálle var helt klart en i flocken nu. Han lekte vilda lekar med både Aili och Modji över ytorna på tomtens inhägnade framsida! Han lydde när Matte kallade in honom och bad honom sluta tokskälla av ren upphetsning. Eller på förbipasserande i snöblasket. Han hade lärt sig alla regler utomhus och inomhus och han ville väldigt gärna passa in i flocken och hans ambitiösa sida gjorde det lätt för honom. Med en likaledes ambitiös Faster Aili som också vill att alla skall vara glada utan att hon behöver fjäska, flöt flocklivet som smort med de tre Lapska släktingarna i tre generationer. Modji är tryggheten själv, har alltid varit och hon sprider ett lugn omkring sig i de flesta hundkonstellationer. Modji har aldrig under sitt snart elvaåriga liv tagit en konflikt med någon. Hon går bara sin väg om hon tycker att någon är otrevlig på något vis. Utan att visa minsta undergivenhet. Hon bryr sig bara inte. En härlig hund på många sätt och perfekt för en ung hund som skall lära sig om livet i en hundflock.

På kvällen slog sig de tre Lapska till ro i grupp framför brasan i kaminen. Hálle låg tätt intill Farmor Modji med noskontakt mot Modjis päls på sidan. De låg utsträckta och sov gott tillsammans. Aili strax intill dem. Matte i fåtöljen nära bredvid. Det stora lugnet rådde. Efter en timme i full fart ute på tomten, i blåst och regn/snö. Matte njöt av stunden.

Tankarna vandrade och med två hundar, några år på nacken och ovisshet om framtiden, känns det skönt att veta att även de egna hundarna med stor säkerhet skulle kunna finna trygghet i andra flockar. Men de skulle nog helst vilja vara tillsammans, mor och dotter. De skulle nog med ganska stor säkerhet vilja fortsätta träna sök tillsammans!

Kvällen led och Hálles familj var på ingång. Matte gick ut för att möta upp i uterummet, medan hundarna vilade vidare. Men de hörde allt och sov inte djupt. När Matte öppnade ytterdörren uppstod en lustig situation. Hálle som plötsligt tappat bort även sin Ersättningsmatte, blev överlycklig när Matte klev in i hallen! Missade totalt att den egna matten och hussen kom tätt bakom! Han hälsade lycklig på Matte och blev varse  sin egen familj. En kort stund av förvirring och sedan fanns ju inga andra för honom så klart!

Hundar minns! De minns var de bott och vilka som varit viktigast i livet när de möter dem på nytt. Även efter flera år. Men den som ger dem mat dagligen och den som ger dem ett hem och en sovplats är den som är nummer ett. Prioriteringar kan ändras. Mánnu född 2010, känner igen Matte trots att han bara träffar henne någon enstaka gång ibland. Trots att han bara besökt barndomshemmet några gånger som vuxen. Han besökte dock barndomshemmet ofta under sitt första levnadsår. Ailis valpar känner igen sin Originalmatte när de nu träffar henne och visar det med all önskvärd tydlighet! De blir så glada att de kissar på sig lite och det värmer i Mattes hjärta. Vem som är deras egen matte nu råder det inget tvivel om och det glädjer Matte lika mycket! De har det bra.

 

Antal kommentarer: 1

2019-11-13 23:04:30 - Anneli m flock

Många tänkvärda meningar. Hoppas fler har upptäckt denna blogg och tar till sig
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)