Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄNING SKILDRAD I BILDER!

2017-11-23

Ailis kullbror Runne i Nordnorge fick en kull med åtta valpar i september och av dem söker två tikar, och två hanar nya hem. Båda föräldrarna är registrerade och aktiva inom renskötseln i samma familj. De är även härliga familjehundar och mycket fina både med barnen och familjens lilla Pommeranian!  Familjen är mycket nöjd med båda hundarna och kommer att behålla en valp själva. 

Man får sin smällar, ibland kör det ihop sig, men det är väl bara att göra som Mark Lewengoods farmor och bryta och ihop och gå vidare. I måndags stod det klart att Aili inte är dräktig trots flera bra parningar och i tisdags var Mattes ena öga utsatt för ännu en operation, men synen kan räddas och det är huvudsaken. Nej, bröt ihop gjorde Matte inte alls, men det blev lite mycket på en gång och fokus måste mer medvetet sättas på "framtiden".

Så då beslutades om ett nytt parningsförsök och sedan anmälde Matte Aili till ett doftprov på eucalyptus för att få fart på träningen igen. Ett uppehåll har medvetet gjorts efter det att Modji blev godkänd efter avlagt prov. En paus behövs efter en period av intensiv träning.

onsdagkvällen skedde veckans räddningssökträning i ett stort förråd där alla attiraljer som används vid Lidingöloppet förvaras. Vilket innebär i stort sett allt från en båt, motorcyklar, stora gräsklippare ATV-fordon, snöskotrar till pappersmuggar, dricka och en massa skyltar.

Klicka för större bild!

Kvällen började med att gruppen fick vänta utanför och träningskompisarna som förfogar över detta utmärkta träningsområde kallade in en i taget för ett sök. Intill det rum som syns på bilden finns ett lika stort rum fyllt med föremål till höger bakom ställaget! Aili var sist ut och hon fick tydligen vittring direkt när hon släpptes in på frisök, precis bakom där Matte stod och fotade hennes morbröder på denna bild. Aili fick en vittring och stack bort till väggen, rundde ställaget och fortsatte ner i rummet i intill. Långt före Matte var hon när hon snabbt kom till markering! Aili hade fyndat en person i en stor plastlåda staplad uppe på en annan stor plastlåda (typ sandlåda). Mycket snyggt, säkert och snabbt jobbat! Bra markering! En rolig övning. Alla hundarna löste problemet fint och självständigt och lät sig inte hindras av alla dessa saker som stod i vägen för dem, när de jobbade på vittringarna.

Men kvällen var ung och ute var det busväder med ösregn och kraftiga vindbyar. Mer träning kunde man få ut av kvällen!

Då kläcktes den brillianta idén att låta hundarna få söka tillsammans två och två efter ett okänt antal gömda figuranter i båda rummen! En "facit" måste finnas för att styra upp så ingen fastnade för länge där ingen figurant var gömd. Att en tik och en hane skulle få frisöka tillsammans var givet  och Modji och Nemo  fick börja. De jobbade mycket fint och sökte delvis var för sig och delvis tillsammans. När en fyndade skyndade den andra fram och så skallmarkerade de unisont i stämmor! Gemensam utdelning av godisbelöning blev det till nöjda hundar!

Aili och Kirou fick ett likadant sök och skötte sig precis lika fint som paret innan! Även de skallmarkerade tillsammans i en duett i stämmor! Godisutdelning, skinkpastej ur tub, är mycket populärt efter snygga markeringar! 

Klicka för större bild!

 

Så var det kullbröderna Epic och Lime kvar och för att undvika en konkurenssituation hos funnen figge med godis killarna emellan, fick de koppelsöka bredvid varandra genom de båda rummen. De skötte sig precis lika fint som föregående hundar och ägnade sig åt jobbet och brydde sig inte om varandra. Bild överst. De är inte på något sätt omöjliga i varandras sällskap, men vissa situationer kan man undvika att skapa och dit hör konkurens på liten yta om något ätbart.

Tränar man varje vecka så är det inte alltid helt lätt att variera träningen. Vilket är viktigt både för behållande av hundarnas motivation och arbetsglädje och för utveckling. Man måste våga testa även lite ovanliga saker, som att släppa lös två hundar samtidigt på frisök på en rätt liten yta. Lite observant på hundarnas kroppsspråk får man vara som godissutdelande figurant, för att ingen hund skall uppleva sig orättvist behandlad. Att träna med två hanar parallellt är inte så annorlunda mot att köra två viljestarka tikar tillsammans. Man får vara observant och undvika att skapa trängda situationer. Att läsa hund är ju ett måste i alla lägen när man umgås med en hund. Tränar man flera på en gång är det ännu viktigare att läsa av hundarna. Steget före är bra att vara. Lapska är väldigt lättlästa hundar med sina upprättstående öron och tydliga kroppsspråk. Signalsäkra och signalkänsliga hundar.

Tack alla för en omväxlande och rolig träningskväll med inledande överraskning i form av en liten övning!

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)