Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

REHABILITERING

2016-12-20

Måndag.

Allt, nästan, har kretsat kring Nástis välbefinnande. Lagande av specialkost för att få magen att fungera bra, gåträning, mental stimulans och hjärngympa. Det sistnämnda föreföll överflödigt när hon presenterades den svåraste problemlösningsbrädan, där hon måste snurra på en räfflad rulle för att få en lucka att öppna sig bredvid, så att hon kommer åt godiset. Matte hade lekstund i köket med alla hundarna. Násti var lika säker som de två övriga när det gällde att lösa problem för att få godis. 

Luktsinnet är helt intakt, det rådde det ingen tvekan om när hon fick gå-/balansträna i blåbärsriset i skogskanten på andra sidan vägen! Ett klockrent spårupptag! Násti vittrade intensisvt upp mot det skogklädda berget där troligtvis ett rådjur nyligen sprungit upp och bort från vägen. Hade Násti varit lös så hade hon tagit upp spåret, då intresset mot skogen var intensivt med hög och vickande nos! Här i skogskanten måste Násti lyfta ordentligt på benen för att kliva över kvistar och nerfallna grenar. Koordinationen har hon inget problem med. I och med att hon mentalt inte är en försiktig och ängslig hund så tar hon för sig som vanligt. När hon skulle över diket med vatten tog hon oväntat ett språng över! Inga problem med balansen då. Det hade gått att kliva över med ett stort steg, annars hade Matte aldrig tagit Násti den vägen. Ett grunt dike med sluttande kanter och bara lite vatten. Bättre än den glashala brädspången intill.

Matte gåtränade även inne på tomten och då fick Modji och Aili vara ute även de. Sedan fick alla hundarna vara i uterummet medan Matte möblerade om där för att kunna få plats med en julgran. Násti och Modji satt intill varandra och kollade ut över vägen tillsammans en stund. Sedan valde Násti att sitta kvar ytterligare en stund för att studera Mattes förehavanden. Men så småningom gjorde hon dotterdottern sällskap i den stora korgen och Modji i korgstolen föreföll ha lagt ner bevakningen även hon. När Matte var klar "sov" /vilade alla de tre Lapska och allt var som vanligt igen.

Senare på eftermiddagen sov Násti djupt inne i brasvärmen, så Matte passade på att vara ute med Modji och Aili och fick även bort lite is framför stugan för att minimera halkrisken.

På kvällen tog Husse med Modji och Aili på en lite längre promenad, samt gå- balanstränade Násti och rastade henne efter middagen. Innan läggdags visade Násti tydligt att hon ville gå mer än bara rastas! Så hon fick en separat och lika lång kvällsrunda som de övriga, varvid en lukt från skogen åter fick Násti att stanna upp och vittra intensivt och länge! Násti tar vara på glädjeämnena i livet!

Ännu en dag med Násti som ser ut att må mycket bra. Lånad tid. Men ännu lite tid. En dag i sänder. Att ta till vara. 

Alla julklappar är inslagna. Skönt. Men städat är det inte. Stugan är som tur är liten. Nu har Matte i alla fall fått sova en hel natt utan avbrott. Det gör skillnad för orken när man vaknar.

Antal kommentarer: 2

2016-12-20 14:21:31 - Anne-Lise

Dejligt at rekonvancenten er god i bedring:) Der kan man bare se hvad tid, omsorg og kærlig pleje kan betyde. (flower)(heart)(star)

2016-12-20 16:54:00 - Marianne och Larry

Tack! Man försöker ju göra så gott man kan för dem man älskar! Turligt nog har våra djur blivit gamla alla.Hästen min var frisk ända till 36 års ålder! Då räckte inte musklerna till helt för ett bra liv längre.
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)