Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MODJI FICK SPRINGFNATT!

2020-08-02

Lördag.

En varm dag väntade, så flocken var uppe tidigt och tog tillvara de svala morgontimmarna i trädgården. Matte tränade lite trix med hundarna och plockade sniglar, Husse skrapade färg på vindskivan på vedboden. Solen steg och aktivitetsnivån sjönk. Mattes tolerans för heta dagar verkar ha minskat och därför blev inte mycket gjort tyvärr, när solen stod som högst, trots att det väl egentligen bara var en väldigt fin sommardag med 24 grader som mest. Många vallfärdade till badsjön uppåt vägen och Matte hade siesta tillsammans med hundarna och väntade på en lägre stående sol. Husse var flitig och målade där han kunde stå delvis i skuggan.

I kvällningen tog Husse en skogspromenad med hundarna och Matte friserade rönnspiréan som vuxit så det knakat och började fläkas åt sidorna efter allt regnande. När den övriga flocken återvände från skogen var det full fart även på Matte. Ett dåligt samvete gnagde för slöande  under dagen och ingen fysisk aktivitet....  Som lekledare i flocken tog Matte därför initiativ till lite lek och bus med hundarna på gräsmattan, som nu låg i behaglig skugga!

Apportering tränar Matte lite till och från och sedan en tid mera till. Aili nappade på lekinviten och sprang och hämtade både den trasiga strumpan och den lilla repstumpen än en gång. En ny favoritkombo tydligen. Aili placerade båda framför Matte, som kastade iväg dem på begäran. Varefter Aili konsekvent ratade repstumpen. Mattes utslitna strumpa är favoritleksaken just nu. En billig ankelsocka med hål på hälen. Månne det kunde bli lukrativ business?! Back to basic och man tager vad man haver. Hundleksaker kan koste nästan hur mycket som helst, vara designade och märkesförsedda, men i slutändan är en utsliten strumpa vad som prioriteras av hunden. Eller en simpel repstump som blivit över.

Aili fick hybris och blev kaxig när Matte svarade på inbjudan och Aili betedde sig illa mot mor sin som anslöt från sin utsiktspost på altanen. Aili utsatte sin mor för samma behandling som hennes matte fick nyligen! Rent fysiskt knuffade Aili undan Modji och bifogade att hon "bara var en gammal 11 plussare och inte syntes och inte skulle vara med och leka"! Men si här hade Matte åsikter och harklade sig! Några åthutningar behövs inte i det läget. Flockens hundar har alltid vetat att mobbning och oförskämdheter inte tolereras. Alla får vara med och de äldre respekteras och knuffas inte undan! Aili gled elegant ur situationen och inkluderade Modji i leken. En hämtade stumpan och en hämtade repstumpen. Som gammal morsa och dagmamma kan Matte leka med fler än en samtidigt. Acceptabla avlämningar bjöd båda hundarna på! Alla verkade nöjda med lekens upplägg.

Men efter några vändor med hämtande och avlämnande av socka och repstump tog springglädjen över! Nu när det var svalare fanns det ett uppdämt behov av att röra på sig mer rejält, än på en skogspromenad med mycket blåbärsätande i närområdet. Den som tog initiativet till tokspringandet var Modji! Som fyller tolv den första december. Modji drog iväg i en fart man inte förväntar sig av en äldre hund. Modji låg i kurvorna i de åttor hon fick till mellan vinbärsbuskarna! Aili var blixtsnabbt efter och hela gräsmattan tog de i anspråk! Att springa runt den runda rabatten på mitten är en favorit hos alla hundar och en besökande matte utropade när hon fick se sin egen hund jaga och jagas runt i varv efter varv: " Så klart man skall ha en rondell på tomten!"

Modji bara sprang och sprang med Aili efter och Matte förbannade att hon inte hade mobilen i fickan och kunde filma. Små fickor och stora mobiler är inte kompatibla och Matte hör till en generation som inte har vuxit ihop med sin mobiltelefon och hoppas aldrig göra det. Men just denna film hade Matte så hjärtans gärna velat kunna spela upp igen och igen framöver. Farten var otroligt hög och båda hundarna var enastående snabba i vändningarna, med fullständig kroppskontroll! Att Modji ibland kan verka lite stel när hon legat och att hon masar sig likt en mycket gammal och trött hund tillbaka till bilen efter utförda frisök är bara som det ser ut. Nu sprang hon precis lika fort och vände lika smidigt som sin 6½ åriga dotter. Att hundar räknas som seniorer vid sju känns för de Lapska fullständigt galet! Det är ju först då de börjar landa i sig själva! Med mognad och erfarenhet i bagaget.

Att Modji bjöd på denna kvällsshow tackar Matte för! Det var en fröjd att se och Matte önskar att ni alla fått se henne rusa runt jagad av sin dotter i kvällningen. För att inte komma i vägen och få benen avslagna tog Matte skydd bakom den lilla nyplanterade koreagranen.

Än en gång: Lapska mognar sent! De är inte att betrakta som vuxna förrän i fyraårsåldern. Men de lever ofta friska länge och de är VÄL VÄRDA ATT VÄNTA PÅ! Ha inte för bråttom med era unga Lapska. Det är då för väl att avelsrekommendationerna till slut ändrades för rasen - från avelsdebut vid 24 månader till 36 månader!!! Skönt att ett begånget fel rättades till. Till slut.

En tvåårig Lapsk Vallhund är inte vuxen på långa vägar. Är vår erfarenhet efter att ha levt med, utbildat och tränat fyra generationer Lapska Vallhundar sedan 1998.

 

 

 Dagen efter fick Násti somna in efter en veckas odiagnostiserbar ohälsa.

Gázzi blev 14 år och 9 månader.

Násti blev 14 år och 3 månader.

De var båda aktiva i räddningssökträning fram till sin sista dag i livet och fick somna in när kroppen inte orkade, även om viljan ännu fanns att gå ut och söka.

 

Antal kommentarer: 1

2020-08-04 08:08:28 - Lena

Det hoppas jag verkligen med tanke på hur lite vett och sans jag lyckats övertala min tvååring till Glädje och vilja finns dock så det nöjer jag mig med tills vidare
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)