Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

NÁSTIS FÖDELSEDAG (valpbild G-kullen)

2017-04-15

Fredag.

Naturligtvis fyllde även Nástis syskon 14 år på Långfredagen. Ett stort GRATTIS till även Golli och Rassi så klart! Tyvärr fick brorsan Ailu flytta till hundhimlen för ca ett år sedan. Ingen sjukdom ändade hans liv, det är lite oklart exakt varför han fick somna in. Syskonen har varit friska och aktiva under sina liv. Här nedan ses Násti, Ailu, Golli och Rassi. Klicka för större bild.

 

Nástis födelsedagsfirande började med att hundarna serverades en lyxfrukost med omelettårta med efterrätt, bestående av varsitt litet hundtugg för tandrensning. 

Lite senare fick Násti ett alldeles eget godissök på gräsytan på infiltrationskullen, där solen flödade och den iskalla vinden denna nollgradiga morgon kändes aningen mindre obehaglig. Násti jobbade intensivt på att hitta varenda liten kula av ett torrfoder från en liten provpåse.

Sedan fick Násti värma sig lite framför kaminen, medan Aili och Modji fick sin egentid med Matte. Den unga råbocken hade just passerat på husets baksida och där låg hans flyktspår kristallklart för hundarna. Därför valde Matte att använda sig av det som störning för lite uppletandeträning. En i taget fick Aili och Modji följa med Matte till den icke inhägnade baksidan och medan de fick sitta kvar på kommando lade Matte ut en enda liten godisbit i blåbärsris och mossa. Först rakt ut och en kort bit framför. Vartefter längre och längre ut och inte alls rakt ut, utan hundarna fick som ett avvallat område i skogsmarken, för att söka efter den centimeterstora godisbiten. Här krävdes koncentration! Matte visste att råbocken nu befann sig på tomten tvärs över vägen och att hundarna hade hans vittring i sitt sökområde var tydligt. Matte hade valt att sätta pingla på hundarna för säkerhets skull. Till en början var de rätt splittrade, under transporten upp på berget bakom huset där rådjuren går dagligen, men så snart de fick en uppgift fokuserade de till hundra procent på uppgiften och ignorerade rådjursdoften. Mycket snyggt jobbat av dem båda! Nöjd Matte!

Sedan var det dags att åka på "Påskvisit". Hundarna blev mycket förtjusta när de fick besöka sina två Flatteväninnor! Flattehusse stod utomhus i vintervädret och grillade korv, vilket ingen annan än Násti intresserade sig för. Varför hon lyckades smita ut när han lämnat en tillfällig springa i altandörren! Men ingen fara var det för den gamla damen, som lätt vandrar iväg i sin egen doftbubbla och riskerar att gå vilse på äldre dagar. Tomten var ordentligt inhägnad. Husse såg att Násti smet ut och ropade, men Násti sökte förmodligen en lya, skendräktig som hon är och föreföll stendöv. Hon föstes in till de övriga hundarna och slog sig sedan ner på en mattstump vid altandörren, när hon inte övervakade vad som hände i köket. 

Fem tikar umgicks och hade det trevligt, innan deras människor slog sig ner vid matbordet. Då liksom bara försvann fem hundar och märktes inte alls. Varje gång de här fem tikarna möts är det lugnt och avslappnat och alla kan koppla av. Hundarna har inga spänningar sinsemellan och alla kan ha det trevligt tillsammans. Mycket trivsamt! Innan hemfärd skulle Matte bara gå upp i övervåningen för att titta på en sak och var lite orolig att Násti skulle få för sig att gå efter, uppför den svängda trappen. En säkerhetsrisk om Násti skulle ta innerkurvan där trappstegen var för smala att gå på. Därför beordrades samtliga hundar att stanna kvar i nedervåningen. Men när Matte hunnit halvvägs upp var Násti redan på väg. Hon höll ytterkanten som tur var och halkade inte. När hon sedan skulle ner igen tog Matte ett stadigt tag i fästinghalsbandet på Násti och höll emot så hon inte skulle rassla ner i för hög fart. Vilket inte hindrade Násti från att hoppa när det var två trappsteg kvar. Sin vana trogen. Matte hade en bromsande effekt, men tappade taget och Násti tappade balansen när hon landade, men redde ut det. Sin vana trogen.

Násti är en hund som är oerhört tålig i de flesta situationer. Både psykiskt och fysiskt. "Lite skit får man  tåla". Det har fört henne långt. En stark hund.

Som omedelbart efter sin middag hemma gjorde kväll och föreföll drömma goda drömmar.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)