Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ONSDAG-TORSDAG

2014-11-06

Tack för hjälpen med information om textproblemen! Det hade med radbrytningen i Explorer att göra. Själva fick vi byta till Chrome, när SLK ändrade sin sida. Annars gick det inte att logga in och skriva där. Vare sig på forumet eller att lägga in valpannons eller ta bort den.

onsdagen resonerade Matte som så att träningsvärk skall tränas bort. Därför tog hon med sig hundarna på en nästan timslång stavpromenad i området. Modji var måttligt road av att ta sin tur med klövjeväskan, lastad med 2 ggr en halv liter vatten. Efter utevistelse på tomten under eftermiddagen var det träning på SKANSKA under kvällen. Med tanke på att regn kunde börja falla under kvällen, uppstod tanken på att träna koppelsök under tak, bland fordon och lite olika byggelement och material. Där var det dessutom upplyst. Två figuranter gömde om sig så att hundarna totalt fick fyra figuranter att leta rätt på. Inomhussök i koppel blir betydligt knepigare för hundarna, då de hindras att söka fritt efter vittringsvägarna. Som förare kan man inte alltid följa hundens vägar, under och mellan föremål i trånga passager. Man måste ta hunden ur vittringsfältet för att återgå via omvägar. Varför hunden måste ha ett stort medfött figurantintresse för att jobba vidare. Alla hundarna skötte sig mycket bra! Även ungherren K. som inte hunnit få lika mycket rutin som de äldre hundarna. Modji jobbade enligt principen: "Varför fnatta runt och leta i onödan när det är solklart var de är gömda". Hon hittade alltså figuranterna mycket snabbt och effektivt. Hon är väldigt säker i sitt arbete, vilket är mycket roligt att bevittna. För kvällen var Matte åter Modjis förare. Totalt traskade Matte på asfalten i närmare två timmar under hundträningen, som även innebar gåtråning för Matte. Man går med och tittar och lär av och om varandras hundar.

Aili har varit splittrad på de senaste två  träningarna och även denna kväll valde Matte att repetera grunderna med sin höglöpande tonåring. Som förvisso hittade Husse och struntade i störningsfiggarna, men hade kunnat göra ett väsentligt mycket bättre arbete. Hon har visat att hon kan! Om hon vill......

Tack för ännu en bra träningskväll med träningsgruppen!

 

Aili testar sin omgivning på olika sätt och Matte förlitar sig på att tonårsperioden är övergående. Både Násti och Modji har enligt Mattes åsikt lite för stort tålamod med slynglan, som tacklar och knuffar och provocerar. Men de är kloka och bryr sig inte. Även de vet att Aili också landar så småningom. Harmoni råder i flocken, trots uppstickaren Aili. Om ingen bryr sig blir det liksom inget. Hennes vilda  anfall rinner för det mesta ut i sanden. Snopet för Aili. Älskad av alla.

torsdagmorgonen tog Matte en tidig promenad med hundarna i snöregnet. De lämnades sedan ensamma hemma, när Matte for till centrum för morgonfika med syrran. Försenat firande på fiket med en Gusta Adolfbakelse.

Matte försökte sedan tappert göra sig av med kalorierna på gymmet genom att jobba sig svettig. Det funkade bra med mer belastning även nu och sjukgymnasten är mer än nöjd. Förundrad över att det gått så fort. För tre veckor slutade Matte med kryckor och sedan började Matte denna reahabiliteringsträning utan någon som helst bellastning vare sig på ben/rumpa eller rygg/axlar/armar. Inte heller någon belastning vid träning på crosstrinern. Nu har Matte succesivt lagt på och även ökat belastningen. Benen känns oerhört mycket starkare bara på dessa få veckor. Det är nu nio veckor sedan operationen och sjukskrivningstiden räknas i ytterligare tre veckor. Ibland är det bra att vara envis och inte ge sig så snart det tar emot lite. Kan det  vara endorfinerna måntro?!

Vartefter blev marken allt vitare och snön yrde i luften.  Matte tog sig hem på den backiga och slingriga vägen genom skogen på sommardäck. Det var ännu inte halt. Hundarna släpptes ut och fick roa sig i snön med varsitt oxöra en stund. Efter lite lek mellan Modji och Aili valde även de att komma in i brasvärmen till Matte och Násti. Matte var frusen och huset utkylt. Elden tog sig och en skvätt whisky bidrog till att få Matte varm i vintervädret.  Ganska mysigt är det när snön bäddar in alla stora granar och det blir helt stilla och tyst ute. Mörkret har fallit och hundarna väntar nu på middag.

 

Antal kommentarer: 4

2014-11-06 16:33:51 - Christina, christina.mikkelsencm@gmail.com

Är du latinare? :) Jag också.

Christina

2014-11-06 17:27:50 - Marianne

Fem år med latin.... Fyraårig linje och ett år i repris för att höja betygen! Inte favoritämnet, men det fanns ju fler språk!
Interdiu stellas non conspicimus solis luce obscuratas! :)

2014-11-08 06:48:15 - Anneli

3 år med latin men kommer knappt ihåg något ;):)

2014-11-08 09:00:11 - Marianne

In vino veritas! Navigare neccesse est! Minns Du säkert! Spiro ergo sum.
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)