Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SVÅRLÄST

2023-10-03

När Matte är ute och traskar med sina hundar på vägarna uppstår titt och tätt situationer där hon gör bort sig i trafiken. Matte är hyffsat bra på att läsa hundar, förutsatt att man ser ögon, öron och svans på hundarna. Något som även gäller hennes egna hundar. En hund med öron som står upp, ögon som syns och svans som syns är väsentligt mycket mer lättläst än en hund vars ögon döljs av päls, öron döljs i päls och likaså svansen. Eller där svansen inte finns.

Både Ailis mormors mor Gázzi och hennes mormor Násti konfronterades vid flytten till området 2004, med ett gäng små lurviga hundar. Hundar av en typ de aldrig sett tidigare och som de med en gång blev väldigt skeptiska till. Små hundar som promenerades lösa i flock och som hade ovanan att passera tomtgränsen ända in till grinden. Vid möten längs vägarna uppförde sig både Gázzi och Násti illa och skällde ut gänget med på det egna reviret inkräktande trasselsuddar. Vilket de framledes gjorde med alla liknande hundar. Svårlästa för en mötande hund. I viss mån spillde detta beteende över på Modji, som lärde sig av sin mor och mormor och sedan lärde sig Aili....  Både Modji och Aili konfronterades med detta hundgäng, vars individer med åren skiftade. De hade dock haft förmånen att vänja sig som valpar vid egna promenader utan äldre hundar och blev aldrig okontaktbart skällande vid mötena. 

De senaste dagarna har Matte hamnat i flera likartade situationer, där hon varit oförmögen att läsa mötande människor; till fots med hund och körande bil. Bilar som saknar blinkers. Nya bilar nuförtiden gör generellt det. Saknar blinkers. Det märker varenda en som skall köra in i en rondell. Matte kommer gående längs vägen med hundarna i lösa koppel och ser en bil närma sig. Matte stramar upp kopplena och drar sig åt sidan och bilen tar av in på en sidoväg strax innan ett möte förväntas av Matte. Som i en rondell. Man väntar i onödan. Matte kommer gående längs vägen med hundarna i lösa koppel och ser en bil närma sig. Matte befinner sig vid en korsning och drar sig åt sidan in på den angränsande vägen och då svänger bilen in just där. Hur man gör så gör man fel och som gående likaväl som bilist känner Matte att hon verkligen saknar förmågan att vara tankeläsare! Att kunna se i förväg att den här bilföraren tänker svänga av eller tänker inte svänga av. När kommunikation genom någon form av körriktningsvisare uteblir.

En och annan inser den gående tantens dilemma, där hon går med sina hundar i lösa koppel och låter dem nosa längs vägkanten. De slår på bilens blinkers (vissa bilar har fortfarande dylik utrustning) för att informera tanten med hundarna om att hon inte alls behöver kliva åt sidan! De har nämligen för avsikt att svänga av vägen strax innan mötet kommer att ske. Så tanten kan lugnt traska vidare utan att behöva ta hänsyn till en passerande bil. TACK!

Härom dagen uppstod följande situation: Matte kom gående nerför en backe och såg ett par med barnvagn och halvstor hund närma sig; hunden i flexikoppel. De fyllde hela vägen, varför Matte drog sig undan, in vid sidan av två bilar parkerade i en infart strax framför Matte. Där stod hon med åtstramade koppel och avvaktade den lilla flockens närmande och ankomst. Mötet. I brist på tankeläsningsförmåga blev det helt galet. Matte med hundar stod precis i infarten till den lilla familjens hus....  Nyinflyttade och för Matte okända människor och hund vek av och hem till sig, med hunden i långt koppel och helt ointresserade av Matte och hennes hundar -  som föreföll osynliga. Hunden gick fram till Aili och Dima och koppelhållaren kunde inte hala in den. Matte bad tusen gånger om ursäkt för sin oförmåga att läsa människor och att tankeläsa. Matte varken syntes eller hördes. Hennes hälsning och ursäkter besvarades inte och Matte kände sig urdum. Koppelhållaren kände sig nog bara jäkligt irriterad och barvagnsföraren bara blängde när han passerade Matte, som försökt backa ut på vägen utan att trassla in sig i egna koppel och mötande långt flexi. Med en löptik som hade dragningskraft.....

Återigen önskade Matte att hon fötts med tankeläsningsförmåga. Förmåga att förutse andras kör- och gåriktning i god tid. En klar bris i Mattes utrustning.

Hundar är enklare att läsa! Förutsatt att inte päls döljer allt det en hund kommunicerar med. Lapska Vallhundar är lättlästa! Dima är också väldigt lättläst. Matte håller sig till sådana hundar. 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)