Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HALLOWEEN

2017-10-28

Fredag.

Familjen väntade på bättre väder och for iväg för att förnya växtbeståndet inne i stugan. Glasrummet som fungerar som matrum är även ett rum fullt med växter. Som Matte varje sommar till viss del glömmer bort, om det är mycket torrt ute och trädgården kommer i första hand. Lite tomt var det på blombordet och "tre för en" lockade.

Efter besöken i en växtbutik och en matbutik kändes "Halloween" lite väl dominerande. Matte växte upp med en stilla Allhelgonahelg med gravsmyckning och stämningsfulla besök på kyrkogården, där man mindes nära och kära som inte längre fanns med. Som kanske var med så sent som året innan. En tid då familjen samlades och kom nära varandra och andra. Nu upplever Matte att den traditionen mer och mer överskuggas av alla orange prylar och monster. Hemskheter och dööööd! Men inte i form av att minnas avlidna familjemedlemmar på kyrkogården. Även om det saluförs granriskransar, ljuslyktor och andra gravdekorationer.

När Matte gick bland grönsaksdiskarna och skulle handla paprika så fanns det speciella halloweenpaprikor! Tre orange med halloweensymbol! Till samma pris som de vanliga i grönt, rött, gult. Där passerades gränsen för Matte. Hur komersiell får en helg bli?! Positivt är dock att färgen orange är trevlig i det begynnande höstmörkret.

Personliga reflektioner från en gammal tant, som föredrar en stilla stund med familjen vid familjegraven. Samt efterföljande middag tillsammans. Halloween - absolut för barn och ungdomar. Men det finns gränser för hur dominerande det får bli i butikernas annonsering. Jodå, prydnadspumpor är fina som trädgårdsdekoration. Men när "bus eller godis" urartar så att godis eller pengaförsedda ungjävlar ändå "busar" och ägnar sig åt skadegörelse därefter, är även den gränsen nådd. Något som hände i trakten häromåret.

Halloweenproppmätt tog Matte sedan med sig sina hundar på en rask långpromenad, ute i den friska naturen. Skymningen föll snabbt, men som kontrast mot allt jippobetonat och komersiellt vräkigt överdåd och alla skapade behov, var en blöt och gråruggig hundpromenad uppfriskande behaglig. 

Familjen samlades sedan framför braskaminen och torkade upp och i köksfönstret lyste två nyinköpta små blommor av sorten höstglöd (samma som i vår heter vårglöd) och färgen var - orange!

Miljöpåverkad-skadad Matte.....  men färgen lyser upp fint!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)