Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

KROGHUNDAR (foton)

2018-08-03

Torsdag.

Efter en mycket het och svettig natt då hundarna sträckte ut sig framför bordsfläkten som Matte placerat på golvet, vaknade familjen ur sin dvala till ännu en het dag, med trettiotvå grader vid lunchdags. 

Då den kylväst som Matte beställt kommit till butiken i Norrtälje, valde Husse och Matte bilen med AC före det egna reviret där innetemperaturen inte kan hållas under yttertemperatuen. Nu skulle även Aili få en fin kylväst, i stället för kylduken som Matte packeterat henne i. Det har fungerat utmärkt ändå, då Aili legat stilla hela dagarna under bordet i vardagsrummet, snett under takfläkten.

Bilen kunde parkeras i skugga och Matte kvistade snabbt in och hämtade kylvästen, som Aili inte hade något alls emot att iklädas! För sjuhundra kronor styck är nu hundarna relativt bra anpassade till den rådande värmen tycker Husse och Matte. De kommer gärna och får västarna på sig! De rör sig helt obehindrat i dem och håller man västarna fuktiga under dagen är pälsen behagligt sval därunder. Hundarna förefaller nöjda och mår bra.

Vid ankomsten till Norrtälje visade det sig vara mörka moln i antågande och åskmoln syntes runt om. Men av åskvädret blev det intet. Däremot mulet! En gudagåva! Ingen stekhet sol längre! Flocken hade det gott här och Husse och Matte valde uteserveringen vid hotell Åtellet nere vid hamnet för ett bord i skugga och friska fläktar, före att fara hem. Husse valde en Roslagsschnitzel och Matte en mycket god räksallad till lunch. Hundarna serverades per omgående varsina skålar med kallt vatten! Vilken service! De slog sig nöjda ner vid sidan av Husses och Mattes bord och studerade folklivet på gångvägen utanför staketet. Ingen sol, friska fläktar från Norrtäljeviken och kallt vatten. Iklädda sin kylvästar slog de sig till ro och kopplade av till synes belåtna. Belåtna var även deras Husse och Matte. Så belåtna att de dröjde i det längsta med att bryta upp för hemfärd. Här hade hela flocken det fantastiskt behagligt!

Klicka för större bild.

Men hem måste man förr eller senare och efter eftermiddagen i behaglig svalka i Norrtälje och bilens nerkylda inre, kändes hettan som slog emot hemma rent vidrig....  Förvisso inte längre trettiotvå grader, utan "bara" tjugoåtta, men en sol ännu högt stående stekte obärmhärtigt och flocken pustade. Kylvästarna fick vara kvar på hundarna och Husse och Matte valde korsdraget och fläkten i stugan framför skugga under parasollen ute. 

Men solen sjönk och flocken vaknade till liv igen. Temperaturen sjönk ganska raskt lägre än tidigare kvällar och hela Lapskflocken mådde gott utomhus! Husse tog en skogspromenad just som det började skymma och resten av kvällen tillbringades utomhus med arton grader och altanslappande med en kall öl, i skenet av en liten etanolbrännare för bordsplacering med öppen låga. Härligt! Hundarna låg och spanade från altan och trapp och här blev flocken kvar till läggdags. Äntligen vid normal läggdagstid. Under kvällen var det "kylväst av"! En helt underbar sommarkväll!

Klicka för större bild.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)