Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

NERVARVNING, foton från lagtävlingen

2021-10-26

Måndag.

Vid hemkomsten på söndagkvällen packades bilen ur och mycket packades upp, men inte allt! Flocken tog det rätt lugnt och firade lite till, att allt flutit på bra med ett gott resultat. God middag med medförd mat från Laxbutiken i Ljungskile för de tvåbenta och vunnet tuggodis för de fyrbenta. 

På måndagmorgonen blev det lite mer fart med uppackande och iordningställande. Tre stora kassar med vunna sponsorsprylar skulle sorteras och omhändertas. Några små provpåsar med hundmat tömde Matte ner i fodertunnan och rörde om. Texten på en av dem gjorde Matte nyfiken. Från tyska MERA fanns två olika små påsar och den ena kändes inte så udda med "Truthahn & Reis" (Kalkon och ris) för valpar, men den andra stack ut med texten: "Insect Protein" för vuxna hundar. "100% insect protein as single source of animal protein". Vilket innebär 20% torkad. I övrigt innehåller denna påse ris, 52% och kycklingfett, solrosolja, laxolja och lite annat. Så småningom läser sig Matte fram till att insekterna som använts är larver av arten Hemetia illucens - black soldier fly och en liten bild visar små knubbiga larver. Matte hade ingen aning om att sådan hundmat finns, men varför inte. Protein behöver både hundar och människor och någonstans ifrån skall vi få det. Nytänkande krävs helt klart. Snart kanske även Husse serveras torkade och malda larver i någon form. Den tredje lilla provpåsen innehöll lamm och potatis från Prima Dog. Ytterligare två lite större påsar med hundmat medföljde av andra sorter och de kommer att tömmas ner och blandas in i det övriga torrfodret vartefter. Ingen av flockens "hemgjorda" hundar har någonsin varit kräsen med maten eller känslig mot något. De äter vad de får när de får det och är tacksamma över allt de serveras. 

Matte har i alla år tänkt att valpar mår bra av att deras mamma äter lite av varje när de ligger i hennes mage. Att de även mår bra av att hon äter lite av varje när valparna dricker hennes mjölk och att de själva får äta lite av varje när de övergår till fastare mat. Minimängder av lämpliga saker som kan passa valpars magar. Ett sätt att vänja valpmagar vid olika födoämnen och valpar i stort vid att äta lite omväxlande kost. Vilket numera bevisats genom forskning är utmärkt för att motverka allergier. Man har forskat vad gäller barn med två ben, men det gäller naturligtvis även för småttingar med fyra ben har man också kommit fram till. Ibland skall man lita på magkänslan och det har Matte gjort. Så nu ligger det fyra olika sorters foder i det översta lagret i fodertunnan: Acana - Senior, MERA insektsprotein och MERA kalkon och ris, samt Prima dog lamm och potatis. Hundarna har just ätit frukost och åt lika glupskt som vanligt.

Restaurangen vid golfklubben stänger snart i veckorna så Lapskflocken for dit för en lunch. Modji och Aili blev som vanligt väldigt bortskämda med godis av krögarparet! Fler än en besökare har denna sommar visat intresse för hundarna och rasen och båda hundarna har varit goda representante för Lapsk Vallhund som sociala och välanpassade, även som restauranghundar. De lever ett rätt omväxlande liv. Ena dagen räddningshundar i bråtiga miljöer och andra dagen restauranghundar på golfklubben.

P.S.

Att köra räddningssök som träningsform är väldigt roligt och passar rasen fint! Ett självständigt hundjobb förenat med samarbete med föraren passar en hund med anlag att jobba med djur på olika sätt, som att valla som kroppsvallare. Att köra räddningssök som träningsform är inget som är förbehållet bara unga hundtjejer under femtio, även om just den kategorin dominerade i lagen på lagtävlingen. Yngst var en artonåring. Lag Gátchis med flera bestod av en 64-åring, en 66-åring, en 73-åring (Matte) och en 76-åring. Ett pensionärsgäng som lyckades slå fyra lag med betydligt yngre hundförare.

Så kör hårt och ha kul med era hundar!

Tanken med hinderbanan nedan är att laget skall visa att det kan samarbeta. Aili lånades ut till den förare som ansågs lämpligast för balansgången. Aili är anpassningsbar och ansågs lämplig för den aningen ovanliga övningen.

Klicka för större bilder.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)